och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Stora ankor och Bayon.

Vår guide berättade att nu ska vi till "stora ankor", blev lite fundersam varför vi skulle titta på ankor här bland alla tempelruiner. Som tur var hörde jag fel, vi ska till Bayon som är en tempelruin i ruinstaden Angkor. Angkor härstammar från sanskrit och betyder stad, så om Bayon kallas för "Stora Angkor" bör det betyda storstad.

Bayon byggdes i början av 1200-talet av kung Jayavarman VII och det ligger i mitten av Angkor Thom. Jag hittade en karta över stället, då blev lite lättare att orientera sig i det här stora området. Nu man kan se hur de olika templen ligger i förhållande till varandra. Området ser inte så stort ut på kartan men det var stort, vi åkte buss mellan de olika delarna.

Vi passerar bron och vallgraven.

Även här har vi den mytologiska ormen.

Vallgraven ser mer ut som en flod.

Härifrån och fram till själva templet är det långt och för att spara på benen får vi åka buss. Bayon är kvadratiskt och byggt enligt religiösa och geometriska former efter de fyra väderstrecken.

Här finns det två uppsättningar stenreliefer som visar olika mytologiska och historiska händelser. Mycket intressanta bilder, så förstora gärna. 

   

  

                   

 Liggande Buddha.

Templet har en mängd torn som alla pryds av buddhaansikten riktade åt alla fyra väderstrecken.

Det sägs att alla har drag av kungen.

Det är intressant att gå här på så historisk mark och titta, men trots allt så tycker jag att Angkor Thom med sina träd och rötter var betydligt intressantare.

En kul sak här är att man kan sitta "nose to nose" med Buddha, vår lokale guide visade platsen där det är möjligt.

En riktigt näsvis bild, med andra ord.

 Söta barn på besök.

 Hon skulle nog bara visa vad det är man inte får göra.

Varma och även trötta i fötterna lämnar vi Bayon för att titta på Elefantterrassen.  Det är en 350 meter lång plattform som användes vid offentliga ceremonier.

En liten bit bortanför Elefantterrassen ligger Spetälsketerrassen. Jag trodde att det var där de spetälskesjuka fick hålla till. Så var det inte utan namnet härstammar från en skulptur som man upptäckte på den platsen.  Statyn föreställer den hinduiska guden Yama; dödsguden. Han kallas Spetälskekungen eftersom statyn är missfärgad av mossa och påminner om en person som har spetälska. Förmodligen har terrassen använts som en kunglig kremeringsplats.

 Mitt emot dessa terrasser ligger Prasat Suor Prat vilket betyder "Temple of the Rope Dancers", vilket har tolv likadana torn. Det sägs att det var ett rep spänt mellan de här tolv tornen och att där uppträdde folk som dansade på dessa rep. Det sägs också att apsaradansarna bodde där.

Sedan kan det smaka gott med en öl.

 

Inlagt 2011-12-09 12:50 | Läst 3601 ggr. | Permalink

"Verkar nästan mer tilltalande än Angkor Wat eftersom det inte är så mycket folk. Näsa-mot-näsa-bilderna var roliga =) Följer din resa med stort intresse!"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Verkar nästan mer tilltalande än Angkor Wat eftersom det inte är så mycket folk. Näsa-mot-näsa-bilderna var roliga =) Följer din resa med stort intresse!
Svar från Margareta Cortés 2011-12-09 15:12
Kul att du följer resan. Instämmer i att det var mycket mindre folk här än på Wat. Ingen trängsel precis. Men jag håller fortfarande på Thom som det bästa av de tre templen. Är man historiskt intresserad och inte fotar så verkar vara Wat och Bayon som drar mest.