Väder
Att fotografera moln och atmosfär är intressant mycket beroende på att facit är ungefärligt. Alltså, exponering, kontrast, mättnad med flera parametrar är mer utslag för fotografens kynne än ren objektiv sanning. Men de ska helst se sant ut. Eller?
Här ute i skärgården är vädret mest som normal svensk sommar. Regnskurar, växlande molnighet och inte särskilt varmt i badvattnet. Det flera iakttar är blåsigheten, ofta byig vind runt S,SV till NO. Det snurrar och vind är ett tecken på mycket energi i atmosfären. Högre temperatur, mer rörelse. Värmeläran. Ångmaskinens pricip på nåt sätt.
Men orkar man bemöta de så kallade klimatförnekarna? De som i sociala medier blandar ihop väder och klimat, lustigt nog på,samma sätt som de anklagade sina kontrahenter att gjorde för nåt år sen.
Vid f0tografering av moln är det lätt att det sticker iväg. Det är tacksamt att skruva på lite extra, oavsett om det är färg eller svartvitt. Motivet inbjuder till det. Vitbalans är så klart viktig, även om resultatet inte ska vara i färg. Och att vitpunkten inte ligger precis påsista stapeln i histogrammet, snarare något till höger. Mjuk framkallning med andra ord.
(Och det är här nånstans mitt ipad-tangentbord definiiv lämnar in efter många års trogen tjänst. Nya utgifter…)
Och utan moln blir landskapsbilder inte så himla religiösa! ;)
B)
/Gunnar S