Hugget i sten

En av flera kapitäler i Uppsala domkyrka. Exakt var i historien eller bibeln de här ystra kvinnorna som kastar bollar på varann finns är mig förborgat. Fast nu kanske man inte ska läsa en bild från 1300-talet med 2017 års tunnelseende glasögon. Bara för att de har något som ser ut som klänningar, eller uppsatt lockigt hår. Och är det bollar? Kanske kokosnötter...nä, inte det heller. Vi ser så gärna på historien med dagens syn och åsikt. Och glömmer bort en del på vägen. 

Och den här elefanten är rätt gullig. Man hör riktigt hur den trumpetar. Undrar om konstnären sett en elefant på riktigt eller om han gått på synsägen så att säga. Lite grann som Dührers noshörning.

 Och så den här. "Judesuggan". Plågsamt aktuell i dessa tider av alla möjliga former av antisemitism. Lär vi av historien? Jo, hoppas det ändå. 

Och efter som det är en fotoblogg. Ett objektiv med perspektivkontroll finns inte i utrustningen så det blir att förlita sig till Photoshops perspektiv-verktyg. Inte alldeles enkelt, man måste kompensera lite med olika spakar. En stege hade såklart varit bäst men det är nog inte så populärt att ha med sig under armen när man strosar i nationalhelgedomen. 

Inlagt 2017-12-14 17:49 | Läst 3319 ggr. | Permalink
Gamla tiders hantverkare, gång på gång blir jag imponerad av deras kunskap, de jobbade med öga, hand och handverktyg. Vad kommer att finnas kvar av vår tid?
Svar från mombasa 2017-12-15 15:57
Ja det är fantastiskt att se. Och de som kastar bollar, fast egentligen tror jag att det är någon som blir stenad, det är ju ett fruset ögonblick- kort slutartid liksom.
Fint plåtat! För mig nya syner och man kan ju läsa dessa in i detalj.

Elefanten, den tror jag är en stridselefant med ett torn på ryggen.

Kan skulptören ha sett en sådan själv? Inte helt omöjligt, krigselefanter användes även under medeltiden och en bra bit upp i Europa. Men troligare är väl att skulptören sett avbildningar.
Svar från mombasa 2017-12-15 15:55
Tack! Jo nog är det en stridselefant med torn. Undrar bara om konstnären sett en sådan stridselefant och sedan utgått från att de alltid har torn på ryggen? På andra sidan kragstenen finns en kamel och tydligen är hela motivet inklusive mannen med korgen i mitten ett slags uttryck för det goda.
Bra bilder på motiven som tycks ha stått sig bra under typ 700 år. Kyrkohistoria är inte min starka sida, kan nog inte ge några intelligenta synpunkter på figurerna..../ Björn T
Svar från mombasa 2017-12-15 15:58
Hej. Nej inte min heller men det är tydligen så att varannan kragsten illustrerar något gott och varannan något ont. Enligt den konsthistoriska expertisen.
Khalad 2017-12-15 20:17
Och dom - som du säger - ystra kvinnorna, till vilken kategori hör dom?
Svar från mombasa 2017-12-18 22:44
Ja, de är nog inte så ystra och kanske inte heller kvinnor. Det är nog någon stackare som stenas androm till varnagel kanske. Man kan säkert hitta eposoden i gamla testamentet, bibelkunskap är dock inte min paradgren. Ha det gott!
Ja, det skulle vara kul att höra en expert berätta vad alla dessa "bilder" illustrerar.
- hawk
Svar från mombasa 2017-12-15 15:59
Hej. Se ovan. Man är dock tydligen inte helt överens om betydelsen. Tack för titten!