Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Vi nådde målet - Åre.

Så nådde vi målet för vår resa den här gången, Åre. Högt där uppe ligger vårt hotell. Från det här hållet kan man ana att det är storlagen utsikt där uppifrån.

Vägen dit upp slingrar sig fram mellan mängder av nybyggda hus. Verkar finnas hur mycket villiga husköpare som helst. En kul sak på den vägen är att fotgängare och troligtvis även skidåkare, på vintern, fått en egen kryssled.

Hotellets entré visar stilen, mycket koppar var det.

När man kommer in i entrén möts man av en liten flicka. Det är ett konstverk av Charlotte Gyllenhammar och heter "Ute" Ett lite rörande konstverk av en liten flicka som just blivit påbyltad alla sina varma kläder för att kunna gå ut. Det är många som klappat henne på huvudet och där börjar hon redan bli lite blanksliten. Hon bringar kanske tur.

Hotellet som är skapat av Peter Bohlin känns väldigt modernt.

Den stora kopparväggen är verkligen imponerande, för att inte tala om den öppna spisen.

Skaplig utsikt från rummet är det också.

Utanför restaurangen, framför helikopterplattan hittar vi spanjoren Jaume Plensas  lysande skulpturer.

Det föreställer ett samtal mellan två kvinnor, blundande, som i en inre dialog. Irma, den äldre, är från Dominikanska Republiken. Hon arbetar som hemhjälp i Barcelona. Nuria, den yngre kvinnan, är dotter i familjen som driver Barcelonas bästa Kinarestaurang.

Det här konstverket är specialgjorda för Copperhill. På huvudena finns det "tatuerade" texter på spanska. På Irma står det Enfermedad (Sjukdom), Hambre (Hunger) och Insomnia (Sömnlöshet), det som plågor de som tvingas leva i ett fängelse. På Nuria står det Ansiedad (Oro), Pánico (Panik) och Histeria (Hysteri), som drabbar många i en stressad tillvaro.

Det finns belysning inne i huvudena, men så sent var jag inte ute, utan här är det kvällssolen som lyser upp dem.

Speglingar har jag svårt att motstå.

Även om jag inte var ute på natten så var det lite svårt att sova med den utsikten. Jag ville hela tiden se hur ljuset förändrades.

Postat 2013-09-02 08:29 | Läst 5576 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Ristafallet

Ristafallet är ett vattenfall inte så långt från Åre. Vi har åkt förbi skylten om fallet många gånger men aldrig tagit oss tid att svänga in på den avtagsvägen förrän nu. Det är ett av Sveriges största vattenfall och ligger i Indalsälven. När vi kört ner på den avtagsvägen kommer vi fram till ett hus med servering och bom. Inser snabbt att det är alldeles för lång sträcka att gå från parkeringen och ner till fallet, men folk här är inte omöjliga, vi får passera bommen och köra ner till campingen som ligger längst nere där vägen tar slut.

Nu är det inte långt att gå och här ser man hur regnbågen skimrar i solglittret från vattenstänket från fallet.

En liten promenadväg och trappor är iordningstälda så att även jag kan ta mig ner och få se själva fallet. Hela fallet är 50 meter brett och har en fallhöjd på 14 meter. Från den stranden vi står på ser man bara halva fallet och samma sak är det om man befinner sig på den andra sidan älven.

Mellan de två halvorna av fallet ligger en ö, en liten fridlyst ö, och det är den som delar av fallet i sina två halvor.

På den lilla ön finns förutom lite skog även en grotta. På vintern kan man komma över dit och gå in i grottan. Den är 20 meter lång och har två ingångar. Vissa dagar på vintern, då fallet är fruset, är det belyst inifrån. Kan föreställa mig att det är vackert.

Det här är ett populärt ställe för sportfiskare, kanske var det dessa som bodde på campingen. Finns också fina vandringsleder för de hågade. En bit nedanför fallet finns S:t Olavs källa, där pilgrimmer på väg till Olav den heliges grav i Nidaros lär ha släckt sin törst. Det är lite unikt med den här källan för den är omnämnd i ett bokverk från 1500 talet. Men dit kunde jag inte ta mig, får bli en annan gång.

Delar av filmen Ronja Rövardotter är inspelad här vid fallet. Då kallades det för Glupafallet och sekvenserna där Ronja och Birk flyter hållandes i en björk är filmade vid Ristafallet, nedströms i älven.

 

Postat 2013-09-01 08:57 | Läst 5955 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5