En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hemma hos havskräftan

Om man simmar ut på lerbotten till vänster om småbåtshamnen i Jordfall, Gullmarn, och fortsätter ner till ca 25-30 m djup kan man stöta på havskräftor.

1. De bor i hålor på den grå dybotten och ofta när man lyser på dem backar de raskt ner i sina hålor. Den här virvlar också upp lite dy då den backar ner. Havskräftorna är vackert röda även levande och det finns inga andra arter som man kan förväxla dem med.

 

2. Den här vackra kräftan var lite mer modig och kom fram ur sitt hål för att kolla in oss. Kräftorna blir upp till ca 25 cm långa och hannen är något större än honan. Tyvärr har jag inte en aning om hur man skiljer könen åt. Jag misstänker att man måste titta på kräftans undersida.

3. Vi stötte även på en kräfta som tycktes gilla att vara med på bild. Den här spatserade stolt runt sin håla och verkade nästan visa upp sej. Det var drygt 33 m djupt vid platsen och då går dyktiden snabbt åt. 

4. En havskräfta som visar upp sej så här bara måste man ju stanna en extra stund vid.

5.

6. Efter uppvisningen gick den tillbaka ner i sin håla och la sej tillrätta. Den ser ibland lite öde ut på lerbotten men det finns ett pampigt djur till som man kan hitta här.

Cylinderrosor är faktiskt djur även om både namnet och utseendet kan få en att tro annat. Det är en typ av koralldjur som har en cylindrisk kropp nedgrävd i lerbotten. Den kan ha upp till 180 randiga tentakler. Under första dyket vid Jordfall hittade vi detta exemplar på drygt 30 m.

De inbjuder till lite olika fotovinklar och experiment och dyktiden går fort åt.

Nästa dag dök vi igen på samma plats och nu var det strömt när vi kom ner till 34 m.

I strömmen blir det en helt annat bild och med lite ström gör det heller inget om man råkar komma åt botten lite. Partiklarna försvinner med strömmen om man ger sej till tåls en kort stund.

Ha en fin kväll

Lena

Inlagt 2013-05-19 14:39 | Läst 9338 ggr. | Permalink

"Superfina bilder Lena! Kul att se den komma ut från hålet :) Allt gott"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Charmig kräfta och inte dåligt att få en sådan posering. Fick lite problem nu, jag som tycker havskäftor är så goda, speciellt då man får dem vitlöksmarinerade, men hur ska jag nu kunna äta dem utan att tänka på din charmiga kräfta. Man vill helst inte att maten ska vara charmig, inte jag iaf.
Cylinderrosen var också fin. Tentaklerna påminner i färg och form om piggsvinets taggar, de här ser betydligt mjukare ut. Fint när det blev strömt också, hur de böljar i strömmen.
Svar från Lena Holm 2013-05-19 15:22
Tack Margareta,
ja det blir lite svårt ibland. Jag håller med, men vi åt havskräfta på kvällen med god aptit. Jag tyckte dock att det kanske var lite magstarkt att lägga ut bilden med vår middag. Jag äter gärna både älg och rådjur, så jag resonerar på samma sätt med kräftorna och hummer, som också är en favorit.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2013-05-19 22:48
Den kräftan är så god så jag lär nog inte kunna låta bli att äta den..;)
Fina bilder på djur som man normalt inte ser i sin naturliga miljö.
Svar från Lena Holm 2013-05-19 16:26
Tack Stefan,
havskräftor känner ju de flesta till men man måste verligen veta var man ska leta för att få se dem så här.
Hälsningar Lena
Kräftorna ser verkligen både stolta och pampiga ut!
Cylinderrosorna är också speciella, snyggt när strömmen drar alla tentaklerna åt samma håll!
Var du nära när du fotade? Det finns ingen känsla av partikelfullt vatten som såsar till bilderna. Minns att du nämnde att ett kort avstånd ökar klarheten.
Du nämner också dyktiden, hur länge är ni nere på ett sådant djup som här?
Svar från Lena Holm 2013-05-19 16:36
Hej, bilderna är tagna med 60 mm makro eller en 35 mm. partiklar i vattnet är nästan alltid ett problem men genom att justera blixtarna så att de inte lyser upp partiklarna kan man klara en del. Att det var lite ström gjorde också att en del partiklar försvann. Sedan gäller det att röra sej försiktigt. Vid cylinderrosorna vill man ofta köra ner kameran i dyn och då blir det ett antal bilder sedan är det kört.

När man kommer ner mot 35 m har man inte mer än kanske 15-18 minuter på sej innan dykdatorn anser att man måste göra dekompressionsstopp på vägen upp. Dvs du kan inte gå direkt till ytan om det skulle bli problem. VI har alltid stora luftpaket på oss när vi dyker så djupt för då vet vi att vi kan låta det ta tid att gå upp. Dessutom dyker vi med utrustning som är dubblerad, för extra säkerhet. Vid Jordfall kan man alltid dyka djupt först och sedan tillbringa 15-20 minuter bland stenarna och skrevorna på 10-15 m och leta efter andra motiv. Totaltid för dyket blir antagligen 60-70 minuter. För att få längre dyktid kan man också dyka på en gas som kallas nitrox, som innehåller mer syre och mindre kväve. Men de stora flaskorna är ett måste, det går åt mycke andningsgas då trycket ökar på djupet.
Hälsningar Lena
En underbar samling med bilder! Vattnet är så kristallklart så det ser nästan ut som om dom är fotograferade på land! =)
Cylinderrosen var riktigt häftig!
Svar från Lena Holm 2013-05-20 18:16
Tack Heléne,
det var ganska bra sikt men inte så klart som du tror. Med makro blir det dock oftast ganska OK ändå och en del trixande med blixtarna.
Hälsningar Lena
Jag som gärna äter havskräftor men efter dina mycket vackra bilder vete tusan. En serie av hög klass och jag gillar verkligen kräftbilderna med det grå och kräftan som så tydligt står fram mot bakgrunden. Intressant läsning också Lena. /Frode
Svar från Lena Holm 2013-05-20 18:18
Tack Frode,
kräftorna är jag ganska nöjd med. De poserade mycket tacksamt. Inser att jag borde justera vitbalansen lite mer åt det kalla hållet på några bilder. Det är mer så som det såg ut. Jag äter havskräftor, rådjur också fast de är fina framför kameran.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på kräftan men min favorit blir den sista bilden.
Den ser ut att vara från en annan planet.
// Tommy
Svar från Lena Holm 2013-05-20 18:20
Tack Tommy,
cylinderrosor är stora och coola. Speciellt gillar jag dem om det är lite ström eller om tentaklerna är korvande i änden. Men det är inte ett motiv som går att variera så mycket. De står där de står, på en grå lerbotten.
Hälsningar Lena
Häftiga och intressanta bilder som vanligt. Havskräftor är både vackra och goda. Vad spännande och intressant det verkar vara att dyka. En perfekt sysselsättning att kombinera med fotografering. //Mats
Svar från Lena Holm 2013-05-20 18:24
Tack Mats,
du har helt rätt! Det är både spännande och intressant att dyka och när man väl börjat är man fast. Men det är lite stökigt att kombinera med foto för dyr elektornik och saltvatten kan bli en kostsam kombination om något går snett.
Hälsningar Lena
Alla bilder är så fina igen! Kul att se en havskräfta i sin miljö och cylinderrosen är också spännande speciellt den bilden där det är strömt. Naturen har en stor variation av former som konstnärer aldrig kommer i närheten av.
Svar från Lena Holm 2013-05-20 18:25
Tack Wolfgang,
naturen har mycket att bjuda på och man behöver inte söka sej så långt för att finna udda och vackra ting.
Hälsningar Lena
Jag sitter här hemma vid köksbordet och inser plötsligt vilken lyx det är att få ta del av en värld som jag aldrig hade kommit i kontakt med om du inte lagt upp dina fantastiska bilder från världen under ytan dit jag aldrig kommer att ta mig. Stort tack för att du delar med dig så generöst Lena! Du förser oss inte bara med mängder av vackra bilder utan också historier till som ger ytterligare dimension åt "torrlandsupplevelsen". /Berörd Karin
Svar från Lena Holm 2013-05-20 18:28
Tack Karin,
det är just dessa bilder och miljöer jag gillar att visa. I synnerhet de som kommer från vattnen vi är vana att bada i. Få som inte dyker inser hur mycket häftigt det finns någon meter ner på badplatsen. I detta fall ganska djupt, men det finns en mängd roliga djur bara på någon meters djup.
Hälsningar Lena
Intressant att se dina fina bilder från havskräftans revir! Cylinderrosen var ju hur vacker som helst också! hälsn Danne
Svar från Lena Holm 2013-05-20 18:29
Tack Dan,
nu vet du hur den bor nästa gång du serverar den till dina gäster.
Hälsningar Lena
Superfina bilder Lena! Kul att se den komma ut från hålet :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-05-20 18:30
Tack Mikael,
det var extra kul på det andra dyket för kräftorna kom ut och poserade så villigt. Jag är mer van vid att de snabbt retirerar ner i hålet och bara lämnar ett moln av dy bakom sej.
Hälsningar Lena
Wow, det är så roligt att få se dina fina bilder från världen under ytan!
Både havskräftan och cylinderrosen är vackert fångade!
Ewa
Svar från Lena Holm 2013-05-20 18:14
TAck Ewa,
det här är två tacksamma motiv och en botten som oftast fungerar som bakgrund.
Hälsningar Lena