Svampar i januari

Den här "vintern" är nog lite exeptionell. Hitills har politikernas "vargavinter" ännu inte riktigt infunnit sig, åtminstone inte här nere i den tätbefolkade delen av landet. Det är hyfsat varmt, blåser en hel del, grundvattnet återhämtar sig sakta – med eller utan översvämningar,  fästingarna vaknar och ja, lite ur led är tiden. Man har plockat ramslök ute på ön har jag hört. Det är elväder.

Är det varmt och fuktigt sätter nedbrytningen igång. Svamparna trivs, alla dessa åtminstone för mig helt okända sorterna. 

Det där gula slemmet är kanske en sån där intelligent slemsvamp? Vilket får tanken att i en hastig sekund svänga förbi tankar om AI. Det svarta i överkant är också en svamp av nåt slag.

Idag gäller den lilla, något lynniga Fuji X10 med tio år på nacken. Men den har en bra macrofunktion som passar bra när man går med näsan i marken.

Fotsvamp.

Så får man en dag att gå.

Inlagt 2023-01-19 19:16 | Läst 1297 ggr. | Permalink
Det var en intressant samling, själv är min artkännedom i denna intressanta grupp av flercelliga organismer väldigt begränsad. Men de är rätt häpnadsväckande i den nya forskningen. Fotsvampen var roligast!
Svar från mombasa 2023-01-20 17:58
En ny värld för mig också. Jag har en bekant som är rätt fena på såna här saker, det är en spännande makrofotovärld. Jag vill gärna se brödkorgssvampen nån gång.
Bra länk! Encellig organism utan hjärna som planerar, väljer mat, förflyttar sig.

Bilderna visar naturen som den är, inte alltid ljuv och tilltalande. Särskilt näst sista har betydande urrrk-känsla på mig.
Svar från mombasa 2023-01-20 18:00
Klafsigt och slemmigt är bara förnamnet på en del sorter. Men roligt att rikta makroobjektivet på ”andra världar”, the world of Bloobs.
/Gunnar S
Engång när vi alla e borta, då finns bara svampar och den nedgrävda radioaktiviteten kvar! ;)
/B
Svar från mombasa 2023-01-20 18:01
Så sant. Och svamparna står för slutstädningen.
/Gunnar S