En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hemma hos hacke med familj

Hemma hos hacke kan jag intyga att volymen är hög och ljudet väldigt repetitivt. Det gjorde att min sambo hittade den här hackspettlyan i går kväll när han var ute och sprang. Jag åkte dit tidigt i morse. Unge hacke var vaken och hungrig. 

Plötsligt dök det upp en pappa och stoppade mat i det öppna fågelgapet, varpå ljuden upphörde....

....men det varande inte länge. Så var den igång igen. Nu kan det ju vara så att det fanns flera småhacke där inne i hålet, men jag kunde i så fall bara se en åt gången.

 

Jag försökte hitta en bättre vinkel men det var en del blad i vägen. Det var också svårt att få skärpa på båda fåglarna samtidigt. Lägg märke till att ungen har röd panna och pappa har en röd fläck i nacken. Honan saknar den fläcken.

Här matas det igen och det verkar som att den stöter upp mat som den svalt, för den hade redan lämnat vad den hade i näbben. 

Ni kanske minns att jag visade bilder på hur lång tunga olika spettar hade i ett inlägg från Kalvträsk i våras. Ungen på denna bild är inte skarp (tyvärr) men man kan se att den har en lång tunga som sticker ut redan nu.

Så fort pappa har lämnat boet skriker den för full hals igen. Den talar verkligen om var den finns. 

" - Mera mat, mera mat, mera mat!"

Men det verkade också finnas korta stunder av samförstånd eller någon annan sorts kommunikation, för den vuxna fågeln stannade alltid en stund efter själva matningen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-06-11 16:53 | Läst 882 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra och intressant serie på familjen hacke! Klassiskt hackspettsbo väl? Hälsningar/Björn
Svar från Lena Holm 2021-06-11 19:25
Tack Björn,
ett klassiskt hackspettbo är ett som de hackat själva i ett lövträd av ask, björk, al eller ek enligt Wikipedia. Det här var ett lövträd och visst var det ett hackat hål. Kul att få se dem och hur de matade ungarna.
Hälsningar Lena
Intressant och en fin serie bilder, särskilt den från sidan bild 4. Kul att kunna fånga matningen av ungar, det är lite speciellt
Svar från Lena Holm 2021-06-11 19:28
Tack Peter,
jag hade egentligen bästa sikten från cykelbanan där jag stod först men det var rakt på. För att få bilder från sidan var jag tvungen att gå ut på vägen och det var löv som störde. Men där fick jag se matningen flera gånger och de stöter absolut upp något efter att de lämnat av vad de nu hade med sej i näbben.
Hälsningar Lena
Bra bilder, gillar särskilt dom första bilderna på ungen. Det grön kan ändå vara fint för bildens skull. Brukar själv leta gluggar i lövverk för att få lite oskärpa i förgrunden.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-06-12 22:46
Tack Sten,
visst kan gröna blad ge en fin inramning men här blåste det en del och det var svårt att få ungen och den vuxna fågeln i någorlunda fokus när tillfälle gavs. Nu fick jag dock flera chanser så det blev några bilder.
Hälsningar Lena
Kompositionsmässigt bara bra med "löv i vägen"!
- hawk
Svar från Lena Holm 2021-06-12 22:47
Tack Håkan,
visst kan löven bidra bara de inte är så i vägen att man inte får en skarp bild på motivet. Det blåste en del denna morgon och löven var inte alltid på min sida.
Hälsningar Lena
Har den mer än en unge att mata? Tack det var intressant att få se. Då väntar du väl på att de skall komma ur boet. Det måste väl vara svårt fånga detta ögonblick? Vi har ett skatbo vid vår balkong. Underligt hon har legat där länge men inte blivit några ungar. Är det vanligt du som kan detta med fåglar.

Ha härlig sommar på dig
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2021-06-12 22:52
Tack Gun-Inger,
enligt de källor jag tittat i lägger större hackspett 5-7 ägg. Jag har tidigare sett vuxna fåglar mata minst två ungar utanför boet, så det är högst troligt att det är mer än en unge innanför detta hål. Jag kan inte kolla detta bo dagligen och det är nog svårt att fånga rätt ögonblick då de lämnar. Varför er skata inte fått ungar kan nog ingen svara på men det kan vara så att första omgången misslyckades och så har de lagt nya ägg och ruvar dessa. Skatorna har i allmänhet halvstora ungar som hoppat ur boet så här års.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2021-06-12 23:15
Tack för dit svar om skatorna. Håller tummarna för att du får se ungarna utanför boet.
Ha det gott
Gun-Inger
fantastiskt fin bildserie , informativ på ett behagligt sätt, säkert tidskrävande
Svar från Lena Holm 2021-06-12 22:56
Tack Kent,
kul att du gillar mina hackspettar. Jag stod ungefär en halvtimme vid detta bo för att få dessa bilder och boet var lätt att hitta från min sambos beskrivning och ungens ihållande läten. Det är inte vad jag skulle kalla tidskrävande fågelfoto utan snarare jackpott ganska omedelbart. Men det kanske inte var så du menade med tidskrävande?
Hälsningar Lena
krm 2021-06-13 03:32
jo, det var nog så min tro var/Kent
Vilken härlig serie du fick till här, jag tycker att dom gröna löven piffade upp dessa bilder. Men förstår att det kanske var lite svårt att finna "hål" för att se. Men det skall aldrig vara enkelt :-)
Att allt inte blir skarp spelar minder roll för det är ju händelsen i sig som är det viktiga.
Kul att se.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-06-12 22:59
Tack Ing-Marie,
löven ger onekligen en fin inramning men det blåste en del denna morgon och ibland var löven inte alls på min sida. Ibland gör det kanske inte så mycket att skärpan är inte är på topp, bara man kan krydda med några skarpa bilder före och efter samt en tillräckligt bra story :-)
Hälsningar Lena
Finfina bilder och ett kul möte..Det måste vara ett verkligt jättejobb att mätta alla hungriga munnar så här års.
Dessutom fint med lite naturliga "bladfilter"
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-06-12 23:02
Tack Gunte,
det är många små fågelmunnar som gapar efter mat just nu och det finns säkert många stressade föräldrar som flyger skytteltrafik med insekter och larver. Bladfilter kan ge fina effekter bara de inte är helt "i vägen" som hände några gånger då vinden friskade i.
Hälsningar Lena
Det var väldigt fina fågelbilder och inte bara det, en fin inblick i deras familjeliv!
Fåglar kan ju kommunicera med ljud och visuellt, men ibland när jag sett på dem har jag haft anledning att fundera på om de behärskar tankeläsning.......eller om de bara gillar att vara nära varandra.
Svar från Lena Holm 2021-06-12 23:06
Tack Stefan,
det här är första gången jag får en så här fin inblick i hackspettens familjeliv. De hade onekligen någon form av kommunikation för sej efter matningen för den vuxna fågeln hade aldrig bråttom att lämna. De var dock tysta så det skedde på något annat sätt. Eller så passade de bara på att vila en kort stund då båda parter var tillfälligt tillfredställda.
Hälsningar Lena
Härliga familjebilder. Jag har sett ett bo med en nötväcka. Hur tidig behöver man vara för att se familjelivet?
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-06-12 22:43
Tack Ulla,
inte särskilt tidig alls. Jag skulle tro att ungarna vill ha mat hela dagen från gryning till skymning. Jag var där tidigt för det var en vardag och jag skulle jobba som vanligt.
Hälsningar Lena
Vilket härligt blogginlägg! Kul att din sambo upptäckte detta och att du drog dit för att fotografera det. Jättefina bilder på matningen och ungen som tittar ut ur bot :-)
Jag vet hur högljudda hackspettsungarna låter, har själv ett bo där det finns ungar i skogen :)