Godmorgon

Om man vill studera brännvidd och utsnitt kan man undersöka  det enskilda ögat som  ganska väl uppfyller kraven på en camera obscura, en lins, ett mörkt rum, en yta som fångar upp det ljus som linsen bryter (och dessutom en bländare).
Men hur är det med ögats "brännvidd"? Kan man bestämma den? Ett experiment, som är rätt enkelt att utföra är att ta en kamera med zoomobjektiv, sikta mot något och växelvis jämföra det man ser i sökaren och det fria ögat samtidigt som man zoomar in. När man uppfattar att bägge ögonen ser samma sak, samma utsnitt har man hittat ögats brännvidd. Bli inte förvånad om den hamnar runt 80-85 mm.
    Ögat är en mer komplicerad apparat än så. Vi har ett stereoskopiskt seende, vilket kameror mer sällan har. Dessutom är ögats näthinna uppdelat med en liten yta (gula fläcken) i näthinnans mitt med receptorer, tapparna, som uppfattar färg, rörelser. Resten av näthinnan har receptorer som är mer känsliga för ljus men inte för färg, de så kallade stavarna. Så vår bild är sammansatt. Och inte nog med det, de saccadiska ögonrörelserna, de här omärkliga flackande ögonrörelserna gör att vi uppfattar ett större utsnitt, synapparaten skapar så att säga en bild eller utsnitt i efterhand som nog motsvaras ganska väl av en brännvidd runt 35-40 mm, naturligtvis väldigt individuellt. Varför det är så, något att kanske återkomma till. 

( Bild fotograferad med zoomobjektiv, passligt nog på 80mm enligt metadata. Också säsongens sista friluftsbad.)

Inlagt 2024-09-25 18:51 | Läst 438 ggr. | Permalink
Kul det där med Zoomobjektivet för att penetrera in ögats uppfattning. I den här saken är ju variablerna många, liksom subjektivitetsfaktorerna. Kul med något som man faktiskt kan ta fasta en hel del på.
Bilden är storståtlig!
Svar från mombasa 2024-09-26 12:32
Tack! En morgon med inte riktigt samma storstilade moln och speglingar som dagen innan när hustrun fotograferade. Soffan har jag skruvat ihop själv.
Det här med utsnitt, brännvidder och format är ofta förknippat med förutfattade meningar har jag märkt.
/Gunnar S
syntax 2024-09-26 14:30
Det finns förvisso meningar om dom sakerna... :-)
I nedanstående länk, på slutet, finns en diskussion om 6x6 som min långa erfarenhet har gett mig. Vad tror du om dom iaktagelserna?

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/storstaden-som-idyll.htm
Svar från mombasa 2024-09-26 15:54
Du illustrerar detta med både möjligheten och svårigheten som du bemästrar med det kvadratiska formatet, som det egentligen bara är fotokonsten som använder. Måleri och teckningskonst vill gärna ha andra proportioner i formaten.
Rolleis "rymdformat" är en ny bekantskap, låter väldigt troligt med detta att bildvinkeln är den samma åt båda hållen och för många fotografer var det, och är en utmaning.
Det finns dock ett ytterligare skäl till det kvadratiska formatet. Kameratillverkarna vände en stor del av sin produktion mot professionella fotografer på tidningar och magasin. Fotografer som mer än ofta fick se sina bilder beskurna så att bilderna skulle passa spaltbredd och lodrätt utrymme. Det är ju bevars text som ska in i sidorna. 6x6 var en möjlighet att tänka både stående och liggande i samma exponering.
/Gunnar S
syntax 2024-09-26 22:16
Tack för titten... :-)
Fin grafisk bild? Vad gäller ögats brännvidd så gillar jag 50 mm på kameran även om jag idag testar 40 mm. Ingen jätteskillnad men 40 mm fungerande bra senast i Wien. Ingen större skillnad.
Svar från mombasa 2024-09-26 12:35
Tackar! Det är lite intressant det här att vi ofta uppfattar som brännvidderna från 35 till 50 som riktiga eller rimliga. Det kan som sagt ha att göra med att synapparaten rätt enkelt skapar ett sådant utsnitt utan att flacka runt med huvudet också. Tål att funderas på.
/Gunnar S
Vad du kan Gunnar! Ögat är naturligtvis helt överlägset vilken kamera som helst eftersom ögonen också är kopplade till minnen och Gud vet allt som vi människor består av. Minnet av doften av en Madelenekaka skapade som bekant världslitteratur. Därför var det rent psykiskt smärtsamt när både mina ögonlinser och gula fläcken på sökarögat tappade stinget häromåret. Som tur är så lever vi i en (fortfarande) hyfsad välfärdsstat så efter några operationer är allt bra igen.
Nästa steg lär väl bli hörapparat, men det har som tur är mindre med bild att göra.
Allt Gott/per-erik
Svar från mombasa 2024-09-26 12:40
Tack per-erik! Det tangerar väl värdelöst vetande eller hög nördfaktor. Lite kul är det ändå. Och som du påpekar, att sinnena är sammankopplade, doft skapar minnesbild, bild skapar smak osv.
Ajaj! Men skönt att det ordnade sig i vården. (Själv ska jag till audionomen om ett par veckor. Människor i omgivningen har börjat sluddra och blivit väldigt otydliga på senare tid.)
Ha det gott
/Gunnar S