och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Gamla Herrgården i Falun

Det var inte bara gruvan som vi tog en promenad i när vi var i Falun i helgen, då vi strosade runt så kom vi till Faluån och Nybron.

Här står Faluns sista pumphus. På många ställen i Falun gick det inte att gräva brunnar på grund av all slagg från kopparhyttorna från gruvan, därför fanns det pumställen där vattnet pumpades upp från Faluån.

Vi traskade vidare och kom till det gamla posthuset. När den allmänna posten öppnades i Sverige 1636 var Falun slutstation för en av postförbindelserna, i det här huset fanns det ett postkontor.

Läser på en skylt på huset att det ska finnas rester av en postlucka i fasaden, kan det vara det här.

Det här är något som jag kommer ihåg från min barndom, på hösten plockades innerfönstren fram och färsk mossa lades i fönsternischen för att samla upp kondensvatten som kunde bli mellan fönstren. Sedan sattes innerfönstret dit och vita klisterremsor tätade springan så det inte skulle dra kallt in i rummet. Det lustiga är att jag kommer mycket väl ihåg den proceduren på hösten men har inget minne av när de plockades bort på våren.

Kommer så fram till Faluån igen och när vi går över bron där så har vi hamnat i stadsdelen Gamla Herrgården och är då i det område som gömmer på det äldsta av Faluns historia.

Ser ut att vara en trevlig stadsdel nu med en del nybyggda hus i en stil som passar in bland den gamla bebyggelsen. Här får man inte köra så fort.

Vi letar oss in bland gränderna och de äldre husen, trevligt med platser där man satt upp skyltar med information om hus och områden. Alltid kul att få veta tingens historia och här får vi veta att åkaren Anders Gustaf Tvärr har bott från 1850 och att släkten bott i det huset i 200 år. Huset eller gården kallas för Tvärns gård.

Vass Britas gård är också ett fint gammalt hus och Falu stads enda bevarade loftbyggnad. Lite förvirrande har gården kallats för Gamla Herrgården utan att någonsin varit en herrgård. Det är mest hytt- eller gruvarbetare som bott där.

Samma gård men från andra sidan.

På promenaden tillbaka till centrala delar av staden upptäcker vi ett stort hus som varit kronobränneri. Det fanns 52 stycken kronobrännerier i olika delar av landet.

Den här skapelsen som står i Faluån trodde jag var en tvättbrygga och gissningen var inte så långt ifrån för det är en sköljbrygga som Herdins färgeri använde för att skölja tyggods.

På kvällen tar vi en liten promenad för att se vad som händer på stan. Verkar vara en lugn stad Falun.

Lite folkliv är det visst.

Nästa morgon åker lämnar vi Falun, vi ska ju till Hedesunda och tänker passa på att titta på lite på vägen dit också. Ett första stopp blir vid Gamla Staberg, en pampig bergmansgård som blivit utsedd till världsarv. Här skiner solen på de dalande björklöven så de nästan ser ut som ett guldpengaregn.

Barockträdgården verkar förbereda sig för vintervilan men är även nu vacker på sitt sätt.

Här finns det en del av den så kallade Dalkarlsvägen. Den här sträckan kallas för Knivstigen och går till St. Skedevi och är en del av det system av stigar som sträcker sig från övre Dalarna ända ner till Stockholm.

Inlagt 2014-10-22 13:23 | Läst 11005 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det finns mkt att se i Falun och vårt Korsheden ligger bara en timme ifrån, så vi är där då och då. Men som vanligt, det som finns nära är lätt att inte upptäcka på riktigt. Blir nog en tur dit snart igen. Och som vanligt har du alldeles utmärkt fina bilder!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2014-10-23 11:58
Du har så rätt, det blir inte så ofta som jag fotar i min närmiljö, händer ibland men känns inte som något jag har med i bloggen så ofta.
Tack för din vänliga kommentar.
Härliga bilder från Falun och min gamla promenadväg när jag jobbade i Falun.
Svar från Margareta Cortés 2014-10-23 11:59
Kul att jag hittade din promenadväg. Fin väg till jobbet hade du då.
Sådana här gamla hus och miljöer, med dess historia, imponerar mer på mig än nya jättehus av betong och glas. Trevliga bilder Margareta.
Svar från Margareta Cortés 2014-10-23 11:59
Jo nog är de betydligt vackrare men de nya lite spektakulära är kul att fota också.
Vilka vackra bilder från Falun Gamla vackra hus och parken Ha det gott : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-10-23 13:13
Tack Gert för din fina kommentar.
Vilken vacker natur o vackra byggnader då fångat, mycket fint! Hils, LO
Svar från Margareta Cortés 2014-10-23 13:14
Tack Lars Olov för din kommentar.
Mycket falurött där och väldigt vackra gamla hus. Speglingarna i vattnet ger extra effekt. Trähusen är nästan finare än den stora pampiga gården med sin barockträdgård. Ännu en fin skylt där i mitten av samlingen, krypfart, gillar den.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-10-23 13:16
Är det Falun så..;) Visst är trähusen finast fast det fanns lite trähus vid herrgården också. Lite tomt i den trädgården nu på hösten men kan tänka mig prakten där på sommaren.
Skyltar är kul.
Höst även i Falun ser jag, vattenspeglingarna gillas, för övrigt fina höstbilder.
Ha de gott
//B-O
Svar från Margareta Cortés 2014-10-23 13:16
Det var en fin höstdag i Falun, vi hade tur med vädret.
Tack för din kommentar.