En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nakensnäckor och sjöharar

Nakensnäckor hör till ordningen bakgälade snäckor som betyder att gälarna är placerade bakom hjärtat. De saknar skal och är ofta färggranna små varelser som nästan ser ut som smycken på det ofta ganska trista underlaget man hittar dem på.

Nakensnäckorna som man kan hitta i Skandinavien är ofta ganska små och luriga att artbestämma. Den här Onchidoris luteocincta är ca 10 mm och tack vare sina färger går den inte att förväxla med någon annan art.

Det här skulle kunna vara en Cadlina laevis men det står i min bok att förekomst i svenska vatten är osäker så jag har antagligen fel. Alla bilder i dagens inlägg är fotograferade på Väderöarna under midsommarhelgen. Det var ett antal dykare som beklagade att de inte såg några nakensnäckor och eftersom jag hade makro (Canon 60 mm) på kameran bestämde jag mej för att visa vilka arter vi hittat.

Det här är nog en Jorunna tomentosa för hos denna art är ryggen sammetslik och täckt av små, likstora tuberkler. Till vänster är en liten "död mans hand" som inte har några polyper framme.

Flabellina lineata kan man känna igen på de vita linjerna längs kroppen. De orangeröda utskotten på ryggen kallas cerata och innehåller intakta nässelceller från nässeldjur som snäckan ätit. Nässelceller är det som bränns på brännmaneter och de finns hos en hel del andra små djur förutom maneter. De ger dessa nakensnäckor ett skydd mot predatorer.

Det här är också en Flabellina, antagligen en bostoniensis för den  har långa muntentakler och röd pigmentering på huvudet (vilket syntes bättre på en annan bild av samma individ).

Den här vackra nakensnäckan har jag bara sett vid ett fåtal tillfällen. Det är antagligen en Eubranchus farrani. De kan variera lite i färgerna men cerata är uppblåsta och de kan vara orange i toppen som denna. Den är ca 20 mm lång enligt litteraturen vilket stämmer bra i detta fall.

En ganska stor bakgälad snäcka som jag visat bilder på förut är sjöhare (Aplysia punctata) . Här är det två stycken som ser ut att vänslas lite med varandra. Alla bakgälade snäckor är hermafroditer och vid parning utväxlas spermier mellan båda individerna.

Här kan man se en sjöhare lägga ägg i form av långa korviga band. Man ser ofta ringar eller mönster på stenar och andra underlag som är äggsamlingar från olika sorter nakensnäckor.

Dessa två satt och gungade fram och tillbaka på ett tareblad på ganska grunt vatten. " - Hold on my love ! " var ungefär min tanke då jag tog denna bild. Att det blev en bild är ganska förvånande för jag åkte fram och tillbaka i dyningen precis som sjöhararna. Prova att fotografera makro från en hängmatta i rörelse så förstår ni vad jag menar :-)

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-07-01 06:42 | Läst 7729 ggr. | Permalink

"Mycket bra bilder! Säkert inte lätt att ta, när man flyter. Fin färg och form!"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har provat att fota makro liggande i vattenytan och skvalpa fram och tillbaka så jag vet precis vad du menar :) Makalösa bilder av makalösa djur, tänk vad man missar som landkrabba. Å andra sidan skall ni som dyker vara väldigt glada att inte flera håller på så det blir trängsel. Den tanken fick jag nere på Mallorca förra veckan när jag såg trängseln på stränderna, jag var väldigt glad att inte flera höll till där jag var :) Tack för titten Lena och som vanligt, intressant text. /Frode
Svar från Lena Holm 2015-07-01 17:02
Tack Frode,
man blir faktiskt sjösjuk av att ligga i dyningarna om man har anlag för det. Nakensnäckorna hittade vi djupare men just sjöharar kan man ibland stöta på väldigt grunt. Undervattensfoto är mer tillgängligt nu än det var för 10-15 år sedan men vi trängs inte. Åtminstone inte i Skandinaviska vatten.
Hälsningar Lena
Nakensnäckor är verkligen speciella. De finns att köpa till mitt tempererade saltvattensakvarium också. Men de vill ja ha väldigt lite strömmande vatten, alltså tvärtemot koraller och fiskar, vilket gör att man sällan eller aldrig ser dem i korallrevsakvarium. Så, jag får nöja mig med att se dem på TV då och då i något naturprogram, eller när du lägger ut dina fina dykbilder som här. Jag kan inte bli annat än imponerade av dina bilder. Både skärpa, ljus och färger är behagliga i dem och både former och teckning framträder så bra i nakensnäckorna. Jag förmodar att de är ganska små till storleken, kanske någon upp till ett mindre antal cm stora? Så det kan inte vara så himla lätt att upptäcka dem heller. Många fina bilder Lena!
Svar från Lena Holm 2015-07-01 17:06
Tack Ingemar,
kan man köpa nakensnäckor? Det borde jag ju insett men jag har nog aldrig sett någon i ett akvarium utom möjligen stora kommersiella akvarier. Dessa är ganska små, ca 1-3, men sjöhararna är större. Du har rätt i att de inte är så lätta att hitta och många dykare kommer upp efter en timme och har inte sett en enda. Vi såg ovanligt många arter denna helg men alla satt inte lämpligt för ens en artbild. Min sambo är duktig på att hitta dem.
Hälsningar Lena
Ingemar Svensson 2015-07-01 17:11
Ja Lena man kan köpa nakensnäckor. Men det är sällsynt att man har dem i akvarium eftersom inte gillar klarar strömmande vatten, vilket framförallt koraller kräver. Därför finns nakensnäckor normalt inte i butikerna utan man måste beställa dem. Det finns flera saltvattensakvarister som har 'Västkustakvarium' och de skulle säkerligen vara glada om du fick tag i de nakensnäckor du sett. Problemet med 'Västkustakvarium' är att man måste kyla vattnet året runt för att hålla låg temperatur.
Svar från Lena Holm 2015-07-01 18:16
Tack för mer infor Ingemar.
Jag rör aldrig nakensnäckorna vi ser för om man sätter dit ett bamsefinger med 5 mm neonpren runt så skadar man dem. Dessutom virvlar man upp partiklar så de går inte att fotografera dem om man skulle få för sej att flytta dem till en bättre bakgrund.
Hälsningar Lena
2015-07-01 11:56   Johan
Alltid lika vackert och informativt bildspel. Din blogg är spännande att läsa.

Mvh Johan
Svar från Lena Holm 2015-07-01 17:08
Tack Johan,
kul att du tittar in här. Det kommer nog några fler djur från Väderöarna inom kort.
Hälsningar Lena
Oj oj, fantastiska bilder! Och vilka vackra djur det finns som man inte ens vet om, och ej heller ha sett så klart! Tack för att du visar upp!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-07-01 17:09
Varsågod Jan,
det här är djur som det är extra kul att visa för många har inte en aning om att de existerar.
Hälsningar Lena
Tänk såna djur det finns!
Men hur har naturen tänkt där? Färgglada små djur på färglös botten. Någon hade nässelceller såg jag, men de övriga borde ju bli uppätna på nolltid om de inte har något annat lurigt skydd. Är giftiga eller smakar extremt illa eller så.
Hur som helst, jättekul att se dina fina undervattensfoton!
Svar från Lena Holm 2015-07-01 17:12
Tack Erik,
trots att de är färggranna är de förvånansvärt svåra att hitta. Bara för att det är brunt precis bakom på en makrobild betyder inte att det ser ut så runt omkring. Dessutom är de små djur. De som har de vackraste färgerna är dock de som bränns och de signalerar ju att de inte smakar gott.
Hälsningar Lena
Spännande små djur det finna på havets botten.
Nakensnäckor har jag aldrig hört talas om
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-07-01 17:13
Tack Marianne,
du har nog sett några av mina bilder förut men annars är det få icke dykare som vet vad en nakensnäcka är.
Hälsningar Lena
Mycket fina färger och former du hittade där Lena och en underbar värld att utforska förstår jag.
Svar från Lena Holm 2015-07-01 17:14
Tack Dan,
visst är det en underbar värld att få besöka.
Hälsningar Lena
Vilka vackra figurer dom skapar dom små varelserna. Ser fantasifulla ut till tusen. Fint fotograferat!
Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2015-07-02 19:00
Tack Mikael,
nakensnäckor är mycket fascinerande små djur som det tar ett tag att lära sej hitta.
Hälsningar Lena
Jag häpnar när du skriver ut storleken på snäckorna, både att ni hittat dem och att du återger dem så tydligt.
Flera av dem är oerhört vackra som Flabellinan, sjöhararna gillar jag också! Härliga bilder och kul med informativa texten till!!
Hälsn Anne-Sophie
Svar från Lena Holm 2015-07-02 19:01
Tack Anne-Sophie,
det tar ett tag att lära sej hitta dessa men ibland är det gott om dem på västkusten om man kommer ut en bit i havet.
Hälsningar Lena
Vilken härlig värd under vattenytan Och vilka häftiga djur det finns Ha en solig torsdag : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-07-02 19:02
Tack Gert,
det finns mycket fint där nere och det blev en mycket solig torsdag.
Hälsningar Lena
Mycket bra bilder! Säkert inte lätt att ta, när man flyter. Fin färg och form!
Svar från Lena Holm 2015-07-02 19:03
Tack Wolfgang,
det blir lite gungigt ibland på grunt vatten och ibland är det inte ens ide att försöka. Här gick det dock ganska bra och det blev några skarpa i alla fall.
Hälsningar Lena
Någon har sagt till mig att man skall upptäcka eller lära sig något nytt varje dag det mår man bra av.
Här kom räddningen för dagen.

Jag har aldrig hört talas om dessa snäckor ännu mindre kunnat tänka mig hur de kunde se ut.
Egendomliga små varelser. En del vackra men en del påminner om sniglar eller jag har helt fel.

Vad jag inte kan förstå för jag har inte upplevet det är denna känsla att ligga där och nästen bli
sjösjuk. Jag gissar det är spänningen i det hela att kunna komma så nära och få dessa bilder.
Sanslöst är det i vart fall jag får se detta.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-07-02 19:06
Tack Gun-Inger,
visst påminner de om sniglar men de är mycket vackrare. Om man ligger i vattnet gungar man i dyningar precis som om man sitter i en båt. Nära ytan blir effekten störst och nere på djupet kanske man inte märker något alls.
Hälsningar Lena
Intressanta o vackra varelser! Hils, LO
Svar från Lena Holm 2015-07-02 19:06
Tack LO,
nakensnäckorna är alltid fascinerande fast jag ser dem så pass ofta.
Hälsningar Lena