Rapport från skärgården

Turerna ut till ytterskärgårdarna har blivit lätt räknade i år. Envis syd till sydväst gör färder utåt, och framför allt hemåt obekväma. Dessutom, SV är frånlandsvind så badvattnet håller inte önskvärd temperatur, åtminstone inte så det motiverar badutflykter. Och så mycket fotograferande blir det inte heller denna sommar. Oklart varför.

Nu blev det i allafall en tur ut till Viksgrunden och den lilla viken med sandbotten och rådande högt vattenstånd gör att det går att glida ända in till bästa solklippan. Högt vattenstånd gör att skärets konturer inte heller ser ut som de borde. Och en rivig VSV gör turen tillbaka mer än lovligt skumpig. Svartlögafjärden, som är en grund fjärd bygger ofta kort och hög och skvalpig sjö om det blåser upp. Vi ser i alla fall ett örnpar vid Dregelskärsharan, nära nog med ögonkontakt. ( Ja örnarna har väl haft ögonkontakt med oss hela tiden…) Nåt fotograferande av detta hade nog inte låtit sig göras ens med den mest sofistikerade kamerautrustningen. Särskilt inte om bägge händerna är upptagna av roder, gasreglage och minnesbild av verklighet understött av sjökort, det finns genvägar mellan grynnorna. Men det är såna fotografiska smällar man får ta.
   En annan smäll  att omgivning och omständigheter förhindrade en tur till årets Planket. Det hade varit kul att se, det var några år sen sist. 
   Och har ni noterat att Susan Sontag Om fotografi har kommit i nytryck, nu på Bonniers. Texter som står sig femtio år senare.

Fotografiet som visuell bekräftelse.

Inlagt 2024-08-18 17:12 | Läst 361 ggr. | Permalink
Fina klippor där, som gjort för att ligga och slöa på, men gärna lite svagare vind, men är det över +25 gillas nog den där vinden.. Har inte badat i skärgården sen sommaren 2019, sen stals båten så nu får det vara! Hälsn!
Svar från mombasa 2024-08-18 22:52
Ja det är fint där ute i Lillskärgården. Lite lagom av allt på nåt sätt. Tråkigt att du blev av med din båt. Ute i skärgårn kan man visserligen åka med det kommunala men det är väl inte riktigt samman sak som på egen köl. Och till Tärnskär går mig veterligt inga turbåtar heller.
Ha det gott
Gunnar S
Fin och beskrivande text! Vi hyrde en gång en stuga på Rödlöga, fiskargubben som hämtade oss hade också genvägar! Det blev litet spänt för oss okunniga, för det va klart vatten!
/B
Svar från mombasa 2024-08-19 11:30
Säg Österman, hur kan han hålla reda på alla grund?
Njä, hen nöjs me hå veta var de hinte är .
(Fritt Albert Engström)

/Gunnar S