Noryangjin Fish Market.
I dag ska vi besöka en av världens största fiskmarknader. Inte den största för jag tror att det är den som ligger i Tokyo som är det. Om inte så blir jag nog rättad här om jag påstår det. Men även om den här i Seoul inte är störst i världen så är den väldigt stor med sina 66.000 kvadratmeter. Så var beredd på många bilder nu.
Vi hade ytterligare en regnig dag och vad passar väl bättre då än att hoppa in i en taxi och åka till just fiskmarknaden. Det står i resebeskrivningarna om Seoul att priserna är ungefär som i Sverige, men det stämmer inte. Taxi var mycket billigt. Hela resan på ca en halvtimme kostade ungefär som framkörningsavgiften här.
Här finns över 700 butiker som säljer färsk och torkad fisk och bläckfisk från 15 fiskehamnar runt om i Korea. Den här fiskmarknaden ska läggas ner och en ny håller på att byggas. Lite tråkigt för till den nya kommer inte privatpersoner och turister få komma in. Så det kändes lite extra angeläget att åka hit och titta.
Många fiskar var det och många sorter som jag aldrig sett förut eller ens hört talats om. Här strövade vi omkring ett bra tag. Jag såg inga andra västerlänningar där men det var många från lokalbefolkningen som var där och handlade. De gick omkring med sina korgar och valde och vrakade bland det digra utbudet. Många såg ut att ha sin speciella handlare som de gick till.
Det hände mycket i den här stora hallen och jag gick förundrat omkring och tittade. Fisk styckades på bara golvet.
Fast man fick nog passa fingrarna lite, den här firren passade på att ge igen innan det var dags för att bli middagsmat. Den här mannen fick sig ett bett i fingret.
Bläckfisk tycker jag inte om att äta men här låg de snyggt upplagda.
De silverglänsande och långa fiskarna fanns i många stånd. Synd att jag inte kunde fråga vad det var för sorts fisk.
Vackra var de och riktigt silverglänsande med en mycket lång och trådlik stjärtfena. Eftersom ingen jag träffade på där i fiskhallen kunde engelska var det ingen mening att fråga vad det var för fisk. Kanske någon här vet...Sätter mitt hopp till Lena Holm. Om någon vet så är det nog hon.
De här stora fiskarna ser ut som rockor.
Mera fisk. Det var ganska halt på golvet av all is, vatten och fiskrens, jag fick vara mycket försiktig var jag satte ner kryckorna, för var jag bara lite oförsiktig så gled de iväg.
Ingen verkade irriterad över att jag fotograferade dem och deras fiskar, snarare tvärtom. Jag fick ofta ett leende eller en hälsande nick. Alla bilder är tagna med min lilla kompaktkamera Canon G10. Den kunde jag ha hängandes runt halsen och så bara stanna upp klämma fast kryckorna under armen och sedan fota.
Här fanns inte bara massor av bläckfisk, även räkor kunde man köpa här.
Många fiskar förvarades levande i stora akvarium.
Rejäl genomströmning av vatten i akvariumen.
Gott om olika varianter av musslor fanns det också.
Damerna var skickliga i att öppna musslor.
Vi hittade en trappa som gick upp till en övervåning med en balkongliknade utbyggnad, där fick man lite överblick av hallen. Nu är det förvisso bara en liten, liten del som syns på bilderna men jag kan lova att stort var det.
Vi går ner igen och en dam som jobbade i trappan såg lite fundersam ut ifall jag skulle klara av att gå ner för egen maskin. Hon trodde inte så mycket på det heller utan skyndade fram för att hålla i mig, men jag litade lite mer på mina kryckor än en hjälpande hand. Men snällt var det.
Den stora kärran mitt i bild är en av de många isförsäljarna.
Här gick styckning och rensning i flygande fläng.
Sammarbete. Saxen är ett vanligt köksredskap i Korea.
De här damerna hade halvfrusen fisk som de skivade tunt, tunt.
Hittade en trollslända som mumsade på fisk.
Små hajar och mera fisk....så klart.
Vad det här är är jag osäker på men gissar på att det är någon form av tång eller sjögräs.
Vatten behövdes tydligen för att det skulle hålla sig frächt.
Är inte helt säker här heller men en gissning är krill, eller lysräkor som vi kallar det på svenska.
Här var jag också lite tveksam till vad det är som finns i disken, men kom fram till att det måste vara fiskrom.
Vet inte om det äts som det är men skulle nog själv föredra att få det tillagat, men smaka på det kunde man göra, för det fanns tandpetare framlagda för provsmakning.
Vi traskar vidare i den stora hallen som doftar av fisk.
Gillar att det var så många som hade rosa förkläden, rosa handskar och stövlar.
Här inne får man inte gå och vara ouppmärksam, dels är det halt på golvet och så får man då och då hoppa undan för lite fartvidunder. Se spåren på golvet hur de skingrat sig fram mellan folket.
Fartvidunder, kanske någon undrar. De här. De fraktade lådor och fisk mellan stånden.
Jag tycker inte om lukten i fiskaffärer och har lite svårt för att gå in i dem men här luktade det inte så mycket. Vet inte varför om det berodde på storleken, all is eller om det var så väldigt färsk fisk.
Må gott
/Hans-Åke
Små bläckfiskar som är så gott.
Fiskmarknader är alltid intressanta att besöka.
Krya på foten
Bob
Foten kryar på sig och jag är så nöjd så.
Måste väl ha luktat rätt illa...som att kliva in i en burk med kattmat. =)
//JO
Marianne
Jisses vad fisk!
Superintressant inlägg som vanligt!
Hälsningar Lena
Krabba åt jag vid två tillfällen där men tror inte det var kungskrabba. Den godaste jag fått var nog den på Hurtigrutens skaldjursbuffé. Åt även kungskrabba i Ushuaia men där hade de krånglat till tillagningen så det blev inte så gott. Den är nog bäst naturel.
jag har svårt vad jag skall skriva för en gångs skull det tog nästan andan av mig se så många fina dokumentära bilder på så många olika sorters fisk.
Natti natti på dig
Gun-Inger
Och så roligt att du delar med dig av din kunskap och av dina äventyr.
Tackar för det!
/ Lena