Rödhaken
" Förutom att rödhaken har Kristi blod på bröstet kan namnet komma från att den sägs ha fört elden till människorna." Det kan man läsa om denna fågel i boken "Om fåglar i Sverige" av Staffan Ullström och Lars-Åke Janzon.
Varje vår kommer rödhaken till vår trädgård på ett kort besök. Under ett par veckors tid är den en trogen gäst vid talgblocket och på marken under fröautomaten (där det förstås också finns mat). I år har vi två stycken som hävdar sej bra bland grönsiskor och grönfinkar. Det kan vara ett par, för det går inte att se skillnad på könen.
Erik Rosenberg påtalar i sin bok "Fåglar i Sverige" de höga benen och de stora mörka pärlögonen hos rödhaken. Det är nog mycket ögonen som gör att vi tycker att den är så speciell och vacker, samt det orangefärgade bröstet. Den sätter sej inte på de estetiskt bästa platserna hos oss men i gengäld kommer den ganska nära.
Det var inte förrän vi träffade de verkliga fågelexperterna i Oxängens ringmärkargrupp som vi insåg hur vanlig denna fågel är. Den svenska populationen uppskattas till 3 800 000 par (Janzon & Ullström, 2015), men beståndet har en långsamt nedåtgående trend.
Det är en allmän tro i hela Europa att rödhaken för lycka med sej. Om ett brudpar möter en rödhake då de lämnar kyrkan efter vigseln, går de ett lyckosamt äktenskap till mötes (Janzon och Ullström, 2015). Jag kan inte motstå rödhaken och fotograferar den varje vår då den kommer till oss.
Hälsningar Lena
ing-marie
just de två böcker jag nämner ger så oerhört mycket mer än att bara läsa text på nätet. Jättefina fågelböcker som är ett nöje att läsa. Såg dina fantastiska rödhakebilder. Om de hälsar på i trädgården får man onekligen många fina chanser och du har ju dessutom så fina filter hemma.
Hälsningar Lena
Mv/Gunte..
på sista bilden satte den sej till slut där jag helst av allt ville ha den. Ett av få ställen där jag kan få en fin bakgrund.
Hälsningar Lena
Fina bilder av en praktfull liten fågel. Man kan inte annat än tycka om den. Den är så pigg och skruttig.
Ha en fin soldag
Bob och Ninni
visst är det här en av de arter man inte kan låta bli att tycka om, en gladfågel som Stefan skrev.
Hälsningar Lena
Ha det gott/
om du lyckades med en digitalkamera från 2003 ska du nog vara stolt. På den tiden vill jag minnas att det var ganska lång fördröjning från det att man försökte ta en bild tills den faktiskt blev tagen.
Hälsningar Lena
Ha det gott/Stig
visst har den lite speciell personlighet och beteende.
Hälsningar Lena
vi ser nästan bara rödhake på våren men då är de ganska trogna och visst blir man glad av denna lilla juvel.
Hälsningar Lena
Tror den har stora ögon (som gör den söt) för att den rör sig mycket i undervegetationens skumrask.
Har under alla år haft ett rödhakepar i trädgården året om..
vi ser rödhaken nästan enbart på våren men då är den ganska trogen. Visst är det en "gladfågel" och du kan nog ha rätt om ögonen. Hur är det med gärdsmygen, den har väl också rätt vackra stora ögon.
Hälsningar Lena
Hälsn!
ibland får man närkontakt med en fågel när man minst anar det. Kul att få ta del av dina erfarenheter. Jag tror att det är lättast just nu att få bilder på dessa eller möjligen vid en matning t ex Råstasjön vintertid.
Hälsningar Lena
Även jag har ett par som återkommer varje vår och satt nyss ute och iakttog dem då de jagade runt efter lie mat. De brukar stanna hela sommaren. Har aldrig fått så här nära och fina bilder som du har.
Har försökt några gånger men oftast brukar jag bara sitta och njuta av deras närvaro och då kan de komma ganska nära, men tar jag fram kameran så blir de skygga.
Jag brukar köpa lite bredbar leverpastej och bjuda dem på, läst någonstans att de gillar det.
för mej så har det varit lättast att fånga dem på bild just denna tid på året. De verkar ha en hel del annat att bry sig om och det går att få fina närbilder på dem. Bredbar leverpastej måste ju vara världen lyx, då borde de minsann posera lite för dej :-) Men ibland räcker det att bara få sitta och njuta av fåglarna.
Hälsningar Lena
så här års är de upptagna av en del annat och jag upplever dem som lättast att fotografera just nu. Bara att ge sej ut igen :-)
Hälsningar Lena
:)
Underbara stämningsfulla bilder på denna rödhake, en av mina favoriter
bland småfåglelarterna.
Alltid härligt att se den!
mvh/Dieter
det som är mysigast med dessa två är att de uppehåller sej hemma i vår trädgård och tar för sej av de frön vi ännu har kvar.
Hälsningar Lena
/Dieter
varje gång någon skriver det blir jag glad, så det här var åttonde gången ikväll :-)
Hälsningar Lena
just de två böcker jag nämner ger mer inspiration och glädje än något jag kan hitta på nätet, även om det senaste alternativet är så himla enkelt ibland.
Hälsningar Lena
jag har inte mer än 420 mm och det var vad som satt på min fullformat. Bilderna är alltså beskurna.
Hälsningar Lena
Undrar så var de bor..de är mycket älskade av många..
hade glömt det du skrev ...tack tack..
Skall snart gå ut nu
Gun-Inger
Mvh
Fredrik