En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hos nötkråkorna

Johnny och jag lyckades åka till samma matning dagarna efter varandra (innan snöfallet), för att spana efter nötkråkor. När man kommer fram är det full fart på småfåglarna och de flyger runt när man lägger ut frön och, viktigast av allt, hasselnötter. Om nötkråkorna är på hugget sitter de ganska snart i ett av träden och kollar in vad man lagt ut. Finns det inga nötter kommer de inte ner.

Från en gren flyttar de ofta ner till en lägre nivå och spanar av igen. Samtidigt flyger nötväckorna i skytteltrafik med nötterna som jag lagt ut. Vid ett tillfälle hade jag inte klart för mej att de hunnit ta slut, men det visade nötkråkan tydligt.

 

När jag väl hade lagt ut mer nötter kom den ner ganska omedelbart. Jag hade åkt tidigt för att hinna fram till när solen gick upp och en stund badade matplatsen i gryningsljus. 

 

De är inte särskilt skygga av sej och när det väl finns mat har de en glupande aptit. Bjuder man på skalade hasselnötter plockar de snabbt krävan full samt tar så många de kan i näbben.

Även om de inte är skygga, ser de sej omkring ordentligt innan de börjar äta och man kan få bilder på dem utan nötter i näbben.

Jag såg också hur den ibland vred på huvudet för att titta upp mot träden ovanför. Den enda fågel jag märkte av som möjligen skulle kunna komma ner och störa nötkråkorna i kalaset verkade vara vanlig gråkråka. Men ingen kom nära så länge jag var där.

Som vanligt ville jag gärna ha actionbilder, eller i alla fall flygbilder, av nötkråkorna och efter en stund hade jag insett att det nog var två individer. När jag la ut oskalade hasselnötter ändrade de beteende och började flyga iväg med en nöt i taget. Den enda som konkurrerade med nötkråkorna om dessa nötter var ekorren, men den kunde också bara ta en i taget. 

 

Fågeln kom ner och landade i närheten av där det fanns nötter, klev fram några steg och valde en. Sedan flög den iväg. För det mesta åt samma håll. 

Jag flyttade runt och stod på olika ställen samt la ut nötter på olika platser, men det enda ställe jag lyckades fånga bilder på nötkråkan flygande var framför dessa granar. Solen hade nu försvunnit helt bakom molnen som ökat i omfattning under morgonen och jag hade inte tid att vara kvar längre.

Jag la ut mina sista nötter och swishade ett bidrag till Daniel Green som håller igång denna fina matning. Nötkråkor är ju inte fåglar som man ser särskilt ofta och det här är i alla fall ett ganska säkert ställe om man vill se och fota dem.

Hälsningar Lena  

Inlagt 2023-11-30 19:44 | Läst 1106 ggr. | Permalink

"Fina bilder på nötkråkorna. Men hur klarar de av oskalade nötter? Hackar de hål på dem? De lär ju inte klara av att knäcka dem."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder på nötkråkorna. Mvh Mari
Svar från Lena Holm 2023-12-01 19:48
Tack Mari,
det är läckra fåglar och tacksamma att spana på.
Hälsningar Lena
Nötkråkor är härliga fåglar! Fint fotat.
Svar från Lena Holm 2023-12-01 21:02
Tack Sven,
de är ju inte så vanliga och de har ett speciellt utseende med de vita fläckarna.
Hälsningar Lena
Fina bilder på nötkråkorna.
Men hur klarar de av oskalade nötter? Hackar de hål på dem? De lär ju inte klara av att knäcka dem.
Svar från Lena Holm 2023-12-01 21:05
Tack Sten,
jag skulle tro att de hackar hål på skalet. De är trots allt specialister på just hasselnötter. Om de sväljer nöten hel är det dock inte helt otroligt att muskelmagen + saltsyran från körtelmagen i samverkan kan knäcka skalet på en hasselnöt.
Hälsningar Lena
Så fina bilder på denna lite märkliga fågel. I alla fall har den ett märkligt utseende tycker jag.
Man blir ju sugen men det är lite väl långt för en nötkråka tror jag.
Den näst sista gillar jag nog bäst fast också den där kråkan spanar efter hot från ovan.

/Lena :-)
Svar från Lena Holm 2023-12-01 21:07
Tack Lena,
visst är det en lite märklig fågel och inte något man ser så ofta. Jag vet inte hur långt det kan vara för dej att åka till denna matning men för mej är den ca 90 minuter och en gång om året kan det vara värt det.
Hälsningar Lena
LenaK 2023-12-07 21:45
Tror att det är ca 10 mil till Sala... så det är ju inte såååå långt i modern tid sett. ;-)
Fina bilder, den har ju så vackra fjädrar.
Längesedan jag såg någon nu och tankarna kommer ju tillbaka på ” min Ivan ” som var här runt en hel vecka.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-12-01 21:12
Tack Ing-Marie,
jag minns Ivan väl och de fina bilderna du fick när han var hos er. Jag ser sällan nötkråka men vid den här matningen brukar man lyckas.
Hälsningar Lena
Vackert och med fint ljus. Nötkråka har jag inte sett än, men jag har för mig att det var en rapport för några veckor sedan i Skåne, gäller bara att hitta den fågeln 😊
Svar från Lena Holm 2023-12-01 21:17
Tack Peter,
det kan gå. Jag hittade ju en nötkråka i Uppsala som rapporterats i en matning i ett bostadsområde i Gottsunda. Jag chansade lite och tittade på bilderna på vad som fanns i bakgrunden, dvs husfasaderna. Jag hittade den på första försöket så det är inte omöjligt :-)
Hälsningar Lena
Vi får prata ihop oss nästa gång så är vi fler som lägger nötter. Du fick toppenbilder i vackert ljus! Jag fick en vända bara sedan blev det oroligt på platsen. Vi får se om det kommer några bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-12-01 21:21
Tack Johnny,
jag hade kollat vädret och bestämt mej för att flexa tre timmar en fredagsmorgon för att besöka matningen i bra ljus och förhoppningsvis ensam. Vi kan absolut prata ihop oss inför ett besök nästa säsong eller när du har lust. Jag ser gärna dina bilder.
Hälsningar Lena
Så fint ljus och många olika foton i bra miljö. Snyggt och fin serie.
/N
Svar från Lena Holm 2023-12-01 21:22
Tack Nini,
jag hade planerat att åka till matningen när det var morgonsol. Det är bara de två första timmarna efter soluppgången som det är bra ljus på denna plats.
Hälsningar Lena
Bilderna på de flygande nötkråkorna är något extra, imponerande. Ingen fågel jag sett, finns inte hos mig. Det fanns tidigare en matning i en sumpskog en halvmil hemifrån, men för ett antal år sedan upphörde den, och försöker jag lägga ut frön nu ligger de där i timmar, möjligtvis kan en kråka finna dem.
Svar från Lena Holm 2023-12-01 21:27
Tack Stefan,
jag har ju varit på denna plats förut, visste vad som gällde och att det bara är bra ljus tidigt på morgonen. För att få ner nötkråkorna gäller det också att ha en stor påse hasselnötter, med och utan skal. Sedan var det inte så svårt att lista ut hur de flyger till och från platsen. Men jag lyckades bara fånga dem på bild då de flög bort dvs det som är något lättare :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena - otroliga bilder. Speciellt nummer 7 och 9.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-12-01 21:28
Tack Erik,
kul att du gillar mina nötkråkor. De är lite udda fåglar kan man väl säga.
Hälsningar Lena
Oj, dom tre flygbilderna är ju fantastiskt snygga..
lätt topp tre.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-12-02 16:18
Tack Gunte,
det var första flygande nötkråkor jag lyckats fånga på bild :-)
Hälsningar Lena
Mycket fin bildserie. Nötkråkor i gryningsljus är mycket läckra. Kul att de får lite hjälp med nötterna :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-12-02 16:20
Tack Halina,
nötkråkor är lite spektakulära och sticker ut väl i sina spräckliga dräkter. Det är nog en hel del folk där och bjuder dem på nötter har jag en känsla av.
Hälsningar Lena
Trevliga bilder på nödkråkan. Gillar bild fyra bäst där den sitter med en nöt i näbben. Beredd att lyfta ser det ut som. Fågeln har ett för ögat jobbigt mönster i fjäderdräkten. Jag får nästan yrselkänslor där mönstret ligger i oskärpa.
Hälsningar Torbjörn
Svar från Lena Holm 2023-12-02 16:23
Tack Torbjörn,
den satt kvar en stund och åt av nötterna, för det var första gången den landat när jag tog bild 4. När den sedan flög hann jag inte med. Kanske är mönstret bra för att förvilla eventuella rovdjur.
Hälsningar Lena