och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

En dag i Falun.

Så kom vi då till Falun. Jag har glömt mina läsglasögon hemma så vi börjar med en promenad på stora shoppinggatan för att hitta nya. Hittar en butik men det var inte lätt att hitta någon butik där, många lokaler stod tomma. En del hade övertagits av tillfälliga försäljningar och installationer.

Men kyrkan fanns kvar på sin plats.

Promenerade runt lite och träffade på en riktigt färgglad trappa.

I vår promenadväg dyker ibland lite små meddelanden upp.

Textstroferna känns bekanta.

Efter ett tag så träffar vi även på författarinnan till dessa rader.

Hon bodde en period i Falun. Finns en hel avdelning på Dalarnas museum om henne. Dit, till det museet styr vi nu våra steg.  En väldigt fin dekoration hänger vid ingången.

Fin utsikt mot ån.

Det här museet har vi besökt förut, men är väl värt att återkomma till. 

Jag fastnar förstås vid alla de här stickade mössorna. har för mig att modellen kallades för Stenmarksmössor

Eftersom vi är i Dalarna är det inte så konstigt att det finns en hel del varianter på dalahästar här. Men den här varianten med styckad dalahäst har jag ännu inte hittat i charkdisken.

Här finns ett helt gäng med Rinkebyhästar också.

Upphovsmannen till skulpturen “Rinkebyhäst” är konstnären Ylva Ekman. Skulpturen är en del av Rinkebypriset, som instiftades av Familjebostäder i samband med ett ombyggnadsprojekt 1996. Det delades ut till riktiga eldsjälar som gjort något extra för Rinkeby. De får ta emot ett diplom, en prischeck på 10 000 kronor och en klassisk Rinkebyhäst, skapad av konstnären Ylva Ekman.

Den här skapelsen går nog inte in under namnet dalahäst, men något åt hästhållet är det ändå. Inte vacker men lite kul ändå.

Här på museet hittar jag en figur som jag känner igen från småbarnsåren och söndagsskolan. Kommer ihåg hur spännande det var att få stoppa ner sin femöring i sparbössan och pojken bockade och tackade.

Lämnar museet och går ut i solen igen. Ser hur faluborna har skapat små minibibliotek ute på stan. Först en bokholk.

Öppnar och kikar in.

Ovanpå ett elskåp hittar jag ett till.

Det här elskåpet har skolelever fått måla, blev ju fint.

Strosar mest runt och på den här gatan kan man strosa i gåtakt utan att vara rädd för fartdårar.

Äldre byggnad och nytt fik. Trots att solen skiner så är det lite för svalt att sitta ute där och fika, vi går vidare.

Hittar ett annorlunda fik. Lite för annorlunda för oss.

Inte dags för mat än, så vi slinker inte in här heller.

Men hotellet bjuder på eftermiddagsfika, så där tar vi en paus.

Inför kvällen undrar vi vad som händer på stan, inte så mycket ser det ut som. Inte ett enda meddelande eller anslag av intresse.

Men visst bjuder kvällen på aktivitet, vi har hunnit dra oss tillbaka för kvällen med en god bok, då vi mer eller mindre studsar upp igen. 

För nu ljuder brandlarmet. 

Trapporna ner och alla måste gå ut.

Det är nu tredje gången som vi bor på hotell och brandlarmet går. Börjar bli lite rutin att på kvällen ta trapporna ner och gå ut. Tur att det här hotellet inte är så högt.

Brandkåren kommer och efter ett tag visar det sig vara falsklarm.

Skönt och tur det, för en påsk ett år var vi på väg till Öland. Tanken var att vi skulle ha åkt dagen före men ändrade oss. Tur var det, för den natten brann hotellet ner och flera personer hann inte ut i tid. Blev en snabb rundringning till annat hotell och hade tur att få rum.

Inlagt 2024-07-25 09:48 | Läst 1285 ggr. | Permalink

"Ett intressant reportage i din stil med diverse överraskningar, detaljer är viktigt! Trodde aldrig jag skulle få se söndagsskolans sparbössa igen, minns den så väl. Det är mycket av nutidslandet Sverige som möter det gamla Sverige du visar här."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Men nu blev det extra intressant ditt inlägg bjuder på mycket som inte jag lägger märke till i vardagen. Dock samma gråaktiga himmel :)
Museet är väldigt trevligt å fint ordnat. Ordspråken är ett fint inslag och bokskåpen.
Många " centrum/småbutiker" i stan försvinner mot de större köpcentrum strax utanför staden.
Tänkte du på kåre. Den är fin där den står även vid ån.
/N
Svar från Margareta Cortés 2024-08-02 09:59
Tack Nini!
Vi hade en trevlig vistelse i Falun, tråkigt att de stora köptemplen utarmar de trevligare småbutikerna.
Museet finns det mycket att upptäcka i.
Du nämner tomma affärslokaler men man slipper se dom. Ändå verkar det finnas liv i Falun! Stan var ju ett pilotprojekt i europiska byggnadsvårdsåret 1975 och visade upp trähuskvarter man låtit bli att riva.

Sen jag varit med om en hotellbrand blev jag noga med att kolla utrymningsvägarna. Om korridoren är full med rök kan man inte orientera sig (och kryper lämpligen ut det kan finnas sikt längst ner mot golvet.) Ibland är nödutgången låst och det finns bråte där. Då ska man hitta annat logi.
Svar från Margareta Cortés 2024-08-02 10:02
Tack Måns!
Vi promenerade inte runt så mycket i Falun den här gången.
För ovanlighetens skull så var det maken som hade ont i foten den här gången. Men lite han vi se.
Hotellbrand. är inte kul, vi hade tur att det inte var allvarligt
PS. I vanlig ordning fina bilder. Man får med dina ögon och din kamera titta på en väv av detaljer som ger en helhet. Som bild i sig gillar jag särskilt puffbilden!
Svar från Margareta Cortés 2024-08-02 10:03
Tack igen! Tycker det är kul med detaljer.
Ett intressant reportage i din stil med diverse överraskningar, detaljer är viktigt! Trodde aldrig jag skulle få se söndagsskolans sparbössa igen, minns den så väl. Det är mycket av nutidslandet Sverige som möter det gamla Sverige du visar här.
Svar från Margareta Cortés 2024-08-02 10:05
Tack Stefan!
Finns mycket att fästa ögon på vart man än kommer, kul att hitta lite detaljer.
Här var det mycket information att ta till sej i ett inlägg. Jag blir först nyfiken över de uppskivade dalahästarna och sedan hela den flock av djur som ingår i "Rinkebyskapelsen". Vilken häftig installation eller vad man nu ska kalla det. Ni fick också uppleva en del action förstår jag. Jag har också fått uppleva en del brandlarm på hotell och man får väl glädja sej åt att det inte varit något riktigt allvarligt, än så länge. Ni hade tur en gång förstår jag.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2024-08-02 10:10
Tack Lena!
De styckade dalahästarna är lite väl udda. Rinkebyhästarna är lite speciella.
Jo, vi hade tur den påsken vi skulle till Öland, hade tänkt boka dagen före men reste med vänner som tyckte det räckte med färre dagar.
Hörde när vi vaknade att det hotellet hade brunnit ner och flera dödsoffer.
Det var mycket ni hann med och mycket udda saker ni hittade. Man skulle kunna tro att det var runt halloween som ni var där. Takkronan var dock riktigt vacker. Styckad dalahäst var ju något nytt, fast hade det inte varit bättre att man hade fått en hel häst så man kunde sätta ihop den på något sätt, men de var kanske inte till salu
Svar från Margareta Cortés 2024-08-02 10:13
Tack Peter!
Du har så rätt, det var oktober som vi tog en minisemester.
Takkronan var riktigt snygg.
En hel styckade häst hade varit bättre, men antar att det inte är tanken att man ska paketera upp den, då har man förstört konstverket.
2024-07-26 16:06   Karin Wasniewski
En trevlig stad tycker jag! Var här också förra året när Sebastian tog studenten, Therese son!
Roliga bilder! Har inte sett bokskåpen men underbart tycker jag!
Svar från Margareta Cortés 2024-08-02 10:15
Tack Karin!
Kul att du hittade in här.
Du får titta efter bokskåpen vid nästa besök.