Lite mer om supermånar och vad man kan göra när man inte fotograferar

”Right now, somewhere, someone is taking a very fine photograph” Saul Leiter.

Denna sommar blev det inte så mycket fotografi. Det finns säkert skäl, det mesta är redan fotograferat. Närområdet är utforskat och befunnet rätt ospännande.

  Men en låda oljefärger,  Mestadels Beckers konstnärsfärger, skrynkliga tuber med ilsket fastkletade skruvkorkar väcker min nyfikenhet, det här är grejer som inte varit framme på minst trettio år. Nån flaska med normalmedium, balsamterpentin, en skvätt rå linolja, allt täckt av en tunn klibbig yta och en trälåda med inbyggt staffli. Det här är konst i sin tillblivelse.

   Min fru, som går i en målargrupp hemma i stan, och gjorde en vecka med Mats Åkerman och hans Brukets Målarskola blev som en injektion. Att måla med starkt doftande allergena medier är faktiskt rätt ok om jag är utomhus. Under mitt presseningstak vid snickarboden kan jag stå och måla. Massor av boardskivor blir till lagom stora pannåer grunderade med vit matt väggfärg. Och jag börjar pyssla med undermålning, imprimitur, äggoljetempera där man bygger upp ljuset med vitt och sen laserar oljefärgen ovanpå. Typ Rembrandt och de andra. Det är roligt och lustfyllt utan ambitioner. Jag märker att paletten är synnerligen begränsad, vitt, ljusockra, ultramarin, bränd umbra. (Ultramarin och bränd umbra ger en behaglig varm svärta och petar man i lite ockra drar det åt grönt.)

Så far fan i själen och jag publicerar ett falsarium. Ett composit, eller sandwich. Ett montage, sånt som med lätthet görs i Photoshop. Det är dags för augustis kräftmåne, just nu  en så kallad supermåne och i en tid av (fotograferade) himlafenomen, norrskensbilder är legio i sociala medier. En supermåne, oavsett att förklaringen till fenomenet är ganska enkel, men tacksamt, och enkelt att skapa en hittepå. Nu ska det sägas till mitt försvar, den inmonterade månen och ursprungsbilden är tagna i samma situation och tillfälle. Det är nu det att kameran registrerar inte månen på samma  som ögat gör. Ögat drabbas av en synvilla men kameran registrerar månen i den storlek den är. Så förstorar man en hyfsat skarp bild på månen, markerar och kopierar in den i ett nytt lager ovanpå ursprungsmånen så, ja resten är historia som det brukar heta. Man får tänka lite på upplösning och andra parametrar, men det är inte rocket science som det heter. Kan bli spännande att se vad som blir nästa superlativ i de här FB-grupperna.


     
Men, en misstänksam och uppmärksam fotograf hade nog avslöjat falsariet. De misstänksamma och uppmärksamma fotograferna verkar inte husera på sociala medier. Nu har jag fått så många gillanden och kommentarer att ett avslöjande kommer att sänka min trovärdighet, ja,  jag kommer kanske rent av bli hudflängd på samma sätt som avslöjade naturfotografer kan bli som tummat lite för mycket på sanningen. Den färdiga bilden finns i föregående blogg.

Lite pyssel i målarlådan. kanske blir nåt...

Inlagt 2024-08-23 16:54 | Läst 285 ggr. | Permalink
Tycker nog att fullmånar är rätt trista, även om dom är 'fulla' och lite grandiosa.. Det syns för lite detaljer då, bättre när det är halvmåne och kratrarna och dess strukturer syns! Mer fascinerande är att månens spegling här är 'lutande'.. Den borde väl vara i lod rakt mot och under månen..
Men minns nån diskussion om detta fenomen, som jag tror beror på speglingen i vågorna som kommer in snett uppifrån vänster, för varje ny våg så drar speglingen åt höger lite vilket gör att det känns lite som en 'fejkad' bild.. Lite konstigt är det, men har väl sin logiska förklaring. minns inte ens om det var här på Fotosidan man diskuterade den här 'effekten'..? Kanske minns du den här effekten också, och diskussionen..
Hälsn!
Svar från mombasa 2024-08-24 12:35
Ja, fullmånar tillhör nog de trista motiven. Det behövs mer, en medeltida borg i siluett eller nåt sånt. Supermånar hör nog hemma i den romantiska pictorialismen med närkontakt till Caspar David Friedrichs måleri.
Det där med speglingen har jag också hört som att det är nånslags synvilla, jag ska kolla närmare på negativen och se vad de egentligen säger.
Ha det gott
Gunnar S
Fotosidan har en i mitt tycke bra policy, tydligast i grupperna. Att manipulerade (eller vad det heter just nu) bilder är OK om man bockar för den rutan då man lägger in bilden.

Sneda speglingen är intressant! Det kanske var jag som kommenterade en sån vid ett tidigare tillfälle. I alla fall har det med vågorna på vattnet att göra. Om dom inte är exakt parallella och i nittio graders vinkel mot en linje mellan kameran och månen speglar dom så att speglingen ser sned ut.
Svar från mombasa 2024-08-24 12:40
Hej. Ja så klart tala om att en bild är manipulerad och det. var väl avsikten med hela bloggen. Det intressanta är att bildbetraktarens upplevelse färgas av stundens kontext. I. strömmen av bilder på naturfenomen typ supermånar kan falsarier lätt döljas. Och alla ska helst fotografera fenomenen som om det inte räcker med att ha upplevt det. Susan Sontag är inne på det, men skulle nog gapa av förvåning om hon fick se dagens bildflöde.
Ha det gott
/Gunnar S