Djurmöten på Öland
Under mina tidiga morgonpromenader på markerna som hör till Ottenby kungsgård mötte jag en del av de djur som betar där. Dovhjortarna ligger och idisslar när solen precis gått upp. Det var en del moln så det fina gryningsljuset ville inte riktigt infinna sej just här.
Det finns ca 350 tackor med lamm som går helt fritt i lundarna och på båda sidor om vägen. När man kört över färisten är det bara att anpassa farten och se upp för djuren. Tidigt på morgonen är de fortfarande lite stillsamma.
Får ser man överallt på Öland och dessa mötte vi när vi gick ut till Stenboudd. De här är lite kraftigare än de typiska pälsfåren vid Ottenby. På den här gården i Runsten fanns det blandade flockar med olika fårraser och en gårdsbutik som sålde lammkött, mycket fina skinn och glass.
Det finns också mängder med betande nötkreatur vid Ottenby. De delar ca 1000 hektar betesmark med fåren och går lika fritt. Ottenby naturreservat är i dag en del av Unescos världsarv Södra Ölands odlingslandskap och djur har betat här i över 1000 år.
Många av betesdjuren är svarta köttdjur av typen Aberdeen angus, men det finns även Hereford och en hel del korsningar. Jag vet att flera här på FS inte gillar att möta lösa nötkreatur och då kanske man ska skippa just Ottenby naturreservat. Eller så gör man som alla de besökare som kommer hit, man bryr sej inte om kossorna och kör försiktigt när man sitter i bilen. De kommer inte närmare än så här och backar om man går mot dem.
Ibland blir det köbildning när någon av kalvarna blir akut törstig på vägen. Påhejade av ett får dessutom. Den här kalven har en pappa som är en Hereford, därav det vita huvudet.
Den här mötte jag på en morgontur och mamma stod snett bakom mej. Kalven visste inte riktig hur den skulle göra och stannade tvärt på stigen. När jag flyttat mej i sidled några meter kunde den skutta förbi. Anledningen till att den inte "har några öron" är förstås för att det sitter stora gula nummerlappar i dem. För det mesta bryr jag mej inte om det men på den här bilden blev det bara för mycket.
Inget av alla de nötkreatur i olika storlekar och av olika kön som vi mötte visade någon som helst tendens till att komma för nära eller verka hotfulla mot oss...
...men det betyder ju inte att de var lika snälla mot varandra. Det går avelstjurar bland korna, det har jag noterat tidigare, men vi har aldrig sett dem i en sådan kraftmätning som dessa två Angusherrar visade. Grästuvorna rök runt klövarna.
De här två var inte kompisar.
Hela skådespelet ägde rum alldeles vid vägen och här har den ena lyckats pressa upp sin motståndare på vägbanan. När jag fick syn på dem från bilen blev det förstås tvärstopp och eftersom jag hade en 100-400 zoom på kameran kunde jag få med båda djuren på bilderna. Den här bilden är tagen med 100 mm. Båda tjurarna hämtade andan och frustade en stund innan de rök ihop igen.
Angus är inte så stora och tunga som vissa andra raser men det är ändå två maffiga djur som tillsammans väger över ett ton. Jag höll mej nära bilen eftersom det inte riktig gick att förutsäga vilket håll de skulle röra sej åt, det berodde på vem som var starkast för stunden.
Jag vet inte hur lång tid det tog för dem att göra upp. När vi lämnade dem var de i alla fall inte klara.
Hej så länge,
Lena
det är fler än du som tycker det ser ut som en savann. Det såg lite exotiskt ut när jag blickade ut åt det här hållet men jag har blandad lövskog bakom mej, en klassisk svensk stenmur och fyren lite till höger framför mej så det kändes mest Öland för mej. Tjurarna var väldigt upptagna med varandra.
Hälsningar Lena
Gruff mellan noshörningarna ser läskig ut, där vill man inte komma i kläm.
Dessutom en helskön bild på franskalven..
HaD/Gunte..
det blev lite exotiskt stuk på några av dessa bilder, ffa den första, men på plats var det väldigt mycket Öland. Kalven var helt bedårande och lätt villrådig när jag stod i dess väg.
Hälsningar Lena
Så häftigt att va med om lite kraftmätning och möten med många olika djur och fåglar. Härligt fint där.
Sett några orkideer?
På vår ö fanns hästar på sommarbete. De sprang fritt i flock. Även kor får och hjortar. Sedan kom räven.
Nu går bara kor i lösdrift
Mvh N
det är flera som tycker att det ser exotiskt ut på ffa första bilden och jag förstår det. För mej som hade allt annar runt omkring var det mest Öland. Jag såg orkidéer men det blev inte så mycket fotat just där. Om det precis regnat inbjöd det ju inte till att ligga på marken direkt, och det krävs nästan med blommor tycker jag. Jag såg en del mysiga hästar också men de gick inte fritt.
Hälsningar Lena
Första bilden påminner om Afrika. Härligt.
Ha det väl
Bob
det är fler än du som kommenterat det exotiska i första bilden. Det var en härlig helg även om vädret spökade en del.
Hälsningar Lena
Öland levererar ju alltid.
Så mysigt med den lilla som tyckte den skulle tussa lite mitt på vägen. Jag tyckte det var lite charmigt när man fick stanna för djuren där, man fick ju känslan av att detta är "vår plats" och det respekteras ju av alla ) får man hoppas )
Härliga bilder och kul med lite info.
Ing-Marie
betesmarken med hjortarna såg lite exotisk ut men jag hade ju även fyren där, vilket såg väldigt svenskt ut. jag tog inte med fyren på bilden dock. Alla jag sett respekterar det betande djuren längs denna väg. Det hade gått att smyga förbi kon med kalven men ingen gjorde det utan lät den dricka en slurk.
Hälsningar Lena
Der er det ene pletskud efter det andet og med en dejlig suplerende tekst - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
kul att du uppskattar bilder och text. Det här är en plats vi gärna återvänder till.
Hälsningar Lena
/Ulla
det finns många sidor kring det där med märkning. Chip är kanske inte så dyrt idag men det är betydligt lättare att läsa av öronlapparna samt avlägsna dem i slakteriet än om de var chippade. Mindre djur märks med mindre öronmärken av aluminium men de är inte heller problemfritt. Getter river ofta sönder öronen då märkena fastnar. Jag vet inte hur det är med får.
Hälsningar Lena
Ha det gott/Stig
tjurarna väger över 500 kg men är inte så tunga och stora som t ex de helvita charolais djuren, då en tjur kan väga över 1000 kg. Kalven var väldigt söt där den stod och var rådvill då jag ju råkade stå i vägen för den. Insåg när jag såg den genom kameran att den hade väldigt långa strån både på mulen och runt ögonen. Jag såg även en fyr när jag fotade savannen och det ändrar karaktären lite, men jag skippade fyren på bilden.
Hälsningar Lena