och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

En cykeltur i Bishan

April, vår guide ville visa oss byn vi bor i så efter frukost kastar vi oss upp på varsin stålhäst och drar iväg. Ja, kastar och drar iväg kanske blev lite överord. Det är väldigt länge sedan jag cyklade senast. Punka på min cykel där hemma och backigaste området i hela området där vi bor, gör att cykling inte är något nöje där. Blir att jag hellre går. Men lite justering av sadelhöjd och några första vinglig tramptag så sitter färdigheterna där igen. Nu kan även jag susa iväg. Det gäller bara att inte hålla sig för nära vägkanten, dikena är djupa.

Vi stannar till då och då för att ta lite bilder. 

Riset på fälten som kantar vägarna, är snart klart för att skördas.

Efter nationalfirandet så kommer skörden att starta.

Lämnar cyklarna för en stund och går in till systerhotellet till Pig's inn. Där var det förr ett rapsoljepresseri. Rapsen lades mellan de plattor som syns i glipan i stockarna och längst bak pressades en grövre pinne in (den ligger vilande i framkant av bilden) med hjälp av den stora stenen som hänger ner från taket. Oljan rinner sedan ut i den lilla tappen som syns mellan solstrålarna som faller in på stocken.

Passande konst på väggarna.

Vid den bevarade gamla spisen står hela familjens pallar uppradade. 

Vi cyklar vidare.

Kommer till själva byn. 

Som verkligen känns fridfull och avkopplande. 

Inte så mycket folk ute så här på morgonen. Men en hund är i alla fall vaken.

Vid ett litet torg, där brunnen finns, är det lite aktivitet. Den här kvinnan håller på och rensar fisk. Det stundar bröllop, det är hennes dotter som ska gifta sig nästa dag och alla bröllopsgästerna ska serveras varsin hel fisk. Dottern jobbar som guide.

Äta fisk i Kina uppskattar jag inte,  den är sällan färsk utan fermenterad och fiskade i lite sumpiga floder.

De flesta i byn har vatten indraget i husen men det vattnet använder de bara till matlagning och dricksvatten. Men eftersom ledningarna inte är i så bra skick måste allt dricksvatten kokas först.  Vatten till tvätt och städning hämtas i bybrunnen, billigare så.

Men tungt att bära hem.

Medan vi samtalat med kvinnorna har det samlats lite folk på torget. April berättar att hon har lite svårt att förstå allt de säger för de har en diakekt som är annorlunda än hennes.

Byn är inte så stor,  men en karta över den finns det på en mur.

Byn börjar vakna upp mer och mer.

Vi fortsätter att titta oss omkring.

Sopgubben kommer på sin morgonrunda.

Tvätt på tork.

Det finns ett koperativ i byn (Bishan Marketing Cooperative) som säljer lite blandade prylar som konsthantverk och bruksföremål.

Försökte för en tid sedan förklara för vårt barnbarn hur gympaskorna såg ut då jag var barn, lyckades nog inte så bra. Enkla skor utan stötdämpning och stabilitet, mjuk sula, blå för killar och vita för tjejer. Snopen blev jag då den här butiken hade precis sådana gympaskor.

Det blev inget skoköp utan vi cyklade vidare.

Som i ett litet tempel sitter det några träfigurer. Jag tror att det är gudabilder, men figuren i mitten är en man som hade en hög befattning i byn och gjorde så mycket bra för byn att han nu hyllas som en gud.

Medans vi var inne i butiken och tittat på både varor och arkitektur , hann även med att kela med en gullig katt också, så har sopgubben hunnit vara iväg och tömma sitt lass och på väg att hämta mera sopor. Hästen hans, tyckte visst att det räckte med ett lass och försökte vika av hemmåt, men tyvärr så var inte arbetsdagen slut så tidigt .

Byns bokhandel var förr ett slags kommunhus som byggdes om till den här vackra bokhandeln 2014. Den lär vara Kinas vackraste bokhandel och jag tror nog att det är den vackraste bokhandeln jag sett. Här inne finns även en liten servering .

Vågar man sig upp för de branta och slitna trapporna...

... kommer nan upp till övervåningen med mer böcker.

Medan man beundrar utsikten kan man samtidigt passa på att se hur öpningen i taket är konstruerat. Ett vanligt sätt att bygga hus här.

Inte bara böcker som är till salu .

Vi hinner med en liten pratstund också.

Mysiga trånga gränder.

Sedan cyklade vi tillbaka och packade för att åka vidare,  den här gången bar jag ner väskan själv för ägarinnan var inte i närheten och kunde stoppa mig. Hade packat lätt så min väska var inte så tung. 

Nu vidare mot nya äventyr.

Inlagt 2019-10-14 20:58 | Läst 1722 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Idag handlade Vetenskapens värld om kina och deras utbyggnad av mobilnätet 5G och hur långt de kommit med smarta hem mm. Dina bilder skiljer sig ganska långt ifrån tv-programmet, det det lite mer gemytligt ut från ditt håll
Svar från Margareta Cortés 2019-10-16 21:52
Tack Peter!
Såg också det programmet och även hur de protesterade i HK nu sågar ner de smarta lycktstolparna. Såg också i Kina hur mycket längre de kommit med sitt mobilnät. De betalade så gott som allt med mobilen och fixade en massa mer. Synd bara att allt som har med Google att göra är spärrat.
Fast i den här lilla byn var det lite mer basic. Enklare och stillsammare liv.
Härlig berättelse i ord och bild.
Svar från Margareta Cortés 2019-10-16 21:53
Tack Arne för din vänliga kommentar!
Fint o intressant reportage från byn, snygga bilder! Med vänlig hälsning, LO
Svar från Margareta Cortés 2019-10-16 21:54
Tack Lars Olov för din vänliga kommentar!
Mysig by var det och trevliga människor.
Intressant berättelse och fina bilder!
Svar från Margareta Cortés 2019-10-16 21:55
Tack Erik för din trevliga kommentar.
Som de övriga här redan skrivit. Bra berättelse och fina bilder :)
Svar från Margareta Cortés 2019-10-16 21:55
Tack Joakim för din vänliga kommentar!
Ni verkar vara långt ute på landsbygden. Mycket intressanta bilder med informativ text. En annorlunda värld. Vilken bokhandel! Den var verkligen vacker. Kul att nu cyklade runt och även kunde möta en del lokalbefolkning. Fisken såg inte så god ut och jag kan tänka mej vattendragen som den fångas i.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2019-10-16 22:00
Tack Lena!
Inte mycket till storstadsjäkt där i byn, inte.
Var en riktigt trevlig cykeltur och trevligas var mötet med människorna, bra att ha tolk med och få veta lite också. Kom inte så många turister dit så de tyckte att det var spännande och hade inte hunnit tröttna på nyfikna turister.
Åt sådan fisk på en lunch, åt är kanske lite överdrivet för vi smakade bara. Helt okey sa April, de har grisar.
Bokhandeln var lite extra.
Oj så trevliga bilder från en annorlunda miljö! Bokhandeln var en väldigt fin byggnad.
Härlig läsning!

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2019-10-16 22:02
Tack Johnny!
Den cykelturen är ett fint minne att bära med sig, tacksam för alla de möten vi fått.
Intresant text och härliga bilder. La märke till något som ser ut som en övervakningskamera på bilden från torget. // Jörgen
Svar från Margareta Cortés 2019-10-16 22:04
Tack Jörgen!
Du är uppmärksam, det fanns övervakningskameror även i den lilla byn. Inte så många som i städerna, men de fanns.
Fint reportage. Särskilt intressant att ni är bortom allfarvägarna 0ch ändå ute i den vanliga världen. Jättefin bokhandel.

Elnätet ser inte så fint ut,. Bitvis kaosbetonat med ledningar hit och dit.
Svar från Margareta Cortés 2019-10-16 22:06
Tack Måns!
Trevligt att få möjlighet att komma till de små byarna, i städerna är livet mer likt som hos oss även om det är så mycket mer folk där.
Men mycket är lika, fast samtidigt ganska olika.
Hej Margareta.
Som sædvanlig en spændende reportage med mange meget seværdige billeder.
Sådan nogle sko havde min bror og jeg også, da vi var drenge. I Danmark blev de kaldt for "gummisko".
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Margareta Cortés 2019-10-16 22:26
Tack Erik!
Svårt för dagens ungdomar att förstå att vi inte hade samma utbud av sportartiklar som de har nu. Valen var enklare då, blå eller vita. 😁
Erik Madsen 2019-10-16 22:45
PS: Vores var selvfølgelig blå :-)
//Erik//
Svar från Margareta Cortés 2019-10-17 06:38
Och mina vita.