En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nötskrika

En sista blogg från Conny Lundströms gömsle i Västerbotten får bli de vackra nötskrikorna som kom och provianterade med jämna mellanrum. Nötskrikor kan man ju fota lite här och där men min erfarenhet är att de är skygga och inte så gärna vill vara med på bild. 

Här fanns det mat till stora rovfåglar, snyggt dold bakom snö. Nötskrikorna tog gärna för sej av både det feta och små köttbitar.

Nötskrikan hör till familjen kråkfåglar och är nog rätt smart. Vaksam när den satt på åteln i alla fall.

Ljuset betyder mycket och när solen nått ungefär så här långt var längtan efter att få se en kungsörn som störst. Men vi hade ändå fint sällskap av spettar, småfåglar och de underhållande nötskrikorna. 

Den här bilden är obeskuren och nötskrikan satt precis utanför gömslet. Där fanns det en del solrosfrön som den också verkade gilla. 

Så här såg det ut inne i gömslet. Mitt på dagen var chansen som minst att det skulle komma en örn så jag plockade loss kameran från 100-400 objektivet och satte på en vidvinkel för att få några bilder från insidan. Vedkaminen till vänster om Conny spred värme i hela gömslet och man kunde dessutom värma lunch eller kaffe på den. 

Avrundar med en domherre i de sista strålarna av solen innan den försvann bakom skogen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-03-12 16:20 | Läst 1984 ggr. | Permalink

"Fina nötskrikor, betydligt snyggare än de låter kan man hålla med om. Nötskrikor har vi gott om på ön. Ibland har de ett ormvråksliknande jamande för sig."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena.
Fantastiske billeder som sædvanlig - her falder jeg især for "Dompappen" på det sidste foto.
Det var også godt, at se de suveræne faciliteter, som du/I har til rådighed.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-03-12 21:03
Tack Erik,
just bilden av domherren tycker jag väldigt mycket om och den hamnar nog i vår årskavalkad som julhälsning på slutet. Gömslet var väldigt fint och man klarar absolut att sitta här i 30 minusgrader, vilket det kan vara i januari. Vedkaminen är guld värd.
Hälsningar Lena
Nötskrikorna är lika vackra som dom låter illa. Gömslet ser hemtrevligt ut, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-03-12 21:00
Tack Björn,
nötskrikorna låter illa när de varnar för något men här insåg jag att de också har en stor repertoar av ljud bara för kommunikation. Gömslet håller mycket hög klass och man får betänka att det kan vara 30 minusgrader ibland. Det klarar vedkaminen utan vidare (+ bra kläder förstås).
Hälsningar Lena
Riktigt fina bilder igen. Kul att kunna komma nära och studera dessa mer vanliga fåglar och få fina närbilder. ”Slapp” du örnarna helt denna gången? Om så, så tycker jag inte det gör så mycket det var riktigt fin utdelning ändå
Svar från Lena Holm 2021-03-12 20:56
Tack Peter,
jag fick väldigt fin utdelning på denna resa och jag hade valt den för jag ville verkligen sitta i gömsle i Västerbotten. Jag valde också detta för att utnyttja presentkortet som jag vann från Wild Nature då de hade OnLocation i Skåne. Ser man örn här så är det kungsörn och det ville jag förstås se. Men den ville inte vara med denna gång och då får man ett återbesök om man bokat tre dagar. Jag ska dit igen till hösten och ser verkligen fram emot det.
Hälsningar Lena
Vackra fåglar här! Favoritarter får man nog säga, men Domherre har jag bara fotat en gång här i vinter.. Nötskrikor är desto vanligare, men ändå med viss oregelbundenhet.. Kul med bild 'inifrån' också, ser nybyggt och lite 'lyxigt' ut!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2021-03-12 20:50
Tack Jan,
jag vet inte hur gammalt just det här gömslet är men han har flera och även såna som inte längre används för gäster. Det ligger mycket erfarenhet bakom konstruktionen av detta. Domherrar ser jag bara på långt avstånd och högt upp i träden så det var kul att få dem så nära. De fanns där hela tiden och jag hade kunna gjort ett inlägg med bara domherrar. För mej var då nötskrikorna lite mer spännande.
Hälsningar Lena
Fotosidans bloggspalt är ju tusen ggr bättre än vilken fågelbok som helst...- jag lär mig massor! Och väldigt fina bilder förstås som vanligt från dej, och kul få se gömslet inifrån!
Svar från Lena Holm 2021-03-12 20:46
Tack Lena,
det är ju verkligen kul att få som kommentar. Kanske blir bloggen också lagom stor dvs lagom många arter att hålla reda på. Om man aldrig suttit i ett gömsle förstår jag att det kan vara intressant. Komforten varierar enormt kan jag intyga.
Hälsningar Lena
Lena Eriksson 2021-03-13 07:24
Jag har faktiskt flera ggr använt fina och tydliga fågelbilder från din och andra fågelfotografers bloggar i undervisningen bland förskolebarnen. Många barn är jätteintresserade av fåglar (och några vill lära sig blogga också! 🙂) Idag använder man ju mycket ipads på förskolorna, lätt att visa bilder etc på...
Svar från Lena Holm 2021-03-13 14:59
Kul att du använt bilderna. Jag gjorde en bunt 10x15 bilder av de vanligaste trädgårdsfåglarna och laminerade dem men en bild på var sida. Slog ett hål i hörnet på alla bilder och band ihop dem med ett snöre. Det gav jag i present till en kollega som har tre barn i varierande ålder så de kunde ha den när de tittar ut genom fönstren på fågelmatningen i trädgården. Den blev jättepoppis.
Hälsningar Lena
Lena Eriksson 2021-03-13 15:23
Å bra present!
Skriver ut och laminerar gör vi också inom förskolan...men med andras bilder är det ju lite noggrannare med rättigheter...och så är det ju det där med miljö och ekonomi. Det ska sparas papper och bläck...
Fina nötskrikor, betydligt snyggare än de låter kan man hålla med om. Nötskrikor har vi gott om på ön. Ibland har de ett ormvråksliknande jamande för sig.
Svar från Lena Holm 2021-03-12 20:44
Tack Gunnar,
nötskrikorna har en stor repertoar med ljud fick jag uppleva här. Precis som de andra kråkfåglarna kommunicerar de nog en hel del. Det vi hör oftast är varningslätena, här var det mer småsnack och en del varning.
Hälsningar Lena
Nötskrikor är vackra fåglar, men väldans skygga och näst intill omöjliga att fotografera utan gömsle.

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2021-03-12 20:37
Tack Tommy,
här var det minst fyra som kom väldigt nära. Synd bara att jag inte lyckades fånga dem i flykten.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder och en gillar jag mycket, det är den stora 4:e. Kul att se gömslet också! Tyvärr för långt borta för mig! Hälsningar Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-03-12 20:41
Tack Wolfgang,
fjärde bilden har det bästa ljuset. Det var 70 mil för mej att åka men samma dag som jag åkte hem kom en kille från Blekinge. Skellefteå har flygplats och när väl corona har lagt sej (vi är alla vaccinerade) kan man ju välja hur man vill resa. För mej var det bara bil som gällde denna gång.
Hälsningar Lena
Extra snyggt med Nötskrikan på grenen med laven..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-03-13 15:00
Tack Gunte,
just den där grenen med laven är väldigt fin och jag har bilder med olika fåglar som sitter på den.
Hälsningar Lena
Väldigt fina närbilder på nötskrikan. Den där kaminen känner man igen.
Vacker avslutning med domherren.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-03-13 15:01
Tack Johnny,
kaminen var guld värd även om vi inte hade så kallt, flera plusgrader på dagarna faktiskt. Nötskrikorna var roliga och jag hade ju gott om tid att fota dem :-)
Hälsningar Lena
Väldigt vackra bilder på fåglarna, jag får känslan av att det var väl använd tid i gömslet!
Visst kan det vara optimalt att få en örn på bild, men kråkfåglar är nog så spännande!!
Svar från Lena Holm 2021-03-13 17:01
Tack Anne-Sophie,
visst fick jag se och fota mycket fina fåglar från detta gömsle och det var annorlunda att sitta så långt norrut. Jag hade ju dock hoppats på kungsörn men det får bli en annan gång. Så är det att sitta i gömsle. De vilda djuren gör inte alltid som man vill :-)
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder på nötskrikan. Som du säger så finns här och var men är svårfotograferad. Jag tror att jag inte har en enda bra bild på nötskrika. Kul att se gömslet inifrån. Ser riktigt trevligt ut.
Jag ska ju dit i februari nästa år.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-03-14 10:10
Tack JÖrgen,
det är annorlunda att sitta i ett gömsle i Västerbotten och en del andra arter som man "får på köpet". Du kommer garanterat att få bilder på nötskrika. Det var minst fyra som kom och åt flera gånger om dagen. Det finns minst ett örngömsle till där det nog är en gasolvärmare.
Hälsningar Lena
Sitter Conny med i gömslet alltså?
Men vilken bild på domherren, örnar/hökar/skrikor i all ära, domherren tar vinsten här! Vad liten men kraftig dess näbb ser ut egentligen.
Bild nr 4 var inte fy skam den heller, riktigt snyggt! :) Den har inte blå iris ser det ut som, de kanske har olika färger trots allt precis som vi? Eller så är det ljuset?
Svar från Lena Holm 2021-03-14 10:21
Tack Joakim,
det var gott om domherrar av båda könen men de bästa bilderna blev när solen låg riktigt lågt och de satte sej väldigt nära gömslet på högra kanten. Det här är den absolut bästa bilden jag fått av en domherre då den dessutom inte har fullt med frörester i munnen.
Conny är med i gömslet när det är sk Workshop och det var bra, i synnerhet för den andra deltagaren som aldrig gjort detta tidigare och dessutom hade ett nytt objektiv. Jag hade bokat workshopen via Wild Nature för jag hade vunnit ett presentkort hos dem som jag måste nyttja. Annars hade jag bokat via Connys hemsida. Han var också med oss ut när vi fotade norrsken samt visade bildspel och utrustning för att göra "fotofällor" vilket väl också ingick i workshopen.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2021-03-14 10:24
Jag tycker det ser ut som att nötskrikan har laxrosa iris på de flesta bilderna. När den skiftar i blått är det nog ljuset som gör det eller en spegling från något.
Hälsningar Lena