En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skåne del II

Det här är en favoritplats som är ett måste under en tur till Skåne, Vombs ängar, tidigt på morgon. Jag bommade dock gladan som satt på vägen för jag var vänd åt andra hållet. Annars är en finess med Vomb att man sitter i bilen om krypkör längs vägen. Ofta kommer man väldigt nära fåglar (och harar om ni såg det inlägget). 

En fågel jag förväntar mej här, och under en Skånebesök, är gravand. Den såg jag visserligen lite överallt men här visade den upp sej extra fint.

En flock gravänder kommer flygande. Lägg märke till det grönskimrande fältet på vingarna.

Här vänder de upp mot fotografen i tjusig formation.

Gulärlan förväntar jag mej också vid Vomb. Helst ska den sitta på någon tråd eller stolpe. Men den här, som var den enda jag såg, sprang runt på marken. 

Jag körde också till Äspet vid Åhus och spanade ett par timmar. Det ser stilla ut men vid lunchtid blåste det grymt kallt i fågeltornet.

Här hittar jag en annan favorit som inte finns i pölarna hemma, en skärfläcka. 

Vackra och graciösa. 

En Kentsk tärna flög förbi och det blir lite roligt med industrin i bakgrunden.

Fågeln syns dock mycket bättre i det här ljuset och med skogen i bakgrunden. En art som jag inte heller är van att se.

Jag "delade" tornet med ett par fågelskådare och när de kom ökade våra gemensamma möjligheter att upptäcka fåglar som kom flygande från havssidan, som man annars oftast har ryggen mot. Det här är en småtärna och tyvärr inte riktigt skarp, men en ny art för mej så den får vara med. Den kom bakifrån och svepte förbi på typiskt tärnmanér.

Jag bodde ganska nära Hardeberga stenbrott och måste naturligtvis ta en titt på "Peters" berguv trots att jag visste att avståndet var långt. Stenbrottet är gigantiskt men tack vare tips från Peter och bilder i en av hans bloggar hittade jag berguven ganska snabbt. Bilden är tagen med 400 mm och 2x extender, manuell fokus i live-view läge och på stativ förstås. Bilden är sedan rejält beskuren men visst ser man att det är en berguv. Det hade kläckt en unge dagen innan enligt rapport i artportalen, men den fick jag inte se.

Jag stämde träff med Peter vid Utvälinge, på en plats där han dagen innan fotat 600 bilder på kärrhökar i motljus, inte en fågel....

Vi körde en kort sträcka till Farhult och jag fick en praktfull storspov. Vardagsmat för Peter men den fanns med på min önskelista för denna resa. De fanns även vid Vomb men den här som gick i vattenbrynet gillade jag mer. Jag såg även småspov (Vomb) och rödspov (Håslövs ängar).

De har en del ovanliga blommor på stenstränderna i Skåne...

Peter guidade till Stureholm. Vi körde i var sin bil helt coronasäkrat. Men det hade vi nog gjort ändå för vid turens slut skulle vi åt helt olika håll. Det var fin fart på småfåglarna här.

En trädpiplärka sjöng uppe i trädtopparna...

...och bland vitsipporna hoppade en gransångare.

Här har den lyckats ta en fluga.

Vi körde Peters rovfågelrunda men där var det också helt öde. En glada såg vi till slut men det får vara. Vi hamnade till slut vid Hasslarps dammar och en rymligt gömsle. Trodde förstås att det skulle vara varmare i gömslet än ute, åtminstone lä, men ack vad vi bedrog oss. Det gömslet var nog den kallaste platsen jag var på under hela helgen. Sädesärlan visade dock upp sej fint precis utanför.

Skärfläckan var på tillfälligt besök och en större strandpipare. Här fanns det en del att se och avståndet var inte så långt, men vinden blåste rakt in genom gluggarna och gjorde det jobbigt att sitta still. Vinterjackan låg förstås kvar i bilen (det var ju strålande sol). 

Två strandskator svepte förbi, årets första för mej och det får bli de sista fåglarna i detta inlägg.

Så här kallt var det i Skåne :-) Tack Peter för en fin tur och en trevlig förmiddag.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-05-04 19:43 | Läst 1299 ggr. | Permalink

"Precis så har vi haft länge nu här i Skåneland. Kallt blåsigt men idag kom regnet men kallt är det ändå. Glad se dina bilder då jag aldrig sett dessa fåglar i Skåne beror klart på att jag inte tittat efter dessa. Sädesärlan har jag sett så klart kommer ibland här inne i stadskärnan. Det är säkerligen en underbar hobby samla på arter av fåglar vilket här är många som gör i vår aktiva biologföreningen som jag är stödmedlem. i. Jag är glad på dina vägnar du fick så bra resultat när du kört så långt. Välkommen tillbaka samt ha det bra. Hälsar Gun-Inger"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Oj, vilken utdelning du fick !
Så fina bilder på gravänderna.
Skärfläckorna är verkligen vackra fåglar.
Kul med uven, allt behöver inte vara nära och skarpt man måste påminna sig om att stunden är värd mycket också.
Det där med "speciella" tärnor och måsar är inte lätt tycker jag, skulle aldrig kunna se om det är någon lite ovanligare. Kul att du fick den med lunchen i näbben.
Allt var säkert värt en del kyla :-)
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2021-05-05 07:14
TAck Ing-Marie,
jag såg betydligt fler arter är jag visar här men det skulle ha blivit på tok för mycket bilder. Dessutom var flera med dokumentära än särskilt fina. Skärfläckorna är otroligt fina. Det finns en annan späd fågelart som heter styltlöpare, men jag är osäker om de finns i Sverige. Tärnorna du ser här har annan färg på näbben och får man en bild kan man ju oftast se det. Småtärnan är dessutom så pass mycket mindre att du skulle se det om den flög förbi och det fanns andra tärnor på plats. Skräntärnan å andra sidan är mycket större. Dvärgmås bland skrattmåsar är dock svårt tycker jag och den svarthuvade måsen som Johnny visade (har jag nu också sett) var svårt att hitta bland skrattmåsarna för avståndet var så långt.
Hälsningar Lena
Vilket vackert ljus, och vilka fantastiska bilder du fått med dej! :) Tänkte nog berömma någon enstaka bild, men det är så många fina bilder, så jag kan inte välja ut någon enstaka favorit. Riktigt bra fotat Lena! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2021-05-05 07:16
TAck Tommy,
det var ju ute när ljuset var som bäst och då blir det en del bilder. Dessutom har jag selekterat hårt vad jag visar. Kul att du gillar dem.
Hälsningar Lena
Vad roligt å bra utdelning trots rovfågelfattigt. Tycker det ser ut som större strandpipare. Berguv var ju kul å den ser vi ibland..det är Dalarnas landskapsfågel. Storspov tror jag fixade i veckan
Vilken härlig dag å träff med Peter.
Mycket gott å blandad fågel
Svar från Lena Holm 2021-05-04 20:48
Tack Nini,
du har helt rätt om strandpiparen. Jag fotade även mindre strandpipare och hade läst på om hur man såg skillnad, ändå rörde jag till det i det här inlägget. Nu är det korrigerat i alla fall. Jag bryr mej inte så mycket om rovfåglarna för vi har rätt gott om dem hemma, utom gladorna förstås. Berguv ser jag aldrig så därför tog jag chansen här. Det var kul att träffa Peter.
Hälsningar Lena
niniz 2021-05-04 20:55
Gjorde precis likadant med annan art för nån vecka sen. Hade fler arter och skrev fel
Kul fin serie. Jag är ganska säker på att det är herr berguv du har på bild. Honan ligger på en lite mer plan plats med ett fyrkantigt stenblock framför sig. Gissar att honan är mer åt vänster och uppåt, ska nog ta en tur i nästa vecka så får jag se. Skärfläckorna är ju alltid fina. Trädpiplärkan fick du fint, den såg jag aldrig. Tärnan med fisk var också fin. Det gröna på gravänderna har jag inte lagt märke till, har kanske med ljuset som det blir på tofsvipan och staren. Jag har redigerandet mina alternativbilder, får komma i en blogg i veckan. Trevligt att ses även om utbudet inte var den bästa denna dag
Svar från Lena Holm 2021-05-05 07:20
Tack Peter,
jag som tyckte bilden på berguven stämde bra med de jag sett i Artportalen och så var det hannen. Nåväl jag hittade en uv i alla fall och den nykläckta ungen hade jag nog inte fått se ändå. Såg för övrigt också kattugglehannen vid Silvåkratornet. Den satt i en tall bredvid trädet där holken sitter och är nog ganska van vid att folk rör sej runt omkring. Jag hade inte hittat den om inte en liten tjej (typ 9-10 år) pekat ut den rakt upp i grenverket. Det gröna på gravänderna har jag inte sett förut heller och det har säkert med ljuset att göra. Ser fram emot dina bilder från dagen.
Hälsningar Lena
Precis så har vi haft länge nu här i Skåneland. Kallt blåsigt men idag kom regnet men kallt är det ändå.
Glad se dina bilder då jag aldrig sett dessa fåglar i Skåne beror klart på att jag inte tittat efter dessa. Sädesärlan har jag sett så klart kommer ibland här inne i stadskärnan. Det är säkerligen en underbar hobby samla på arter av fåglar vilket här är många som gör i vår aktiva biologföreningen som jag är stödmedlem.
i. Jag är glad på dina vägnar du fick så bra resultat när du kört så långt.
Välkommen tillbaka samt ha det bra.
Hälsar
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2021-05-05 07:22
TAck Gun-Inger,
jag fick absolut en toppenfin helg trots att det var kallt och en del vind. Solen sken och morgonturerna var väldigt fina, dvs innan vinden började friska i vilket var runt lunch. Det finns mycket fint att se i Skåne och den här visiten räcket inte alls för att se sej omkring ordentligt.
HÄlsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2021-05-05 23:03
Du har kanske aldrig varit i Snapphaneland där finns mycket intressant med det Svarta Guldet. De djupa skogarna, fina slott som du skulle se ett är Wanås. Googla det.
Natti natti
//Gun-Inger
Kul Lena med så många fågelarter där nere. Fina bilder blev det ju också :)
Grattis till ett nytt X!
Och kul att få se mannen bakom skånebloggarna för en gång skull :D
Svar från Lena Holm 2021-05-05 07:43
TAck Joakim,
jag åker söderut för att få se och fota några av de arter som jag inte kan se hemma och ibland får jag då också någon ny, som denna gång. Kryssen är dock inte så viktiga att jag kör riket runt för att samla dem. VI ska dock försöka få till en corona-anpassad resa till Öland i år.
Hälsningar Lena
Vilken utdelning, massor med olika fåglar och massor med fina bilder! Gravänderna är otroligt vackra med många färger i tydligt avgränsade fält. Dom liksom skärfläckan och Kentska tärnan har jag ju aldrig sett, däremot storspoven, dock inte alla år. Att det var kallt kan jag förstå. Trevligt med den avslutande bilden på Peter också! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-05-05 19:54
Tack Björn,
det är ju några av arterna som jag åker till Skåne för att se. Storspov finns även hos oss men den visade upp sej fint här. Det var kul att träffa Peter.
Hälsningar Lena
Många fina bilder och en rejäl dos olika fågelarter. Kul att se lite bilder på Peter också.

Hälsningar Jörgen