Visuell tradering, var börjar man?

För ungefär femtiofem år sedan läste jag en artikel  i februarinumret 1969 av tidningen Foto. (Jag har tidningen kvar.) Anders Petersen " Mina bilder är äckliga", tredje resan till Hamburg och St Pauli. Jag hade sett en del tidigare bilder av Petersen men i den här stunden var det som att jaget mötte bilden, påståendet, berättelsen och det gick upp för mig att bilder inte behöver följa KW Gullersnormen. Att det finns utrymme för det fula också. Så alltså även i fotografi. Att det fanns fult och äckligt i annan konst var nu ingen nyhet för mig. Den moderna konsten hade släppt taget om den vackra realismen och naturalismen långt tidigare. Att det fanns flera sätt att göra bild, och att se bild var en upplevelse i sig. Geten på Moderna granne med en racingrön Lotus formel 1. Eller Niki de Saint Phalle; Hon, ett allkonstverk 1966. Francis Bacon, Lucien Freud med mera, med mera. Konstigt vore om fotografi inte var kapabelt det också. Tänkte en femtonåring om konst, bild och fotografi. Och det var ju fotografiet också, kapabelt alltså.
   

(Övergiven padelbana. Januari 2024 Nikon F 24/2.8 Fomapan 200.)

Nu kom jag aldrig att i något avseende som helst bli en Petersenefterföljare. Jag traderade varken  bokstavligt eller bildlikt, men jag förstod att alternativet fanns. 

(Tjockan ligger tät. Xpro2 18-55) Fotografi som ett nödvändigt ont.

 

Och här är uppslaget och artikeln. Inser att jag har skrivit om det här en gång tidigare. (https://www.fotosidan.se/blogs/omvantperspektiv/betydelsefulla-bilder-191011.htm)

Inlagt 2024-02-28 19:11 | Läst 629 ggr. | Permalink
Det gör inget att du skrivit om det förut, påminnelser är viktiga i viktiga ämnen! Visuell tradering e nog bra men efter ett tag måste man försöka spela litet eget! Även om grundtonen fortfarande kan finnas med!
Tror jag! :)
/B
Svar från mombasa 2024-02-28 20:12
Jag tror att någon form av tradering pågår vare sig man vill eller inte. Att hitta ett eget uttryck är väl strävansmålet. Man hittar en grundton, som du skriver. Det här tål att diskuteras :-)
/Gunnar S
Det är nog riktigt. Det fula kan innehålla både intresse och kvalitet. Men blanda inte in mig. Jag får nog av det fula på annat håll. Fulhet som jag inte kan värja mig emot.
När jag däremot kan värja mig - så gör jag det.
Jag håller på KW Gullersnormen.
Svar från mombasa 2024-02-28 20:37
Det står väl var och en fritt att blanda sig i det här. Vad gäller normer kan man nog se fler än Gullers och dess förmodade motsats. Fler grundtoner för att låna Bengt B:s uttryck. Till detta kan man lägga att grundtonen inte enbart är en fråga om form och uttryck. Sune Jonsson skrev väldigt tänkvärt om detta, Nio funderingar kring 1/125-delen. Tål att läsas även idag.
/Gunnar S
syntax 2024-02-28 20:53
Det är klart att vem som helst blandar sig i som det behagas i en demokrati. Det jag lite omskrivet menade är att jag för min del aktivt väljer bort fulheten - även om den skulle besitta kvalitet.
Tack för en intressant blogg Gunnar. Jag, minns också den där artikeln om Petersen. Den kom något år innan han slog igenom med Lehmitz-materialet på Galleri Karlsson.
30 böcker och hundratals utställningar senare är det bara att lyfta på hatten tacka för ett makalöst fotografiskt livsverk. Anders Petersen är unik och fullt i klass med de stora namnen i den fotografiska historien.
En del klagar på hans estetik, t o m att han exploaterar dem han fotograferar. Jag håller inte med. De ”fula” bilderna är för mig alltid intressantare än de slätstrukna och till formen perfekta. De berättar ofta något BAKOM bilden, om närvaro, värderingar och i bästa också något om detta med att vara människa på gott och ont.
”There’s more to the picture than mest the eye”. Eller som Leonard CohEn uttryckte saken; There is a crack in everything, That’s how the light get’s in.

Allt gott/per-erik
Svar från mombasa 2024-02-29 13:07
Hej och tack. Det är nog svårt att runda Petersen. Jag tycker också att mitt i det "fula" finns den där sprickan som leder in till något mer. Exploatering nej, men heller inte insmickrande. Dan Jönsson skrev nyligen, i DN, en läsvärd recension om Hasselbladsutställningen som är igång i Göteborg.
Ha det gott
/Gunnar S