I Marsfjällets skugga.
Fortsätter på temat Bernhard Nordh. I hans bok "I Marsfjällets skugga" berättar han om Lars och Brita Pålsson som kom som nybyggare till Marsliden. Där får man läsa om det hårda nybyggarlivet och i en likadan stuga som den här bodde Lars och Brita Pålsson. Den låg även på den här platsen. Förmodar att de inte hade så mycket tid över att njuta av den vackra omgivningen.
Det allra första de bodde i var en enkel riskoja, under tiden som stugan byggdes.
Det var många år sedan jag läste böckerna om Marsliden och efter att ha varit här och även fått komma in i stugan känns det som det är dags för en omläsning. Även om stugan är en kopia så var det här den låg och så här som det såg ut.
Nu för tiden tar vi oss fort fram mellan byarna här uppe, men det är fascinerande att tänka sig tillbaka till 1800-talet och veta att det var med båt, till fots eller med skidor som de tog sig fram här. Tänka sig vilken tid det tog att ta sig till Åsele eller vandra över till Norge för att idka byteshandel.
Förmodar att sångsvanen även häckade här på den tiden, den här familjen som var ute på en liten skogspromenad är kanske ättlingar till de som Pålsson kunde se.
Strax före Saxnäs har vi Sveriges vackraste rastplats.
Intressant med böckerna är att de handlar om riktiga människor och inte bara fantasier.
"Sveriges vackraste rastplats"?? :D Ser lite ut som att den är under renovering... Enligt mig så ligger Sveriges vackraste rastplats(er) längs E4'an norröver, strax innan Tönnebro finns Sörbränningen och Norrbränningen. :)
/Anna
Bernhard Nords böcker har jag läst så gott som alla, först lånade på biblioteket och sedan köpt så fort jag ramlade på dem. Hade ständigt en lapp i plånboken med vilka som fattades. Många hade det så kärvt norr ut förr, vet från min mors berättelser också.
Klart du måste besöka dessa platser, Fatmomakke, Saxnäs och missa inte Marsliden.