Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Pashupatinath

En plats som man inte bör missa då man är i Kathmandu är  Pashupatinath. Det är Nepals heligaste hinduiska tempel och platsen där begravningsceremonier och kremeringar äger rum.

När vi åt lunch inne i stan såg vi många rovfåglar som cirklade runt, jag gissar på någon sort av glada. Nu fick vi veta hur det kom sig att de håller till här. Såg att floden inte är det trevligaste stället, jag skulle inte vilja ta ett bad här.

Sopor dumpades vid alla flodstränder och här seglade mängder av fåglar runt på jakt efter något ätbart.

Samtidigt som folk slet med sopåtervinning.

Floden som rinner igenom kremeringsområdet heter Bagmatifloden och är en biflod till Ganges.

Över Bagmatifloden går en bro, den delar av begravningsområdet på så sätt att på ena sidan tas de rika om hand och på den andra får de fattiga hålla till. Det här är de rikas sida.

En ceremoni har just börjat när vi kommer.

Det är bara de manliga släktingarna som får vara med.

Det är väldigt viktig i hinduiska familjer att få en son, eftersom det är sönerna som sköter om begravningsceremonin. Här går sönerna sina tre varv innan prästen tänder elden.

Efteråt petas resterna ner i floden.

Floden ser inte så trevlig ut med allt skräp som flyter omkring.

Det hindrar inte folk från att tvätta kläder och även sig själva i det smutsiga vattnet. Ser även hur folk samlar in rester av veden från det som inte helt brunnit upp vid kremeringen.

Vi går över till den andra sidan där de fattiga håller till.

Det är ett myller av folk och även kö för att få genomföra ceremonierna. På nedersta trappsteget vid vattnet sitter nu sönerna till den avlidne och får sitt hår avrakat.På tempelområdet får inga ickehinduer vistas men på andra sidan floden får vi vara.

Här håller också ett antal heliga män till. De vinkar glatt till turisterna och vill väldigt gärna bli fotograferade. Inte gratis förstås.

På en liten rundel nere vid vattnet sitter en präst som tar emot de sörjande och genomför en del ritualer. Som tack får han lite gåvor.

Hela templet är tillägnat guden Shiva och runt omkring finns en hel del byggnader till hans ära.

I en av byggnaderna sitter den här mannen och väver, eller snarare flätar.

De heliga männen gör allt för att tjäna en slant på att bli fotograferade.

Ibland lyckas de också.

På väg tilbaka till bussen håller de på med något bygge. Jag tycker det ser slitsamt ut.

Kan vara läge med en Everest efter det här besöket.

Postat 2010-12-20 09:26 | Läst 8725 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Swayambhunathstupan

När man är i Kathmandu får man inte missa att besöka Swayambhunathstupan. Den ligger på toppen av en kulle och syns på långt håll.

Kullen heter Kathmandu Valley.

Platsen kallas även för Monkey Temple och det är lätt att förstå om man kommer hit, för det vimlar av apor här.

Aporna förser sig frikostigt av offergåvorna och jag tror nog att de får det, eftersom aporna anses vara heliga. De kollar gärna in turisternas väskor också om de bara får tillfälle till det.

Det är oklart när stupan byggdes men det lär ha funnits någon form av religiös byggnad på den här platsen redan för 2000 år sedan. Det finns flera tempel och många religiösa monument och minnesmärken här uppe.

Det är inte alla som kan läsa.

Jag var här för elva år sedan och inte mycket har förändrats sedan dess, förutom att försäljarna har mångdubblats.

Fick lite känsla av "Månglarna i templet" när jag såg det. Man kan tro att det går att gå in i stupan, men så är det inte. Den stora vita rundeln, som ser ut som en marängtårta, är en jordhög och längst inne i den lär det finnas en liten relik av Buddha. Ovanpå reser sig toran med Buddhas vaksamma ögon.

Ser att det finns fler vakande ögon, de här männen stod uppe i ett fönster och beskådade det som hände under dem.

Några skickliga hantverkare håller också till här uppe.

Kathmandu ligger liksom i en gryta med Himalayas bergstoppar som fond. Därför har luftföroreningar svårt att blåsa bort och luften är ofta fylld av dis. I dag är det en ganska skaplig dag ändå för vi kan skymta bergen i bakgrunden. Andra dagar ser man nätt och jämnt ner till staden.

 

En sista blick på utsikten innan vi far vidare till nästa stora sevärdhet.

 

Postat 2010-12-19 10:33 | Läst 7380 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Flaggor

Nepals flagga är nog den enda nationsflaggan i hela världen som har den här formen av två vimplar. Tidigare var det två skilda flaggor, där varje vimpel stod för var sin del  av ätten Rana som tidigare styrde Nepal. Månen i den övre delen av flaggan står för kungahuset och solen i den undre delen står för premiärministern. Den röda färgen symboliserar seger i strid och även färgen på nationalblomman rhododendron. Den blå bården står för fred.

På en del hus i staden syns en flagga med färgerna ,blå, gul, röd, vit, orange + (en för ögat osynlig) blandning av dessa färger. Längst ut på flaggan finns ett vertikalt band med dessa färger.  Det är den buddhistiska flaggan och visar att i det huset bor det buddhister.

På den här bilden finns det en sådan flagga, tittar man noga så sitter den på det vita huset till höger.

Tibet har också en egen flagga, men den är förbjuden i Tibet, där får bara den kinesiska flaggan vaja. Den såg vi först när vi kom till Kathmandu. Så här ser den ut.

Postat 2010-12-18 09:43 | Läst 5033 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Shoppinggator i Kathmandu.

Det finns många sätt att shoppa på i Kathmandu. Går man omkring runt Durbartorget och vid alla dessa tempel som finns där  behöver man inte uppsöka någon butik för att handla. Varorna kommer till dig och försäljarna är väldigt envisa.

Sedan finns det mängder av butiker.

Ska man ta en promenad i den gamla stadsdelens trånga gator får man beväpna sig med en stor portion tålamod. Bilar, motorcyklar och gående ska samsas om samma utrymme och det utrymmet är inte stort. Därför står trafiken mest still och man får kryssa fram mellan alla fordon. Fick jag ge ett gott råd till den stadens politiker vore det att enkelrikta varannan gata åt var sitt håll.

Inte lönt att försöka ta en rickshaw för att ta sig tillbaka till hotellet. De här förarna får sola och sova vidare. Vi går.

Det är det fler som gör.

Det finns mycket att titta på så det blir en innehållsrik promenad.

Jag har läst boken "Flyga drake" och det var den jag kom att tänka på då jag såg alla drakar uppe i luften här och även när jag gick förbi den här försäljaren.

Den här lilla tanten har inte varit ute och shoppat.

Tänk...här har vi letat igenom nästan hela Tibet efter Yeti utan att ens se ett fotspår efter honom och så stöter vi på varandra på en liten gata i Kathmandu. Han var snäll och poserade för ett foto.

Postat 2010-12-17 10:00 | Läst 4049 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Heliga män och annat heligt i Kathmandu.

I Kathmandu vimlar det av heliga män, Sadhus. De vandrar runt där och försöker bli fotograferade av turisterna för att sedan kräva betalning för fotot.

Vet inte hur pass heliga de här männen är, för en riktigt helig man ska vara asket och leva helt på allmosor och vad naturen ger. De är ofta självplågare och kan t.ex sitta och titta in i solen tills de blir blinda, bara för att slippa ut ur själavandringen.

Hörde att de här männen har det mer som ett yrke att vara "Helig man", bara ett sätt att försörja sig på. Vet inte om det är sant, men upplevde att de var mer intresserade av oss turister än att sitta i enskildhet.

 Men den här mannen satt ganska avslappnad och brydde sig inte om att han kom med på bild, när jag fotograferade det heliga trädet bakom honom.

Ett av de äldsta templen i Kathmandu är Kasthamdapa. Det sägs vara byggt av virke från ett enda träd och på 1100-talet. Det sägs också att Kathmandu fått sitt namn därifrån. Där inne satt de här heliga männen och även en kvinna (hon syns inte på bilden). De hade en blank folie uppspänd framför sig och kvinnan med filmkameran filmade deras spegelbild i folien. Fick tydligen inte filma dem annars. Jag visste inte vad de sysslade med när jag tog den här bilden, får väl hoppas på att jag inte förstört någons karma med min bild.

I Kathmandu bor också "Den levande gudinnan", Kumari. Hon utpekas redan som nyfödd och får sedan bo här tills hon är i 10-13 års ålder. Hon blir alltid buren utomhus och får inte blöda. Man får inte heller fotografera henne. Ibland tittar hon ut genom de här fönstren. När vi var där var det lördag och gudinnan hade ledigt. Den som kikar ut här är en av hennes lekkamrater.

Överallt finns det också sådana här små helgdommar en del kan man gå in i, som den här som är tillägnad elefantguden Ganesha. Han är son till Shiva. 

Bredvid ingången till det gamla kungliga palatset sitter apguden på en stensockel. Han har en vacker röd mantel på sig så man ser inte mycket av själva apan bara nosen. Där på socken lägger folk sina offer i form av pengar och frukt. Tittar man noga här så syns det en liten hand som sträcker sig upp med gåvor.

 

Blixtsnabbt kommer det sedan en liten kille, en av alla gatubarn, han klänger sig vigt upp på stensocken och upp till guden, där gåvorna, och plundrar den på allt ätbart och alla pengar.

Heliga kor har väl de flesta hört talats om.

Men heliga tjurar vet jag inte om det finns, de kanske behövs för att få fler heliga kor.

Andra heliga ting är Tankas. Det är en religiös målning där ofta Budha är avbildad.

Vet inte om de här kvinnorna var heliga på något sätt men de satt vid det kungliga palatset och sjöng både vackert och intensivt. Såg dessutom så vackra ut i sina kläder. Synd att jag inte har någon ljudfil med deras sång.

 

Postat 2010-12-16 09:53 | Läst 10662 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa