En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Här blev det ju lite fel...

Vi tog en sväng till Fysingen söndagsmorgon och vid fågeltornet fick vi syn på de här två. Först såg de bara ut att simma bredvid varandra men sedan började de doppa huvudena om och om igen....och det var inte bad det var frågan om. Tydligen "pratade" de samma språk...vårkänslorna svallade.

Nyp i nacken, undrar om det är kärleksfullt eller bara ett stöd för att hålla sej kvar?

Som andra fåglar som parar sej på vatten trycks honan ner rejält under ytan.

Men hon fick i alla fall komma upp och andas efter en stund. Akten var inte särskilt lång.

Här har den stolta grågåsen gjort sitt och han visar verkligen "allt" då han kliver av och trumpetar ut sin förnöjsamhet. Gäss  och änder har en penis (antagligen även fler arter som parar sej på vatten+ struts och emu). Den är korkskruvsformad och sperman transporteras i en ränna på utsidan, det finns alltså inget urinrör som hos däggdjur. I normala fall är den dold inne i kloaken. För mej är det här "jobbkunskaper" om ni undrar.

Jag har sett flera hybridpar och även vuxna fåglar bl a vid Råstasjön. Jag har försökt ta reda på om avkomman blir fertil men det har ingen kunnat svara på ännu. Jag har själv inte sett hybrider med ungar.

De ser rätt nöjda ut båda två så det är väl bara att vänta och se om det blir en liten familj.

Förutom det blandade gåsparet såg vi en flock krickor som flög omkring och några bläsänder, tofsvipor, måsar, sothöns mm. Det låga boomande lätet från rördrom hördes i vassen men vi såg förstås inte skymten av någon. Bävrarna hade ställt till med plockepinn (plockestock snarare) där jag fotat rördrom tidigare, så det gick inte att gå ända ut till vattnet där. 

Här är det i alla fall ett gåspar som verkar ha koll på hur det ska vara.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-04-05 21:02 | Läst 2881 ggr. | Permalink

"Även Homo Sapiens och Homo Neandertalensis skaffade sig avkomma tillsammans och det gick ju ganska bra! Neandertalarna dog bort (tyvärr) och Sapiens har ca 4% gener med sig från sin Neandertalare, Så varför skulle inte gässen få en chans! Det var ju ett vackert par i alla fall och ett föredöme för Sapiens som vi så väl behöver!"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oj oj vilka läckra bilder Lena, härlig action i detta gåspar hoppas det gick bra för dom, vilka härliga bilder! Ha en fin kväll och en bra vecka! Hälsningar/Per
Svar från Lena Holm 2020-04-06 16:43
Tack Per,
de simmade vidare som om ingenting hade hänt och om några veckor kanske vi får se resultatet. Det är inte de första i Stockholmsregionen i så fall.
Hälsningar Lena
Rena biologilektionen! Roligt att se illustrerat på ett så tydligt sätt. Undra på att man inte känner igen alla gäss.....Men också vackra bilder, inte minst dom två sista med miljön vid sjön! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-04-06 16:45
Tack Björn,
det finns en del gäss som avviker lite i färgerna. Jag har fotat hybrider vid flera tillfällen. Det blev kanske lite väl mycket biologilektion denna gång men jag kan inte låta bli.
Hälsningar Lena
Å jag som trodde att han bara skulle ta en tur på surfbrädan ;))
Läckra bilder och fakta..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-04-06 16:47
Tack Gunte,
ta en tur på surfbrädan....nja,...kanske inte min typ av humor.
Hälsningar Lena
Haha se där det var som tusan! Två olika arter får till det haha, vad kul att du fick detta och fångat det fint också :)

Mycket fina bilder, den sista var ju något alldeles extra där :)
Svar från Lena Holm 2020-04-06 16:48
Tack Joakim,
just dessa två arter får nog till det ganska regelbundet för det finns en hel del hybrider runt Stockholm och Uppsala. Det här var dock första gången jag såg det och fick det på bild.
Hälsningar Lena
Joakim88 2020-04-06 20:33
Ah okej, det var jättekul att du fick det på bild och att du gav oss en lektion också, det uppskattas mycket :)
Intressant lektion med tillhörande bilder. Gillar den sista bilden också, snyggt med speglingar.
Svar från Lena Holm 2020-04-06 16:49
Tack Peter,
egentligen var det nog bara parningen som var något värt att ha från denna tur men jag gillade också speglingen från de flygande gässen.
Hälsningar Lena
Omkring Gysinge har jag flera gånger sett omaka par och även hybrider. Men jag säger då det, Vilka bilder. Grattis !
Sten
Svar från Lena Holm 2020-04-06 16:51
Tack Sten,
jag har ju också sett dem tillsammans och även med ungar men det var första gången jag såg en parning mellan två olika arter. Det var ju också det enda som kom ut av denna tur.
Hälsningar Lena
Hej Lena - sikke en biologi undervisning. Jeg har aldrig set noget lignende utrolig godt fanget af dig.
Jeg holder med om, at det sidste foto har noget særligt over sig.
Med mange venlige hilsener fra Erik-
Svar från Lena Holm 2020-04-06 16:52
Tack Erik,
ibland bjuder naturen på biologilektioner, då är det bara att dokumentera och presentera :-)
Hälsningar Lena
Helt fantastiska bilder Lena, stort grattis!

...och en biologilektion på hög nivå...men för en novis som jag, två olika arter som lever ut sina vårkänslor... men vilka ? Grågås (?)... och?
mvh
/B
Svar från Lena Holm 2020-04-06 16:54
Tack Börje,
honan i det här fallet är en kanadagås. Det finns åtskilliga bevis på att de hybridiserar lite här och där, jag har flera bilder själv. Det här var dock första gången jag fick bilder från en parning.
Hälsningar Lena
Härliga bilder med mycket vårkänsla :) och informativ text. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-04-06 16:55
Tack Mats,
det var lite tur att jag fick syn på dessa två för så mycket annat såg vi inte (eller så börjar jag bli väldigt kräsen).
Hälsningar Lena
Jättefina och informativa bilder. Har också undrat över det här med artgränserna bland gäss, men har aldrig sett något som skulle kunna vara en blandning eller hört om det.
Svar från Lena Holm 2020-04-06 16:57
Tack Stefan
det finns en del hybrider runt Stockholm och det är med stor sannolikhet grågås/kanadagås. Jag har själv sett och fotat par med kycklingar och senare när samma ungar blivit vuxna.
Hälsningar Lena
Ja, det här förklarar väl de 'hybrider' man ofta ser där Kanadagäss ofta är inblandade.. Vilket också visar hur det kan gå när man 'planterar' in främmande arter som Kanadagäss i Sverige.. även om det är längesedan! Krickorna var lite knepiga, bra att man ser vingspeglarna då vet man vad det är, det gröna på huvet syns ju i stort sett inte.. allt känns ganska blekt! Bilderna känns unika här med parningen!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-04-06 17:00
Tack Jan,
jag såg minst en hybrid vid Isblandskärret för ett par veckor sedan och det brukar alltid finnas några vid Råstasjön. Håller med om att krickorna är färglösa och ljuset var inte särskilt bra. För mej var det uppenbart att det var krickor för de var så små, men jag har klippt bort det mesta av fåglarna som var runtomkring som man kan jämföra med. Avståndet var också för långt för att det skulle bli särskilt bra.
Hälsningar Lena
Även Homo Sapiens och Homo Neandertalensis skaffade sig avkomma tillsammans och det gick ju ganska bra! Neandertalarna dog bort (tyvärr) och Sapiens har ca 4% gener med sig från sin Neandertalare, Så varför skulle inte gässen få en chans! Det var ju ett vackert par i alla fall och ett föredöme för Sapiens som vi så väl behöver!
Svar från Lena Holm 2020-04-07 18:58
Tack Henrik,
för din trevliga kommentar och kul att du tittar in i bloggen. Vem vet, i framtiden kanske vi kommer att ha grå kanadagäss (fast jag har sett hybrider som är mer brunaktiga i färgen).
Hälsningar Lena
Skånetorpare 2020-04-09 14:47
Jag får väl säga som den Danska humortecknare "Storm P" en gång skrev: Det är svårt att spå! Speciellt om framtiden!
Vilket är den absoluta sanning - och lik förbaskat finns det dom som tjänar en bra slant bara att försöka!
Ha en Glad påsk!
Nej men se där! Min favorit sjö kul!
Ser att du fick en trevlig stund men fina bilder. Vilket skådespel.
Ja det kan inte vara lätt när känslorna svämmar över :)

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-04-07 19:01
Tack Johnny,
upptäckte att de ändrat både parkering och småfågelmatning, men för oss spelar det mindre roll för vi ville ju promenera. Det var dock lite blött på spången. Det fanns nog egentligen mer att se men vi stannade inte så länge och avståndet till det mesta var väldigt långt.
Hälsningar Lena