En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Prärietranor och visseländer

Prärietrana (Grus canadensis) är en trana som häckar över stora delar av Nordamerika, i nordöstra Sibirien och på Kuba. Merparten är flyttfåglar som övervintrar i södra USA, norra Mexiko och södra Japan. När de övervintrar stannar de gärna i Texas...

Vi hade köpt en guidad privat båttur för att få se de betydligt mer ovanliga trumpetartranorna och även om vi såg dem var avståndet ganska stort. Vår guide Kevin Sims gjorde verkligen sitt yttersta för att vi skulle få se tranorna men det är vilda djur och just denna dag ville de inte visa upp sej. När vi kom iland sa han att vi gärna fick sitta i hans privata gömsle på tomten, där han dessutom hade en foderautomat som spred majskorn på givna tider. Ibland kom trumpetartranorna dit...annars kunde vi vara säkra på att prärietranorna skulle komma. Det större gömslet till vänster var byggt i trä, hade bord och stolar, samt var perfekt anpassat för foto. Ingen extra kostnad och vi fick komma när vi ville dvs eftermiddag eller tidig morgon.

Här kan man se foderautomaten. Precis den typ som jag sett här hemma då man matar vildsvin. Vid ett angivet klockslag sprider den majskorn i omgivningen. Det rasslar till...

...och fåglarna var på plats innan automaten levererat. De "kan klockan" och vet att det är mat på gång. Här är det två grupper av prärietrana som kommit till platsen innan automaten spridit några kärnor. Det var en familj med en avkomma (andra från höger) och ett vuxet par som stred om maten.

De vokaliserade ljudligt för att visa att det här är minsann vår matplats.

Familjen fick ge sej och flög därifrån. De kom dock tillbaka en timme senare då automaten kastade ut nya majskorn...de känner till rutinerna.  

Något som vi inte kände till var att en stor population av visseländer också hade lärt sej att det fanns mat på denna gård. Att vi ens skulle vara intresserade av visseländer kunde väl vår guide inte ens föreställa sej....de är nog som gräsänder här hemma.

Visseländerna kom bara nerdimpande från skyn, det nästan regnade ner visseländer ett tag....Det roliga med dessa fåglar är att de låter som en skock kanariefåglar eller någon annan art som kvittrar väldigt mycket. De låter inte alls som änder...de visslar, hela tiden !

De har också betydligt längre ben än de änder vi är vana att se och dessa fåglar sitter gärna på trädgrenar och staket. Vi såg en art av dessa på Grand Cayman som satt på staketet med sina simfötter och det såg vekligen udda ut. Kolla länken nedan om du är intresserad

 http://www.fotosidan.se/blogs/logholm/bland-drakar-och-visselander.htm 

Tranorna verkade acceptera änderna om de höll en viss distans. Det mesta av majskornen tog nog änderna men det kanske inte är så kritiskt för tranorna att hitta mat.

Vi fick en fin stund i gömslet och nöjet att möta två nya fågelarter. Allt är inte beroende av pengar utan ibland möter man människor som bara är intresserade av att sitta i lugn och ro och titta på vad som kan hända om man bjuder på lite majs.

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-01-22 16:11 | Läst 5330 ggr. | Permalink

"Vilka vackra tranor du har fotograferat men änderna är också vackra Är det inte rostand har fotograferat en rostand för två år sedan och de är ganska lika Ha en skön kväll : ) // Gert"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag såg visseländer för första gång förra året och de har verkligen en udda and-ljud :-). Någon sa att de också flög i flock vilket tydligen skiljde sig från andra änder, sant eller ej jag dock ej svara på :-) Trevligt med berättelser och bilder lite utanför de stora stråken.
Svar från Lena Holm 2017-01-23 21:04
Tack Mikael,
de här visseländerna (black bellied whistling duck) kom i flockar om ca 50-60 fåglar. De cirklade över platsen och kvittrade högt innan de bestämde sej för att landa.
Hälsningar Lena
Fina bilder Lena! Riktigt "nice" att få tillgång till gömslen så och gratis till och med. Inga fåglar man är bekant med här hemma, men intressant att få se och läsa lite om dom.
Svar från Lena Holm 2017-01-23 21:06
Tack Mikael,
det var generöst av Kevin att låta oss sitta i gömslet och då fick vi se ytterligare två arter som var nya för oss.
Hälsningar Lena
Så väldigt fina bilder på en vacker tranart! (Palindrom!) . Och visseländer ser verkligen udda ut för att vara änder, inte alls kompakta. Måste varit en riktig höjdare att låna det gömslet.
Svar från Lena Holm 2017-01-23 21:21
Tack Stefan,
det var en höjdare och dessutom en total överraskning. Vi hade inget planerat för eftermiddagen och min sambo hade nog redan gett upp det eventuella besöket på hangarfartyget några mil bort (jag ville helst inte åka dit, de är ju gigantiska). Palindromet hade jag nog inte märkt om du inte påpekat det.
Hälsningar Lena
Tycker både tranan och änderna var väldigt vackra i färgen. Snällt att ägaren bjöd på gömslevistelsen.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-01-23 21:22
Tack Sten,
visst var det vackra fåglar. Visseländerna heter "black bellied whistling duck" för att vara mer noga.
Hälsningar Lena
Vad fint med dessa fåglar! Det 'knasiga' är ju att det var en Prärietrana här i Västmanland år 2014.. Kan läsas om här: http://www.club300.se/News/Default.aspx?nID=2445 , undrar var den kom ifrån.. Ett tips om att ha en länk i texten, se till att göra ett 'mellanslag' före och efter länken, då blir den 'klickbar' direkt i bloggen!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-01-23 21:25
Tack Jan,
och tack för tipset. Oftast har jag nog lyckats med dessa mellanslag men inte förstått varför länkarna blir klickbara ibland men inte varje gång. Prärietranorna förekommer visst i Sibirien och södra Japan...det kanske var en amerikan som såg sej om lite i världen :-)
Hälsningar Lena
Vilken härlig berättelse med folk som bjuder på sig själva och delar med sig.
Är nog det som jag uppskattar med Nepal också, den kontakt man får med lokalbefolkningen.
Två arter fåglar som jag aldrig sett i verkligheten, låter som trevliga änder som kvittrar och visslar.
Ovanliga för oss här att se och tydligen vardagsmat för folk där.
Svar från Lena Holm 2017-01-23 21:27
Tack Margareta,
det är inte ofta vi mött den typen av gästfrihet i USA, men på en del mindre orter har det inträffat. Visseländerna är fina med sina kvittrande och visslande ljud. Inte alls vad man förväntar sej.
Hälsningar Lena
Vilka vackra tranor du har fotograferat men änderna är också vackra Är det inte rostand har fotograferat en rostand för två år sedan och de är ganska lika Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2017-01-23 21:31
Tack Gert,
jag är ganska säker på att detta är svartbukig visseland. De var ganska långbenta och ljuden är helt olikt något jag hört från änder förut. Tranorna är mycket praktfulla.
Hälsningar Lena
Fint det här kunna sitta hemma och se dessa två så olika
fåglar ...ni som kan detta med fåglar samt kanske samlar på antalet
måste haft en stor upplevelse...men det känner jag det med som faktiskt.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2017-01-26 07:25
Tack Gun-Inger,
det är alltid kul att se nya arter men inte så viktigt att vi räknar dem.
Hälsningar Lena
Härliga fågelbilder söta änder.
Jag fick för första gång se och uppleva havsulan en dag på arbetet.. Måste vara lite mat när dom kommer och kämpar om fiskeavfall samman med måsen... Bekymringsfullt...
Svar från Lena Holm 2017-01-26 07:26
Tack Synnöve,
havssulor är vackra fåglar. Oroväckande om det inte finns mat till dem.
Hälsningar Lena
Spännande att se en annorlunda variant av trana! Tredje från slutet är lite extra spännande med flygande, sittande och studsande fåglar.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2017-01-27 07:28
Tack Bjarne,
visseländerna var lite så som på tredje bilden. De kom nerrasande från skyn och studsade en del på marken under högljudda visslande ljud.
Hälsningar Lena