Fjärilsstigen i Uppsala
I naturreservatet Hågadalen-Nåsten i Uppsala finns en fjärilsstig som är tre kilometer lång. Där finns det möjlighet att se 59 olika arter av dagfjärilar och bastardsvärmare, enligt informationstavlan vid parkeringen. Eftersom jag har semester bestämde jag mej för att gå längs stigen en dag då det var ganska soligt, varmt och inte så mycket vind, för att öka möjligheterna att se många fjärilar och även fota dem. Den första personen jag mötte var en fotograf...
Det blommar vackert längs stigen som går genom väldigt varierat landskap med både jordbrukslandskap och skog. Det som blommar gult på första bilden är inte käringtand utan lucern. Foderlucern är lila men det finns många arter och här blommar den med gula eller gulvita blommor med inslag av lila. Otroligt vacker. Citronfjärilarna gillade dessa blommor och den vita som kanske är en kålfjäril.
Citronfjärilar gillar även rödklöver (eller skogsklöver) och de blommade på många ställen längs stigen.
Jag är mycket dålig på att artbestämma fjärilar och man måste ju dessutom ha bilder på hur de ser ut på undersidan. Blåvingarna kan jag inte skilja åt men de gnistrade vackert där det fanns små öppna gräsplättar längs stigen genom skogen.
De varierade miljöerna, med sina speciella blommor, passar inte bara olika fjärilsarter utan ger också väldigt olika bakgrund. Ibland blev det trängsel på de "godaste" blommorna, här en åkervädd om jag inte tar fel. Fjärilarna är någon sorts gräsfjäril, två olika arter ser det ut som. Det finns möjlighet att se sju arter längs stigen.
Tistlarna attraherar pärlemorfjärilar och en hel del andra insekter också.
Jag gillar också vissa typer av blommor och den här bilden kom med mer för vickern än för blåvingen. Jag är mycket svag för olika ärtväxter.
Den här vackra ärtväxten stod i skogen, där det var ganska mörkt. Den finns inte i min flora men jag tror Stefan har visat något liknande. Det kan möjligen vara någon form av foderväxt som med hjälp av fåglarna hamnat här.
Ibland fick fjärilarna trängas och de fick även konkurrens av andra insekter. Tistlarna var väldigt attraktiva. Notera att det är två olika sorters pärlemorfjärilar eller så är den främre en skogsnätfjäril, jag vet inte. Det finns åtta pärlemorfjärilar att välja på i bildfoldern som man kan plocka med sej vid parkeringen.
Det fanns som sagt många andra insekter och dessa råkade fastna på minneskortet då de stora trollsländorna absolut inte ville vara med på bild. Här är det alltså våtmark och jag står på en spång.
En lysande gul fibbla i skogen visar sej också innehålla små liv. Arter som jag är ännu sämre på än fjärilarna.
När jag börjar närma mej slutet på den tre kilometer långa stigen (där man vänder och går tillbaka) hittade jag den första bastardsvärmaren. Här får den posera med vad jag tror är en mindre tåtelsmygare till vänster.
Jag hittade dem bara på ett ställe. Vackert blåskimrande med rödfläckiga vingar, kan vara en mindre bastardsvärmare (rätta mej gärna om jag har fel).
Avslutar med en lysande guldvinge. En liten fjäril men den lyste vackert och jag såg den på långt håll. Avsätt minst fyra timmar om ni har vägarna förbi Uppsala och vill spana på fjärilar. Ta med fika, det finns lämpliga ställen att sitta på. Jag har inte inkluderat alla fjärilar jag såg i denna blogg, dock hittade jag ingen nässelfjäril eller påfågelöga, två arter som jag faktiskt känner igen.
Hälsningar Lena
det här är ett givande ställe att gå på, dessutom finns det små informationsskyltar med bilder och bra text. Om jag hade dokumenterat alla insekter jag såg hade det tagit många fler timmar än jag hade möjlighet att spendera där. Bastardsvärmare hittade jag på en pytteliten grönyta som de inte slog under något år, bara ett par hundra meter hemifrån. Nu slår man den plätten igen, synd. Jag rapporterade till kommunbiologen men det räckte tydligen inte.
Hälsningar Lena
jag minns att du varit här flera gånger men maj är för tidigt, jag håller med. Nu mitt i juli verkar det vara bra fart på fjärilarna. Jag har nässelfjäril och en staka påfågelöga hemma så det gjorde inte så mycket att dessa inte visade sej. Guldvingen var lysande vacker.
Hälsningar Lena
Jag skulle tro att det är en Skogsnätfjäril och en Älggräspärlemorfjäril på fotot. Man ser en ring som är delad på mitten med ett streck vilket stämmer bra in på Älggräspärlemorfjärilen.
Pärlemorfjärilen på tisteln får jag till en Silverstreckadpärlemorfjäril.
för din trevliga kommentar och att du delar med dej av din kunskap om fjärilarna. Jag är mycket begränsad i mina kunskaper om både fjärilar och andra insekter men det är alltid kul att få veta.
Hälsningar Lena
Kanske det var där jag fick mitt intresse för insekter: Tolvåriga jag hade nog kunnat berätta för dig om de olika exemplaren du fotat :)
Numera nöjer jag mig mest med att titta på bilder, och att läsa din blogg är ett nöje. Fakta i bild och text, det är godsaker för en kunskapsnörd.
Ha det gott! /Thomas
kul att du gillar bloggen, för ibland känner jag att det blir nog lite väl mycket av både text och bild. Jag är inte så kunnig på insekter men jag känner igen de olika faser man hade som barn, då vissa ämnen var oerhört intressanta. Jag pressade blommor och letade olika sorter under en sådan period. Jag hade ingen kamera då.
Hälsningar Lena
Mvh Bengt
Hågadalen är absolut ett trevligt utflyktsmål och det finns fler promenadvägar än denna. Det går också bra att cykla på dessa stigar/vägar, men då ser man ju inte lika mycket.
Hälsningar Lena
Visste inte att det fanns så många varianter av pärlemorfjäril.
det är väldigt varierad natur längs denna stig och det finns mängder med olika blommor, vilket bidrar till alla olika fjärilsarter. Jag tycker att pärlemorfjärilar ser rätt lika ut men på bilderna kan man ju ana sej till viss variation i mönstret och så ska man se undersidan :-)
Hälsningar Lena
/Ulla
det blev en fin tur och jag fick se mycket.
Hälsningar Lena