En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Talgoxar kan också

Peppad av bilderna jag fick på steglitserna gjorde jag en till sittning vid min lilla matning under lördagen. Nu visade två talgoxar att de minsann också kan vara kaxiga mot varandra. Jag har läst att just talgoxar kan vara riktigt hårda och t o m döda mindre fåglar vid matningar. Nu nöjde de sej med att skrämma bort en artfrände. 

Den högra fågeln säger ifrån när det landar en talgoxe till vid den plats där det finns mest frön.

Den nyanlända hämtar andan en bråkdel av en sekund (5 bilder som jag ej visar) och samlar sej...

....för ett utfall i bästa kickboxingstil!

Den inledande attacken följs upp av ett flygande anfall och nu känner den första fågeln att det kanske är bäst att ge sej. 

Tufft att stå emot detta och anfallaren ser mycket självsäker ut tycker jag.

Första fågel på plats lämnar över matplatsen till den nya gästen. Alla bilderna ovan är ur en serie på 23 bilder, varav 20 är under samma sekund. Det gick alltså väldigt fort och jag såg ju inte händelseförloppet mer än som ett flax. Brännvidden är 320 mm (bl 5,6), ISO 10 000 och tid 1/2000 s. 

Direkt efter detta flax sätter sej en svartmes mycket nära i häcken på min vänstra sida. Jag riktar om kameran med samma brännvidd och får två riktiga närbilder. Här har jag bara beskurit för att ändra formatet något och för att fågeln inte skulle sitta mitt i bilden. Jag har en matare med frön på min vänstra sidan, under det utskjutande taket på cykelförrådet som jag sitter i. Den hänger där året runt och de vanliga gästerna kommer dit fast jag sitter på en pall bara ett par meter bort. 

Det vanligaste är ändå att man ser talgoxarna så här. De kommer, tar ett frö och lämnar. Har man tur fastnar de på minneskortet.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-11-16 18:45 | Läst 890 ggr. | Permalink

"Oj, här gick det undan. Jodå talgoxar anfaller och dödar andra småfåglar om det är brist på föda. De hackar då sitt offret i huvudet för att komma åt hjärnan, som är väldigt proteinrik. Har för mig att läst om det här fenomenet i Vår Fågelvärld för en del år sedan. Jag har också sett bilder på det här förfarandet. Jag ser att du har anlagt en trevlig plats för fåglarna att sätta sig på. Har du även byggt eller köpt ett gömsle för egen del att sitta i? Hälsningar Jörgen"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
En underbar serie bilder! :-)
Tänk att talgoxar kan vara så kaxige, det visste jag inte.
Du har väldigt fin skärpa på ögat/huvudet och även lyckats "frysa" vingrörelserna lagom mycket trots att Du "bara" har exponerat med 1/2000, det har jag inte lyckats med ännu. Det är kvicka rackare talgoxarna.
Hälsningar
Per-Åke
Svar från Lena Holm 2023-11-17 17:34
Tack Per-Åke,
jo talgoxarna kan vara rätt hårda mot småfåglar. Se också kommentaren från Jörgen. Jag kollade tiderna igen och sista bilden är 1/2500 s och den har onekligen mer "frysta" vingar än de andra bilderna. Det var väldigt mörkt denna dag och svårt att pressa tiden mer.
Hälsningar Lena
Häftigt och spännande det var som en actionfilm, tänk allt kan hända överallt till och med på ett fågelbord.
Svar från Lena Holm 2023-11-17 17:35
Tack Morgan,
det häftiga är att det tar bara drygt en sekund i fågelvärlden så är det över. Det var inte heller någon som blev skadad, inte denna gång i alla fall.
Hälsningar Lena
Kul! Ditt lilla hemmagömsle funkar fint, det är uppenbart! Gissar att vintern kan bli lång i cykelförrådet.. Talgoxar är tuffingar absolut, har senaste tiden haft dagliga besök av dom på min balkong, dom hoppar runt där en stund bland vissnade växter sen drar dom vidare.. Även en och annan Skata kan ses också men är mer lättskrämda! Roligt i alla fall!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-11-17 17:38
Tack Jan,
det finns gränser för hur länge man kan sitta i förrådet, men man kan ju alltid gå in och värma sej emellanåt. Det är ju nära till värmen. Skatorna är definitivt med skygga och försiktiga. Jag har ju också ett begränsat antal arter som kommer in i trädgården. Vill jag ha mer variation måste jag flytta matningen närmare skogen eller helst utanför tomten och ut i skogen, men då blir det plötsligt mer omständligt.
Hälsningar Lena
Åter igen en rad fina bilder. Ja visst kan talgoxar bråka och visst är det kul att under längre tid studera dessa små.
Har för mig att jag någonstans läst att det svarta på bröstet har betydelse för hur ranghög talgoxen är. Ju mera och bredare svart desto mäktigare fågel men tror också att hanen har mera svart. Är inte säker på detta. Men intressant hur som helst.
Tror att du har bra utrustning förutom att du är en bra fotograf. Jag får inte ut många godkända bilder när jag fotar då min kamera är otroligt seg i autofokusen... men det är hur som helst kul ändå även om det blir frustration rätt ofta.

/ Lena :-)
Svar från Lena Holm 2023-11-17 17:45
Tack Lena,
jag kände inte till det där om storleken på det svarta fältet. Det måste jag kolla upp. Talgoxarna bråkar en del en inte så mycket som en del andra arter. Det här varade ju vara drygt en sekund dessutom, så det gäller att trycka av i tid (helst lite före). Jag har en kamera med ett objektiv som i kombination ska ge skarpa bilder. Om det inte blir skarpt är det jag som "gör fel". Jag vet ju inte vilken kamera du har men du kanske skulle fundera på att uppgradera, istället för att blir så frustrerad. Det har hänt väldigt mycket med autofokus de senaste åren och man behöver inte köpa det allra dyraste huset för att få en rejäl skillnad.
Hälsningar Lena
LenaK 2023-11-23 20:11
Återkom gärna om du får info om talgoxarna.

Jag har Nikon Z6... känd för dålig autofokus. Har ju d 750 också men gillar den tysta spegellösa.
Har inte råd att uppdatera nu då de bättre är för dyr för mig. Väntar på en förbättrad i den klass jag har, antagligen den billigaste i fullformat.
Den tar bra bilder för det mesta bara fåglarna flyger sakta... å det gör dom ju inte. ;-)
Oj, här gick det undan. Jodå talgoxar anfaller och dödar andra småfåglar om det är brist på föda. De hackar då sitt offret i huvudet för att komma åt hjärnan, som är väldigt proteinrik. Har för mig att läst om det här fenomenet i Vår Fågelvärld för en del år sedan. Jag har också sett bilder på det här förfarandet.

Jag ser att du har anlagt en trevlig plats för fåglarna att sätta sig på. Har du även byggt eller köpt ett gömsle för egen del att sitta i?

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-11-17 17:54
Tack Jörgen,
jag minns också att jag läst någonstans att talgoxar dödat mindre småfåglar. Det är ett mycket enkelt arrangemang som dessa talgoxar är fotade vid och det fanns på bild i sin helhet i förra bloggen med steglitser. Jag har inte ett specifikt gömsle, men sitter under tak i en förrådsbyggnad för cyklar och soptunnor. Småfåglarna kommer för det finns automater och ett stort talgblock i en skyddande bur. När jag lägger frön på brädan med dekoration kommer en del att stanna till där och kolla. Jag kan också bjuda på ett gott fett eller fina nötter. Vill jag ha fler arter får jag flytta matningen närmare skogen, men då får jag sitta ute och väldigt öppet (om jag inte skaffar ett gömsle att sitta i). Det händer också att jag fotar genom fönstren, men det är svårt då det är så mörkt som det är nu.
Hälsningar Lena
Grymt häftig serie! Vad kul att ha nära till fågellivet och fint verkar du också ha gjort i din matning.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-11-17 17:56
Tack Johnny,
det är ett väldigt enkelt och litet arrangemang, men det är istället lätt att flytta och göra om. Tomten gränsar mot skog och det är det som gör att vi får en del andra arter förutom de allra vanligaste. Vill jag ha mer typiska skogsfåglar får jag flytta matningen. Så här i början på säsongen räcker det i trädgården.
Hälsningar Lena
Det var en mycket bra serie av talgoxarnas teknik, något som är omöjligt att se med våra långsamma sinnen och tröga tid. Vi är trögdjur jämfört med talgoxar. Spännande att se! med detaljer av sekundförloppet. Jag ser det ständigt med mataren fäst på sovrumsfönstret, men bara som ett flax, inte en detalj. Tog idag överbliven pajdeg stor som en fettboll och lade i en liten matbur, det gick hem.
Svar från Lena Holm 2023-11-17 19:43
Tack Stefan,
det är fascinerande vad man kan få se när man fotograferar 20 bilder/s. Förlopp som man inte alls hinner uppfatta blir en serie där man kan se hållning och poser mellan individer. De bilder som jag inte visade var fem stycken. Där kunde man se hur den nyanlända talgoxen samlade ihop sej och förflyttade kroppsvikten för att göra ett utfall. Jag kan tänka mej att pajdeg blev väldigt populärt. Fett och stärkelse, de små känner till vad som är lättillgänglig energi.
Hälsningar Lena
Fin serie med mycket action. Ja det är som du skriver, ett frö och sen upp på en kvist. Pilfinkarna tycker jag hellre vill sitta vid mataren och äta och bråka. Tidigare provade jag "Viltfågelfröblandning", lite billigare men det är för mycket vetekorn och när jag studerat Pilfinkarna i kikaren så sitter dom och plockar bort vetekornen tills dom hittar något annat frö.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-19 17:37
Tack Gunte,
tar man sej tid att titta på småfåglarna i matningen har de olika beteenden och de sorterar definitivt frön om det finns olika att välja på. Vi använder mest skalade solrosfrön. De är visserligen dyra men det blir minst skräp och spill när man använder dessa. Jordnötter är också poppis men det bjuder vi bara på ibland t ex vid fototillfällen. Vissa äter gärna i mataren och bråkar en del där, det har jag också sett. Jag försöker dock undvika att fota dem där för de matare vi har är inte särskilt fina, men de fyller sitt syfte.
Hälsningar Lena
Verkligen talande bilder! Särskilt på talgoxen till höger som vänder sig bort. Du har verkligen fångat ett uttryck här. Den ser ut ungefär som min hund som skäms efter att ha hittat på hyss.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-11-19 20:18
Tack Bjarne,
vissa poser/beteenden är nog ganska likartade mellan olika djur som t ex rädsla/underkastelse eller som din hund som skäms för den har gjort något den vet är fel. Med dagens kameror kan man ibland fånga intressanta förlopp även när det går undan.
Hälsningar Lena