och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hongcun Village, en 800 år gammal by.

Det finns en liten by i södra Anhui-provinsen i Kina som heter Hongcun. Den lilla byn grundades för 800 år sedan under Song-dynastin och blomstrade under Ming- och Qing-dynastierna och det blev ett centrum för handel. De flesta av byggnaderna från den tiden finns fortfarande i byn idag. Numera är den upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Ända fram till september 2019 fick inga  andra än kineser övernatta i byn, numera får vi bo på ett av byns hotell men trots det så valde vi att bo på ett litet mysigt ställe i en närliggande by, men ett besök i Hongcun är liksom ett måste. Det sägs att dimman ofta ligger över Gula bergen och gör att byn ser mer ut som en naturlig landskapsmålning.

Omgiven av en pittoresk vallgrav med broar in till byn är det ett populärt ställe för konstnärer och konststudenter som kommer hit för att måla.

De sitter i långa rader utefter vallgraven.

En del arbetar på samma målning.

 

Ser att flera av dem har sina förebilder i surfplattan, gissar att de ändå tycker att det är en inspirerande plats att sitta och måla på.

Vår guide April berättar att numera är det många unga som väljer konststudier, när hennes föräldrar var unga var det fattigt och då var de tvungna att välja att studera något som gav en säker inkomst ganska snabbt. Nu har kineserna fått det bra ställt och de unga kan välja mer fritt och studera till något som de kanske måste vänta länge på innan det ger en säker inkomst.

En del har hamnat mitt ute i spenaten för att söka motiv.

Alla husen här är vita med svarta tak, liksom i de flesta kinesiska byar. Orsaken till det är att det vita symboliserar metall och det svarta vatten och det ska skydda husen mot brand.

I den här byn spelades stora  delar av den berömda filmen "Crouching Tiger and Hidden Dragon" in. Vi går in över den lilla valvbron för att se hur det ser ut inne i själva byn. Många turister besöker platsen, men trots det så lever och verkar folk här. Det är inget Skansen eller museum utan en verklig by.

Trevligt att se att byn inte är översållad av souvenirbutiker istället kan vi se att frukt och chili torkas framför husen, inte för att locka turister att köpa utan för att använda i den dagliga matlagningen.

Det finns restauranger med traditionell kinesisk mat.

Vi vandrar runt i de smala gränderna.

Lite var och här sitter det konstnärer och målar.

Passar på att slinka in i ett hus som tidigare varit skola, den används mest som samlingslokal numera eftersom det bor ytterst få barn i byn.

Husen här är byggda på ett lite speciellt sätt, det finns få eller inga fönster alls, enda ljusinsläppet kommer från taket som är helt öppet i mitten av huset. Anledningen till det är att man var ganska rika i den här byn och männen arbetade långt borta från byn och var borta långa tider. Då skulle det vara svårt att ta sig in i husen för eventuella rövare.

Titta där, medans vi tittat runt har det kommit en elev till skolan.

Jingde hall är ett typiskt hus i den här byn och här bor det ett äldre par, vi får komma in och titta.

Ingången till deras hus är rikt utsmyckat med mängder av symboler.

Deras port är platt, men i ett hus intill ser porten och öppningen ut så här. Den liksom vidgar sig utåt och så fick bara de högt uppsatt ämbetsmännen ha till sina hus.

Fint dekorerat fönster i en mur.

Vi stannar till hos en man som svarvar muggar av bamburör, han vill inte vara med på bild men vi får se hur han tillverkar sina muggar och går sedan vidare.

Där framme verkar det vara mycket folk. Vi går dit.

Och hamnar på stadens torg.

Vi går ett varv runt den halvmåneformade dammen. Tror att vi är de enda västerländska turisterna här, en del av de kinesiska väljer att fotografera oss istället för husen.

Fläsket hänger ute på tork.

Bakom husen här kan vi se Chengzhi Hall det huset byggdes av en rik salthandlare under den sena Qing-dynastin, för att rymma sina två fruar. Huset har nio öppna takterrasser med mer än 60 rum.

Vi går dit.

När Röda arméns trupper var på marsch använde de huset och målade en del slagord på väggarna. De brukade också skära bort ansiktet på konstverk som skildrade figurer från det forna Kina, som tur var gjorde de det inte här.

Här i huset finns även det här fönstret och efter alla information som vi fått här i byn om alla de symboler vi sett så frågar nu April om jag vet vad det är som dessa fåglar symboliserar. Jag testar med Happiness och får rätt!

Innan vi lämnar byn kommer vi till ett annat litet torg där ett 500 år gammalt ginkoträd står. Det är ett unikt träd med oklart släktförhållande till andra växter. Troligtvis är dess närmaste släktingar kottepalmen och barrträd. Det är mycket lik de växter som den härstammar från, och som fanns för mer än 100 miljoner år sedan.

Bladen är solfjäderformade.

Hur intressant den här byn nu är så är det dags att lämna byn och åka till vårt hotell Pigs Inn, det stället är ganska unikt och värt ett eget inlägg.

                                                                                                                  nästa

Inlagt 2019-10-12 09:31 | Läst 3935 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jättefint reportage från en så fin by!

Tänk att så mycket är samma där som på många andra håll. Kalkputs på mur, tegeltak med lagom lutning för klimatet på platsen, hus med atriumet som centralpunkt och ljuskälla ungefär som i medelhavskulturerna.

Inga barn? Då jag var barn hade Kina 400 miljoner invånare, ett jättestort land. Ny finns enl Wikipedia 1 379 miljoner. Utan ettbarnspolitiken 1979 hade det väl funnits två miljarder om de överlevt. Nu har ettbarnspolitiken lagts ner. På Gotland tillämpade gutarna tvåbarnsidén. Sonen tog över gården. Dottern gifte sig lagom långt bort. Samhället bestod.
Svar från Margareta Cortés 2019-10-12 10:37
Tack Måns!
Noterade flera gånger nu i Kina hur lika vi är och samtidigt olika. Kina har förändrats sedan jag var där för två år sedan. Tekniskt har de gått om oss, men i byarna lever de ofta som förr i tiden.
Det fanns nästan inga barn i den här byn, det var där som i Sverige. De unga flyttar in till stan där skolor och jobb finns. De gamla blir kvar i byn, på helgen kommer barnen och ser till sina gamla.
Ett barns principen är borta, nu får de skaffa två barn och fler om de har råd.
Eftersom vi råkade komma när det var en av kinesernas två "gylleneveckor" och nu även firandet av maoismens 70 årsdag så fick vi uppleva en hel del av kineser som var på ledighet och ute på landet.
Nästan på gränsen på hur mycket man kan ta till sig känns det som.
Verkar vara ett välordnar liv , ser förhållandevis rent och prydligt ut det mesta.
Bilder som ger mycket information och av hög kvalité..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Margareta Cortés 2019-10-13 07:45
Tack Gunte!
Upplevde att det var väldigt rent på de flesta ställen i Kina, med några få undantag. Hörde i en av byarna vi besökte att byborna hade städschema i ett rullande system. Slängs nog mindre skräp då.
Fick så mycket information där, önskar minnet vore bättre för då skjlle jag kunna berätta än mer 😁.
Miljön är helt annorlunda än vad man är van vid, känns som ett avstressade liv ändå. Intressant med alla konstnärerna som sitter och målar längs kanalen, känns också gemytligt och med trolig fin sammanhållning, iaf om man målar på samma tavla :).

Också fascinerande alla era reser, ni verkar endast vara hemma för att tömma minneskortet :)
Svar från Margareta Cortés 2019-10-13 07:53
Tack Peter!
Konstnärerna trivdes tydligen där, syns bara en bråkdel i de här bilderna. Såg kul ut då flera samsades om samma tavla. Var antagligen något som ingick i deras undervisning.
Ser nog ut som fler och längre resor än vad det är, upplever så mycket på dem och vet att minnet ibland är kort. Vill då kunna gå tillbaka och minnas, då är bloggen den perfekta minnesbanken.
Sedan vet jag inte hur länge till som kroppen pallar så det gäller att passa på så länge det går. Är ingen ungdom längre och sjukdomar smyger sig på. Var tvungen att passa in den här resan före min axeloperation som är om en vecka.
Kina är verkligen intressant och vilka fina bilder! De skapar en berättelse om en mycket spännande plats.
Svar från Margareta Cortés 2019-10-13 11:18
Tack Arne!
Var i Kina i ett annat bergsområde för två år sedan och märkte nu att Kina är i förändring.
Nätet var mer stängt till de sidor vi brukar använda och som har koppling till Google, men människorna mer öppna och ville gärna ta kontakt med oss västerlänningar. Kan bero på att barnen börjat läsa engelska i skolan i stället för ryska.
Den här gamla byn var mycket intressant att få stifta bekantskap med.
Arne Bivrin 2019-10-13 14:55
Världen skulle vinna stort på ett ömsesidigt utbyte av kunskap och erfarenheter mellan Kina och väst. Glad att läsa om nyfikenheten ni mötte.
Oj vilken fin och vacker liten by, hit vill jag åka! Speciellt det där att västerlänningar inte fick bo i byn tidigare...men de är ju lite speciella i "det där landet". Speciellt även med alla konststuderande som sitter likt svalor på en telefontråd och att de numer får lov att studera konst, bra!
Dina bilder är så fina och inspirerande så jag tror nog att jag måste försöka övertala maken att komma till Kina igen. Vi skulle ju ha åkt till Shanghai i december, men han blev tvärvrång och vägrade och nu efter oroligheterna i HK har det inte direkt blivit bättre. Nåja, vi får se hur det blir. Jag skrev nyss på ditt gamla inlägg från nordpolen, både beträffande det gamla paret och ang vår försäkring.
Tillbaka till Hongcun som verkligen får restarmen att reagera. Vilket torg med allt vatten och speglingarna av de vackra gamla husen och så intressant att alla barn är borta. Ser här nedan att du skriver att mycket har förändrats på två år, antar att det både är på gott och ont. Vi var ju också där senast, för två år sedan i oktober, på deras Nationaldag. Finns mycket att skriva och dryfta, men jag slutar nu...och Margareta, stort tack för fina bilder och inspiration!
Svar från Margareta Cortés 2019-10-13 11:21
Tack Gertie!
Var så sent som de öppnade för västerlänningar att bod är att vårt hotell redan var bokat, men vi ångrade inte att vi bodde där. Dessutom var det bara på ett enda hotell i den här byn som vi fick bo.
Det mest intressanta var att det var en levande by, trots att det mest bara var äldre som bodde kvar så var det vanligt vardagsliv.
Du kommer nog få maken att ändra sig när jag är klar med resan i bloggen. ;)
Mycket fint reportage med högklassiga fotografier!
Svar från Margareta Cortés 2019-10-13 11:21
Tack Erik för din mycket vänliga kommentar!
Fint bildreportage av en vacker by som säkert skiljer sig avsevärt från mångmiljonstäderna, och alla fönsterdekorationer är fantastiskt fina. Sedan var det kul att se hur konsten frodas, det verkar vara ett stort intresse.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2019-10-13 11:23
Tack Stig!
Den här byn drar verkligen till sig konstnärer av alla de slag. Både etablerade och nybörjare.
Sedan var det fint att ha en egen guide som kunde hjälpa oss med att prata med folk och berätta om de olika byggnaderna och hur livet i byn var.
Innan jag hann läsa texten så tänkte jag faktiskt på den filmen :)
Kina är en drömresa som jag hoppas förverkliga någon gång.
Längtan blir inte mindre av att läsa detta toppen reportage!

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2019-10-15 11:46
Tack Jonny!
Lite sent svar men lite mycket runt om mig just nu så jag såg inte att jag missat svara.
Det var en fin liten by, besvärligt numera att fixa visum till Kina men såhär i efterhand så var det värt besväret. Blir nog fler resor dit. Dessutom så är Kina i ständig förändring.