En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Småbåtshamnen i Jordfall

Just den här hamnen i Gullmarn har varit en av våra favoritdykplatser under många år. I helgen var vi där igen för våra sista sena höstdyk. Hamnen i Jordfall har nya ägare och de har fixat till det fint för både båtfolk, dykare och husbilsgäster.

Höstfärgerna gör platsen extra spännande.

Vi har ännu inte listat ut hur man ska ta sej till den bänken utan torrdräkt (eller väldigt rejäla gummistövlar).

Ibland brukar ett svanpar ligga här och "chilla". De hade gjort sej fint här denna dag men jag gillar stället ändå.

Vad hittar man då under vattnet? En av mina häftigaste undervattensbilder i svenska vatten är på ett gäng eremitkräftor som byter skal med varandra inuti ett gammalt däck. Det här är samma däck. Nu har det sjunkit djupare ner i dyn och en krabbtaska har för närvarande flyttat in. Sikten var rätt dåligt och det var väldigt mörkt när vi kom ner ca 8-10 m. 

Det var nästan lika mörkt som under ett nattdyk och kanske fiskarna har svårt att hålla koll på natt och dag, för den här sov. När man får närma sej så här nära och kan ta flera bilder med blixt råder det ingen tvekan, den sov och den fortsatte sova när jag simmade därifrån.

Samma typ av snultra och den här sov också. Den vilar dessutom mot en havsborstmask som fortfarande har gälarna utslagna. 

Gullmarsanemon finns det gott om när man kommer ner mot 15 m djup.

Cylinderrosorna hittar man djupare, vid ca 25 meter. De är för stora för 60 mm makro men jag tog några bilder i alla fall. Tänkte att vi gör ju ett dyk till och då har jag vidvinkel på kameran istället.

Smörbult finns det gott om och den här visade upp sej i all sin prakt med alla fenorna utfällda.

Efter en timme i det 10 gradiga vattnet var vi redo för en paus och lunch. Fredrik sköter den portabla gasgrillen och de efterlängtade korvarna. Vi måste också byta flaskor på våra paket för att kunna göra ett dyk till. Den fina toaletten med värme och möjligheten att tvätta händerna uppskattas också väldigt mycket av oss dykare. En klar förbättring mot utedasset som fanns här tidigare (även om det var bättre än ingenting).

Vidvinkel under så här dåliga förhållanden blir förstås en utmaning. Här är det i alla fall en liten simkrabba som vunnit en jackpott. " - En hel död krabbtaska bara till mej..." Sjöstjärnan ser dock ut att vara på väg mot samma måltid och inom kort kommer en hel del av havets andra rengörare också hitta hit.

En krabbtaska på en tross. Det finns en hel del grova rep och trossar till olika betongklossar här för det är en hamn och många av dessa hyser ett myller av djurliv.

Vi simmade förstås ut på den "öde" dybotten i mörkret och letade efter cylinderrosorna som vi hittade på första dyket. Vi simmade i cirklar ner till drygt 27 meter (djupare än vi var på första dyket) men hittade inte på dem igen. Typiskt, men sånt händer. Därför avslutar jag med två kära simkrabbor istället. Lägg märke till hur hannen håller en beskyddande klo runt sin flickvän.

Så här ser vår dykplats i Jordfall ut från ovan.

Sedan blev jag lite för nyfiken och måste styra ut drönaren över skogen som växer på udden. 

Jag tyckte det såg ut som en godispåse med de gröna och gularöda träden. 

Så här hade vi inte sett Jordfall tidigare. Nästa dag (lördag) besökte vi en annan dykplats, dock inte Släggö i Lysekil där Mats råkade befinna sej. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-11-01 21:24 | Läst 3759 ggr. | Permalink

"Så oerhört vackert, såväl över som under vattnet! De läckra höstfärgerna i härlig luftig blandning, mot mörkret i djupet. Gillar dina bilder på kustvattnens invånare, intressanta och fina allesammans. Sen är det skaldjurstid nu också, det är gott."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fint reportage med härligt mustiga höstfärger!
Å så har vi ju den undre världen. Lika spännande som alltid. Gillar verkligen undervattens bilderna.

Fastnade en bra stund framför den där eremitkräftan som ser ut som en krabba i ett däck med en sjöstjärna ovanför. Jag blev konfunderad, är det en krabba eller en kräfta? Eller läser jag fel till fel bild? Cool bild iaf :)
Svar från Lena Holm 2020-11-01 21:55
Hej Joakim,
oj, inser att det blev kanske för mycket information i den texten. Eremitkräftorna är en bild som jag tog för flera år sedan (som många har sett här på FS). Samma däck finns fortfarande kvar men nu är det en krabba där istället.
Här finns bilden på eremiterna:

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/178265/3089443.htm

Hälsningar Lena
Joakim88 2020-11-02 07:53
Såg din bild via länken, där var det kräftor ja och den bilden var cool :)
Men denna med krabban var riktigt grann :)
Wow, som vanligt härliga bilder både över och under vattnet. Höstfärgerna och drönarperspektivet är så bra och undervattensbilderna sticker ut med ett annat djup :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-11-02 19:41
Tack Mats,
för din fyndiga kommentar. Drönaren är rolig att använda ibland och den ger onekligen ett annat perspektiv på motiv som man annars är väldigt "välbekant" med.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Super reportage, som vanligt. Drönarbilderna ger naturligtvis något extra till serien.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-11-02 19:43
Tack Erik,
för din positiva kommentar. Det är kul att skicka uppdrönaren på platser där man känner igen sej väl, för den ger onekligen ett helt nytt perspektiv.
Hälsningar Lena
Ibland vet jag inte om jag ska läsa först och titta sen eller tvärtom för att hinna ta del av allt godis! Väldigt intressant och superba bilder. Du vet också vad du skriver om (och fotar) det gör behållningen ännu större. Extra intressant här var du berättade att fiskar sover, det trodde jag inte annat än det jag kallar högtstående djur gör, jag menar sover såpass "djupt" att de inte noterar vad som händer i omgivningen. Mkt läs- och sevärd blogg! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-11-02 19:48
Tack Björn,
för dina positiva ord, alltid trevligt att läsa. Jag var tvungen att kolla upp lite om fiskars sömn för alla som har gjort ett nattdyk har nog stött på sovande fisk. De kan ju inte sluta ögonen men man märker ganska snabbt att de inte reagerar på att man närmar sej och man kan t o m ta några bilder utan att de verkar störas nämnvärt. Jag tar ibland en eller två bilder och låter dem sedan sova vidare.
Hälsningar Lena
Där sitter de igen dina underbara undervattensbilder, här även tillsammans med vackra övervattensbilder. Det ser ut att vara ganska slammigt på botten, har det blivit värre med åren?
Jag arbetar just nu med ombyggnation av Käppala reningsverk på Lidingö som om sju år skall bli Europas renaste verk. (Jag har arbetat med detta verk och Henriksdalsverket sedan mitten av 1990-talet, det känns bra att arbeta med att minska utsläppen i Östersjön)
För några år sedan gjorde jag det nya Östersjöakvariet på Skansen, utställningsdelarna handlar i första hand om människan och havet, och hur vi påverkar och är beroende av varandra
https://www.skansen.se/sv/baltic-sea-science-center
Fint reportage och krabban i femte bilden gömmer sig väl.
Hälsningar
Stefan
Svar från Lena Holm 2020-11-02 19:55
Tack Stefan,
det är dybotten här och det har det varit så länge jag kan minnas. Sikten är dålig för det har regnat mycket den senaste tiden. Då bildas ett grumligt lager vatten som blir som ett lock över vattnet och gör det mörkt. Jag har inte sett akvariet på Skansen men jag kollade länken och inser att jag borde besöka det när C-19 släpper greppet om oss. Man ser ofta väldigt lite när man dyker i Östersjön och sikten är nästan alltid bedrövligt dåligt.
Hälsningar Lena
Fina bilder, vackrast är väl anemoner och cylinderrosen. Fina höstfärger är det på land i viken. När jag läste jordfall i rubriken så tänkte jag på jordfallsbron i Kungälv, men det är ju inte i närheten. Praktiskt att man kan göra några dyk från land, det tror jag aldrig jag gjorde i Bohuslän. Intressant blogg om livet down under
Svar från Lena Holm 2020-11-02 19:57
Tack Peter,
Gullmarn är vår enda fjord och det ger ett annorlunda djurliv än när man dyker från båt ute i havet. Det är visserligen ofta sämre sikt men för makrofoto spelar det ofta inte så stor roll. Man måste dock vara så pass van dykare att man inte tappar bort varandra (eller använder parlina).
Hälsningar Lena
Vilken härlig tur både över och under vatten. Kan förstå det var mörkt för även över ytan är det rätt grått å dimmigt...tur träden är så vackra nu där
Svar från Lena Holm 2020-11-02 19:59
Tack Nini,
det har regnat mycket där vilket gör att det bildas ett grumligt skikt på ytan som är ganska tjockt och effektivt stänger ute ljuset. Men det kan vara rätt mysigt ändå. Vi fick också en fin dag med sol på lördagen.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder med trevliga höstfärger :)
Coola bilder under vattnet, men det ser ju kallt ut ;)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2020-11-02 20:01
Tack Fredrik,
det var 11-12 grader på djupet och lite kallare i ytan. Det är helt OK när man dyker med torrdräkt men det blir lite kallt om fingrarna efter en timme eller så. Vi var egentligen främst där för att leta efter bläckfisk men det tog en dag till och mycket simmande innan vi hittade en.
Hälsningar Lena
Fina bilder från ditt dyk och även från drönaren.
Härliga höstfärger.
Informativ text uppskattas också.
Ser lite kallt ut för att hoppa vattnet för mig, frusen som jag är numera. ;)
Svar från Lena Holm 2020-11-02 20:03
Tack Margareta,
trevligt att höra av dej. Det var 11-12 grader på djupet och lite kallare i ytan men det fungerar bra när man dyker i torrdräkt. Dessutom var det nästan vindstilla och förvånansvärt varmt på land, 12 grader plus även där. Vi har varit med om betydligt kallare höstdyk denna långhelg.
Hälsningar Lena
Trevligt med lite omväxling, med både motiv och miljö! Kraftfulla färger på landbacken där! Under vattnet ser det ut lite som när man dyker i Riddarfjärden.. men där ser man på sin höjd lite Abborrar och nån enstaka Kräfta så klart..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-11-02 20:06
Tack Jan,
vi behövde verkligen lite omväxling och gjorde denna tur helt i egen regi med boende i en stuga hyrd via AirBnB. Det var dock riktigt dålig sikt i Gullmarn för det har regnat mycket på sistone. Det går dock alltid att dyka med makro på kameran. Sedan får man vara lite extra observant så man inte tappar bort varandra eller rör upp ännu sämre sikt om man är nära botten.
Hälsningar Lena
Läckra bilder! Väcker många minnnen när jag ser dubbelpaketen med apeks stegen. Gillar krabbtaskan på trossen extra mycket.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-11-02 20:08
Tack Johnny,
de där apeks stegen har varit med väldigt länge. Varför byta något som funkar. Dubbelpaketen har dock blivit mindre med åren. Vi har dubbeltolvor och ett dubbelfemtonpaket i garaget. Krabban satt fint men jag hade gärna sett lite mer ljus på trossen för att få djup men mörkret var "genomträngande".
Hälsningar Lena
Det var intressant och roligt att se bilder från Jordfall under ytan. Där gjorde jag för oherrans många år sedan en numera preskiberad nätfångst, under icke tillåten tid. Det var ett bestyr att landa densamma, passera med nät och attiraljer förbi en ansenlig mäng semesterbadare, samt med nedragna pesienner tillaga fångsten. Den var svart från början men blev snabbt röd.
/gunnar S
Svar från Lena Holm 2020-11-03 22:09
Tack Gunnar,
jag gissar att den var riktigt god :-)
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder där bilden med trossen visar ett smörgåsbord av diverse motiv.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-11-03 22:10
Tack Gunte,
jag hade inte så stora förhoppningar när jag fotade krabban på trossen, men jag gillar den faktiskt så här i efterhand. Det brukar vara mer påväxt på de tjocka trossarna men den har nog inte varit där så länge.
Hälsningar Lena
Så oerhört vackert, såväl över som under vattnet! De läckra höstfärgerna i härlig luftig blandning, mot mörkret i djupet. Gillar dina bilder på kustvattnens invånare, intressanta och fina allesammans. Sen är det skaldjurstid nu också, det är gott.
Svar från Lena Holm 2020-11-03 22:12
Tack Stefan,
krabbor finns det alltid gott om men det händer att vi ser havskräftor här, dock inte denna gång. Ofta försvinner de ner i sina hålor men ibland stannar någon så länge att man hinner få den på bild.
Hälsningar Lena