och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Russian woodpecker - Duga radar

Som sagt i förra inlägget så hade vi Duga radarstation kvar att titta på innan vi återvände till Kiev. På vägen dit åkte vi genom Röda skogen. En plats som blivit särskilt hårt drabbad av nedfallet, strålning var så kraftig att den tallskog som omgav reaktorerna dog inom några veckor. Skogen fick namnet ”Röda skogen”, eftersom alla de döda träden fick samma rödbruna färg. Nu ser man bara några få döda träd utefter vägen, eftersom det mesta av skogen avverkades och grävdes ner.

Det vi ska titta på nu finns bakom de här grindarna och var en superhemligt sovjetiskt försvarssystem.

Vi traskar vägen fram och jag är inte helt säker på vad det är vi ska få se, guiden har försökt förklara vad det är men det där går nog inte att riktigt förstå innan man ser det.

Verkar ha varit en livligt trafikerad väg eftersom det har funnits övergångsställen på den. Numera är det bara en liten skogsväg.

Hittar än väggmålning även här .

Lite djurliv finns det också.

När vi så kliver runt hörnet där vägen tar slut och får syn på det som vi skymtat mellan träden på väg hit, blir det en riktig WOW-effekt.

Sovjet hade arbetat länge med att ta fram radaranläggningar till sina anti-ballistiska missilsystem under 1960-talet. De flesta som togs fram under denna period var lite för otillräckliga anläggningar som endast var användbara för avlysning och radioanalyser. Inga av dessa tidiga system kunde ge information om eventuella attacker i tid, vilket krävs för att militären ska kunna förbereda och planera inför en eventuell attack.

Exakt hur den här fungerar förstod jag nog inte, men nog ser den imponerande ut och den ser oändlig ut.

Den heter Duga, men går under smeknamnet "Russian Woodpecker". Smeknamnet fick den från att den sände ut en signal som kunde höras på kortvågsradiobandet världen över, mellan juli 1976 och december 1989.

Jag går och går och det känns som om anläggningen aldrig tar slut.

Hög är den också, man känner sig ganska liten här.

Signalen som anläggningen sände ut lät som ett skarpt knackljud, därav namnet Hackspetten. Den sände med slumpmässiga hopp mellan frekvenserna och störde legitima sändningar och amatörradiosändare. Det ledde till massiva och tusentals klagomål världen över. Signalerna störde även TV-apparater, grammofoner och bandspelare.  Sverige var extra drabbat av störningarna då Duga-3 sändaren i Ukraina var riktad mot mellansverige och vidare mot Nordamerika via Grönland.

Högt där uppe har någon satt fast ett hänglås.

Blir lite speciella mönster beroende på var man står.

Vi stod där under och försökte klura ut hur det här mastodontbygget fungerade.

Sedan var det dags för återfärd till Kiev.

Vi vandrar vägen tillbaka till vår minibuss.

Tillbaka till starten på turen, där vi fick gå igenom två stationer som mätte vår strålningshalt. Vi fick kliva in i en detektor och lägga händerna på speciella plattor och vänta och se om det blev grön eller röd lampa. alla i vår grupp fick grön lampa och ingen behövde lämna sina byxor där.

En lugn biltur tillbaka till Kiev och med många tankar och intryck att smälta.

Inlagt 2018-09-20 11:26 | Läst 3928 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Verkligen intressant inlägg. Hiskelig anläggning. Att de också störde mycket i etern är väl bara en föregångare till nutidens störningar på nätet kan jag tro!
/MA
Svar från Margareta Cortés 2018-09-20 12:48
Tack Mats!
Jag hade ingen aning om det här bygget innan, så överraskningen var stor.
Otroligt bygge som sedan bara överges. Finns visst fyra stycken i Ukraina.
Det här var ju spännande! Har aldrig hört talas om den eller sett några bilder på den här anläggningen tidigare.. Det är nog mycket man inte vet om gamla kommunist Sovjet.. Estetiskt så 'ger' ju den här anläggningen spännande bilder, som dina! Gissar att det skulle bli unika bilder om man kunde fota den i spännande solnedgångsljus.. dimma.. mm..
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2018-09-20 12:51
Tack Jan!
Nytt var det för mig också.
Skulle verkligen vara kul att få fota där i spännande ljus, går säkert att ordna men kan bli lite komplicerat att lyckas pricka in dimma eller solnedgång. Är ju lite omständligt att komna dit.
Häftig (och skrämmande) anläggning. Som radioamatör känner jag väl igen "The Russian Woodpecker". Den hade en extremt stark signal och störde ut allt som var på samma frekvens. Anläggningen på dina bilder är bara mottagarantennen. Sändaren var belägen några mil bort och krävde nog en hel del energi (närheten till kärnkraftverket är sannolikt ingen slump och det finns teorier om att DUGA:s höga elkonsumtion har ett samband med haveriet på Tjenobyl). Störningen, det karaktäriska hackspett-ljudet, var nog egentligen en oönskad bieffekt av själva radarfunktionen.
Svar från Margareta Cortés 2018-09-20 13:14
Tack Fredrik för en intressant kommentar.
Som sagt så hade jag ingen aning om den här anläggningen och försökte uppfatta så mycket som guiden berättade. Vet att det finns fyra Duga i Ukraina, kanske fler på andra ställen, men det vet jag inte.
Om Duga hade något ned haveriet att göra sades inget, bara att det var avstängningen av säkerhetssystem som gjorde att det gick så illa. Men min information kommer mest från filmerna vi fick se och guiden.
Det är väldigt viktigt att skydda sin befolkning mot atomangrepp, så förmodligen fick det kosta enorma belopp att uppföra denna anläggning. I dag är ryssarna grymt bra på radar.
Svar från Margareta Cortés 2018-09-21 10:44
Tack Stefan!
Den där skapelsen kan inte ha varit billig att bygga.
Hej igen Margareta - ja jag säger detta eftersom jag har läst alla dina blogginlägg från denna skrämmande och samtidigt spännande plats. Det är den bästa blogg berättelsen i den tid som jag har varit medlem här på FS.
Både bilder och text är av mycket hög kvalitet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Margareta Cortés 2018-09-21 10:48
Tack Erik!
Din kommentar värmer extra mycket.
Mange tak!
En intressant blogg med en anläggning från Sovjettiden, om det förekom några störningar i vårt radio eller tv-nät minns jag inte, men det gjorde det säkert. Mycket fina bilder från en mycket spektakulär anläggning.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2018-09-21 10:50
Tack Stig!
Läste för länge sedan, några artiklar om folk som fått in röster och annat på bandinspelningar som de trodde var från andevärlden. Kanske var den ryske hackspetten som spelade dem ett spratt.
Vilken resa och sådan dokumentation!

Märklig antenn. Bara så helt enorm. Andra radarantenner, ett begränsat antal meter breda, roterar ju så de kan avläsa både avstånd och riktning.

Den här ser ut att vara en fast installation. För att avläsa riktning måste det väl då finnas elektronik typ "phase array" där varje delantenn har egen förstärkare och tidsskillnaderna mellan radarekonas ankomst sedan räknas om till riktning och höjd. Här är allt så enormt att man nog måste kompensera för de interna kabellängderna. En från början svår teknik ännu svårare.
Fredrikpersson 2018-09-21 09:39
En traditionell radar kan bara "se" till horisonten och det ger ingen användbar förvarningstid när det gäller missiler. Syftet med Duga-radarn var att se så långt som möjligt och upptäcka förekomsten (inte i första hand position och riktning) av missiler strax efter att de skjutits upp i Nordamerika, genom att detektera de störningar i jonosfären (del av atmosfären som sträcker sig 80km upp) som en missil orsakar.

Duga-radarn skickar ut signaler på frekvenser (oftast runt 7 MHz om jag minns rätt) som reflekteras i jonosfären och av jordytan och på så sätt studsar radiovågorna hela sträckan till Nordamerika. Varje studs gav ett eko tillbaka som togs emot av antennen som Margareta tagit så fina bilder av. Ekona gav en "signatur" som styrdes av förhållandena i jonosfären. Eftersom en missil tillfälligt stör strukturen i jonosfären syns detta på signauren som ekona ger och man får därigenom en förvarning redan när missilen kommer upp i jonosfören över Nordamerika. Radarn var fast installerad och riktad mot Nordamerika via nordpolen eftersom missilerna förmodades komma den vägen.

För att få en tydlig och regelbunden "bild" av jonosfären krävdes tydligen mycket hög effekt på radiovågorna man skickade ut. Enligt (obekräftade) uppgifter 10 miljoner Watt. Mycket starka rundradiosändare hade vid samma tid ca 500.000 watt. En amatörradiostation ca. 100 Watt. Inte så konstigt att det inte gick att höra något när "hackspetten" var igång.

Ber om ursäkt för att jag kapade din blogg, Margareta :-)

F
Måns H 2018-09-21 10:32
Tack Fredrik och tack Margareta för info!
Svar från Margareta Cortés 2018-09-21 10:52
Tack Måns!
Var inte så mycket jag förstod av hur den där antennen fungerade.
Stod där länge och bara funderade på hur de fått upp alla delar så högt och så stort allt var.
Makalöst bygge var det, som bara står där nu. Vet att en del amatörsändare använder något av den.
Svar från Margareta Cortés 2018-09-21 10:54
Fredrik, du får gärna kapa bloggen och berätta mer. Det är bara intressant att få veta och lära sig något nytt. Har för mig att det var 10 MHz som de sände på.