Om gubbtrötthet, bildsyn och några vettar

(Gamla vettar i AnnaKarins båthus. Som har ytterst lite med den här texten att göra.)

Jag läste en blogg av Micke Berg häromveckan. Om gubbtrötthet och liknande här på FS. Och jag är benägen att hålla med, åtminstone lite grann eller en del. Och funderar då på hur mycket trött gubbe jag själv är, alltså rent bildmässigt, fotografiskt. Och så lägger jag samman den tanken med en kommentar av den utmärkta vetenskapsjournalisten Karin Bojs i dagens DN. Och visst, det är en ganska lång boll däremellan. Men om att se sitt eget ansvar kanske  det handlar om.
För om man nu inte är yrkesverksam fotograf utan sysslar med fotot på fritiden är möjligheterna att hitta engagerande teman ganska begränsat. jag säger inte att det inte finns möjligheter, men det är svårare.
Bildsyn har som hastigast också varit uppe på tapeten, och nog något som både tål och bör diskuteras mer ingående. Och hur bildsyn förhåller sig till trivialfotot (hoppas nu alla känner till min definition av trivialfoto.) Nåt att fördjupa sig i. Det behövs fördjupningar. Det är långtråkigt just nu. I väntan på den förlösande besprutningen som gäckar. Man ska komma ihåg att coronavaccination sker på marknadens villkor. Och marknaden är sällan bra på stora övergripande grejer. Den föredrar att puttra på med sitt vinstmaximerande mantra. Nog om detta.
Jag har i alla fall fått besked om att det är dags att jobba med ett nytt projekt. En offentlig vägg. Utomhus. Som ska sitta uppe ett halvår. Ett foto i formatet 7x3 meter. Det kommer att bli lite Photoshop-pyssel. Och det kommer bli en bild som jag hoppas kan få till och med Micke Berg att nicka gillande vad gäller bildsyn.
Blidö i coronans andra år 2021.

Inlagt 2021-02-28 18:02 | Läst 1286 ggr. | Permalink
Du har alltså fått ett fotouppdrag på en bild som 7x3 m? Vilken utmaning men samtidigt grattis, va kul! Hoppas på en glimt av resultatet när det är offentligt, eller i alla fall en hänvisning om var det går att se. Jag har inte läst MIcke Bergs blogg.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2021-03-01 16:48
Hej och tack! Jag ska glimta och hänvisa när det drar ihop sig.
/Gunnar S
Om vaccineringen sker på marknadens villkor måste du ju i ärlighetens namn konstatera att marknaden lyckats extremt väl i Storbritannien, där 20 miljoner, en tredjedel av landets vuxna, har fått minst en spruta? Eller så kanske Sveriges problem har att göra nåt med att EU-kommissionen varit sena på bollen på grund av att sådana stora, odemokratiska och byråkratiska styren (Sovjetunionen någon?) ofta är dåliga "på stora övergripande grejer"? Och att det är där skulden skall läggas.
Svar från mombasa 2021-03-01 16:58
Ja det är bara att gratulera. Undrarvad det beror på. Har UK fortfarande kvar något av sin organisationsförmåga från tiden runt andra världskriget? Samtidigt läser jag i DN söndag att 2,33 procent av Sveriges befokning är färdigvaccinerad medans 1,03 procent av befokningen i Storbrittanien är färdiga. Fast det är ju betydigt fler, numerärt sett. Ytterst är ändå vaccinationen en affärsmässig verksamhet.
Ha det gott, kort tele gäller fortfarande på gator och torg :-)
/Gunnar S
Frekeman 2021-03-01 17:37
Det beror på att Storbritannien var 3 månader tidigare ute än EU när det gällde anskaffning av vaccin. Tror att UK fick ändan ur vagnen redan i maj/juni medan EU utan samma intensitet påbörjade sina kontraktsförhandlingar i augusti. Brexit var nog avgörande för att UK inte vill ingå i EU gemensamma vaccinationsprogram (även om dörren stod öppen). Sen så avsatte UK också mer pengar per dos än EU vilket säkert också hjälper till. Dessutom så snabbgodkände UK också Astra Zenecas vaccin vilket förstås också påskyndade det hela. Att bara 1% är färdigvaccinerade i UK beror på att man satsar på att ge folk en första spruta som ger ett riktigt bra grundskydd och tillåta tiden mellan sprutorna att bli upp till 12 veckor. Denna strategi verkar fungera bra och med all sannolikhet så kommer UK att vara bland de första att dela med sig av sina överflödiga doser till länder som inte har råd själv att köpa sina vaccin. Se där, ett win-win-resultat tack vare minskad överstatlighet ett gott samarbete mellan universitets- och forskningsvärlden samt de kapitalistiska läkemedelsbolagen.

Och ja, det är förstås affärsmässigt (och tur är väl det tycker jag!) men just när det gäller Covid-vaccin så vill inte bolagen gå med nån speciell vinst vad jag förstår. Självklart behöver de täcka sina kostnader men de vill inte synas som att de tjänar pengar på pandemin.

Här i UK på gator och torg fotas det inte så mycket för tillfället då samhället fortfarande är nedstängt. Jag tar med mig en kamera när jag går på mina dagliga promenader men då blir mest foton i stil med New Topograhics. En genre som jag också gillar utöver favoriten gatufoto.

Ha det gott du med och jag hoppas att sprutan anländer snart. Min granne är en dam på 80 år och hon fick sin spruta i januari. Min mor som snart är 82 bor i Kalmar får sin spruta först den 17 mars. Lite besviken på Sverige är man allt men det går nog bra till slut.
Svar från mombasa 2021-03-01 19:07
Ja det är bra att det går undan i UK. Ju fler i världen som blir vaccinerade desto bättre. Och jag tror det är viktigt att inte betrakta den här pandemin som ett världsmästerskap i nånting. I Sverige påminde diskussionen på sociala medier i våras väldigt mycket om ett Nordiskt mästerskap. Med Sverige så klart på en jumboplats. Men postexpertisen är kanske inte allltid att lita på visar senare siffror. Finland har klarat sig väldigt bra, visserligen förbereder man för en totalstängning igen, men det ska bli intressant att få reda på varför Finland klarat sig såpass bra. Det handlar inte bara om landsgränser utan mer om regioner, människors kontaktytor och liknande. Senaste rönen verkar dessutom tala för att specifika proteiner, verkar spela en viss roll i risken för att insjukna.
Men jag hävdar fortfarande att marknaden och de stora läkemedelsföretagen inte drivs av altruism.
Ha det gott
Gunnar S
Frekeman 2021-03-01 19:19
Jag hävdar inte heller att läkemedelsbolagen eller "marknaden" drivs av altruism. Det behövs inte. Det räcker att aktörerna på marknaden tillåts att på frivillig basis byta varor och tjänster med varandra mot betalning – då brukar saker och ting lösas på ett ganska nöjaktigt sätt för det stora flertalet. Motsatsen, dvs. att ta bort frivilligheten, betyder ju att nån måste tvinga nån att göra något och ett sånt samhälle vill jag inte leva i.