Glengoyone
Är man på utflykt i Skottland så händer det inte så sällan att man hamnar på ett whiskydestilleri, så hände även den här gången då vi var på tur från Glasgow. Vi kom till Glengoyone som ligger i Dumgoyne.
Glengoyne är unikt eftersom det producerar Highland single malt whisky som mognar i Lowlands. Glengoyne destilleri ligger på Highland Line, gränsen mellan Highlands och Lowlands i Skottland. Det historiska Glengoyne Distillery går tillbaka till 1833 och är känt för sina prisbelönta maltwhisky, destillerad till en tredjedel av den vanliga hastigheten och mognad på fat av sherry ek.
Destilleriet producerar en mängd olika singelmaltåldrar.
Inne i destilleriet fick jag inte fotografera. Fick någon krystad förklaring om explosionsrisk, lät lite konstigt för på andra destillerier har det varit fritt fram att fota. Men en grundlig genomgång hur det går till fick vi och det till goda dofter från drycken som tillverkades.
Sedan ska det bli provsmakning men innan dess lite mer berättelser om hur tillverkningen går till.
Det finns en angenäm doft av whisky i luften på destillerier. Detta kallas för ”angels share” (änglarnas andel). En viss mängd av den lagrade whiskyn i faten avdunstar alltid. När det gäller whisky får faten inte fyllas på igen, så det händer att ett fat med whisky är halvfullt. Det fick vi illustrerat med de här flaskorna, där man kan se hur mycket som försvinner för vart år.
Sedan var det dags för provsmakning.
Vi går ut en sväng på altanen för att se vattenfallet och det vatten som används i tillverkningen.
Det var ett trevligt besök, kom lite som en överraskning i slutet på vår utflykt.
Ja, det i kranen var nog något riktigt lockande eftersom så många vill testa det.
Mycket prydligt reportage av ett prydligt destillering.
Ha det gott
Bob
Trevlig ställe i vacker omgivning var det.
Hälsningar, Bjarne
Är nog många som vill ha en egen pipeline därifrån.
Vacker omgivning där.
HaD/Gunte..
Inte jag heller, lite för stark för mig. Det i kranen är mer i min styrka, fast om man får whisky, kaffe och grädde i samma glas då blir det gott, lite socker ska det visst vara med.