En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kulmagad sjöhäst och sjödrake

Vi dök ju även på Tasmanien och här kommer några glimtar från livet under ytan. Vi fick återigen möta flikfiskar, som också kallas sjödrake. Här var de större (ca 50 cm) och färggrannare än den vi såg i Esperance.   

Det var väldigt svårt att få med hela fisken och de bilder jag har där jag lyckats med det är inte tillräckligt bra av andra skäl. Sjödrakarna håller till bland tareblad där det är grunt och sandigt. Sikten var inte alls bra och de gömde sej ofta, med huvudet före, bland bladen. 

Vi såg ofta dessa "rock lobster", en hummer utan klor. De fiskades en hel del här men det verkade finnas gott om dem. Här har den en massa räkkompisar.

En vacker eremitkräfta med blå ögon.

Klippväggarna var ibland helt gula, täckta med små anemoner. Jag ska visa mer miljöbilder i nästa inlägg, men mycket av det vi såg kändes som en blandning av kallvatten- och varmvattendykning. Vattentemperaturen var ca 16 grader och det kallar jag kallt, åtminstone i våtdräkt. Vilket var det enda vi kunde hyra.

Det här är en fisk som man möter i tropiska vatten, en "porcupine-fish", den har taggar som den kan fälla ut som en igelkott.  Mycket av det gula i bakgrunden är anemonerna som jag visade på bilden före.

En anemon som jag aldrig sett ens något som liknade. 

Havsborstmaskar finns överallt så den här kanske inte är så unik, men den var stor.

Nakensnäckor finns också överallt men just den här sorten var ny för oss. Som vackra godisbitar eller kanske glasprydnader.

Vi såg väldigt få sjöstjärnor men här är i alla fall en, helt olik något jag sett förut.

Havsspindlar har vi sett och fotat i Norge. De var betydligt större än denna men i övrig ser de rätt lika ut. Den här är ca 2 cm och har fullt med ägg på "magen". 

Vi mötte också de små hajar som finns här. De är ganska vanliga och ligger ofta stilla när man hittar dem. Man kan greja och fota hur mycket man vill, de flyttar sej ändå inte. De blir max en meter långa, men jag tror inte någon vi såg var så lång. 

Här ligger en haj men nosen i en svamp (tyvärr). Inte direkt hotfull för att vara haj :-)

Sista dagen blåste det så mycket att vi kunde bara dyka i hamnen. Men där fanns de kulmagad sjöhästarna, de heter "pot-bellied seahorse" och det blir för mej kulmagad sjöhäst. De är en av de största sjöhästarna som finns och kan bli 35 cm höga. Den här var kanske 20 cm, vilket ändå är en stor sjöhäst, men den var väldigt blyg. 

Sjöhästarna sitter med svansen rullat runt skaftet på en stort tareblad. För att hitta dem i en skog av tare får man lyfta på bladen. Det var sandbotten, ca 10 m djupt och hur mycket tare som helst. Vi armbågade oss fram bland bladen i 50 minuter och lyckades hitta två individer, som inte direkt sträckte upp sej för fotografen...Men den visar den runda magen en kort stund. Som ni ser var sikten inte så bra, mycket sand och grums i vattnet.

Hej så länge, Lena

Inlagt 2020-04-16 21:41 | Läst 8115 ggr. | Permalink

"Fullständigt underbara bilder, så uppfirskande och härliga att titta på i dessa visustider!! De där sjödrakarna överst är fantastiskt väldekorerade."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vilken färgprakt! Så fascinerande det måste vara att uppleva den världen! Tack för att du visar något som känns som rena miraklet. Så fint!
Svar från Lena Holm 2020-04-17 19:19
Tack Yvonne,
det här är bilderna som jag helst av allt visar för jag vet att denna värld inte är så lätt att få ta del av för vem som helst. Dykning är inte svårt men jag vet att det är en sport som inte känns säker (och därmed kul) för många.
Hälsningar Lena
Mycket vackert här. Den gula spindeln, naketsnäckan, igelkottfisken, eremitkräftan, sjödraken var ju några färggranna motiv, fina bilder
Svar från Lena Holm 2020-04-17 19:21
Tack Peter,
Tasmanien var inte likt något vi sett förut, men det blir kanske mer tydligt när jag visar vidvinkelbilder som har mer miljö. Det var dock på tok för kallt för våtdräkt, men vi hade som sagt inget val på denna resa.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vackra skapelser!
/MA
Svar från Lena Holm 2020-04-17 19:23
Tack Mats,
undervattensvärlden bjuder ofta på nya skapelser varje gång man dyker, även i kända vatten. Mycket av det vi såg på Tasmanien var dock oväntat och helt omvälvande även för oss.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vackra bilder !
Vilken underbar värld som finns där under.
Den "uppblåsta" fisken var ju för söt, ser ut som en liten sagofigur.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-04-17 19:25
Tack Ing-Marie,
just den uppblåsta fisken är inte perfekt skarp på ögonen, men jag bara måste visa den för den var så otroligt söt och jag blev helt överrumplad när jag såg den.
Hälsningar Lena
Man blir upprymd av förundran över alla dessa (abstrakta) färgglada skapelser under ytan som du fångat så fint! Så tack!
Svar från Lena Holm 2020-04-17 19:27
Tack Ragnar,
det är ju egentligen inte så svårt när man väl är på plats och ligger stilla i vattnet....men det är ju en del "förarbete" innan man är där förstås. Det finns många fler abstrakta varelser som jag inte visat.
Hälsningar Lena
Superfint! Artrikedomen tycks aldrig ta slut! Eller så är de så många så man redan har glömt de första man har sett.. Kul!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-04-17 19:29
Tack Jan,
artrikedomen är enorm i haven och det är här som man vet att vi inte ens är i närheten av att artbestämma allt som finns. Det jag visar är ju bara en pytteliten del och visst överlappar det en del med sådant jag visat förut. Men Tasmanien bjöd på en hel del nytt även för oss.
Hälsningar Lena
Sjödraken var ju bara så grann , wow häftigt!

Alla bilder var häftiga, vilket äventyr . Fin blogg :)
Svar från Lena Holm 2020-04-17 19:31
Tack Joakim,
sjödraken är väldigt speciell och vacker på sitt sätt. Men den hade inte sett så här cool och färggrann ut om jag inte använt blixt. Undervattensvärlden är full av utmaningar.
Hälsningar Lena
Dina dykbilder är ju bland det roligaste som finns på bloggen, inte minst den här bloggen. Vackert, färggrant, fascinerande och därtill intressant. Dom första två bilderna är helt magiska. Vad äter dom förresten, sjödrakarna? Dom simmar väl knappt, flyter bara omkring? Och hur klara dom sig från att bli uppätna, långsamma som dom väl är? Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-04-17 21:45
Tack Björn,
för din oerhört positiva och uppmuntrande kommentar. Jag fick läsa på lite men som jag trodde så förlitar sej dessa sjödrakar helt på kamouflage då de gömmer sej bland tarebladen. Jag kan intyga att de är svåra att hitta bland bladen och det är bara när man slår blixtljus på dem som färgerna framträder. Det lever främst av små kräftdjur och små zooplankton som de suger in genom den långsmala munöppningen som saknar tänder. Besynnerliga och helt oemotståndliga djur :-)
Hälsningar Lena
Fullständigt underbara bilder, så uppfirskande och härliga att titta på i dessa visustider!! De där sjödrakarna överst är fantastiskt väldekorerade.
Svar från Lena Holm 2020-04-17 21:47
Tack Anne-Sophie,
som jag skrev till Björn ovan så är sjödrakarna det egentligen väldigt kamouflerade bland bladen men när man slår blixtljus på dem lyser färgerna upp.
Hälsningar Lena
Lyckliga du som kan ta sådana bilder!
Alldeles enastående vackert, gillar dina motiv väldigt mycket.
Svar från Lena Holm 2020-04-28 18:32
Tack Stefan,
för den fina kommentaren.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder :)
Sjöhästen är riktigt cool vilka färger den på dom 2 första bilderna har :)
Mycket häftigt du får se där under ytan :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2020-04-28 18:34
Tack Fredrik,
sjöhästen är ovanligt stor och jag önskar att vi fått den i lite bättre vinkel. Men de brukar sitta nära botten och vara ovilliga att vara med på bild. Draken var spektakulär och inte likt något som vi sett innan vi kom till Australien.
Hälsningar Lena
Wow häftigt
Undrar har du/ni uv ljus när ni fotar eller blixljus?
Riktigt läckra och färger kommer fram bra
Svar från Lena Holm 2020-04-28 18:36
Tack Nini,
det är vanliga blixtar men gjorda för undervattensbruk. Det skulle inte bli några färger alls mer än blågrönt utan blixtarna.
Hälsningar Lena
2020-04-27 15:06   Anders B
Texten passar väldigt bra ihop med dina många vackra bilder! Först tittade jag på bilden, sedan läste jag texten och fick ga tillbaka till bilden igen. Tack!
Svar från Lena Holm 2020-04-28 18:37
Tack Anders,
jag planerar min blogg så att bild och text ska hänga ihop, i synnerhet när det är undervattensbilder från en miljö som många inte känner till alls.
Hälsningar Lena