Maggan mellan isbjörnar och pingviner
Taquile - ön där männen stickar.
Taquile är den ö i Tittikaka som är mest känd för att det är männen som stickar där. Låter väl inte så märkvärdigt egentligen, men det är bara männen som stickar inte kvinnorna.
Vi har samlats på en av marknadsplatserna för att få veta lite mer om deras hantverk på ön. Kvinnorna spinner och männen stickar.
Se bara på männens bälten som kvinnorna väver. Vackra konstfulla skapelser. Det bältet sägs var orsaken till att männen på Taquile inte har någon kulmage.
Vi får också en liten lektion i hur de gör sitt tvättmedel, det växer en ört på ön som man krossar till en massa.
I vattnet blir det till en skummande tvållösning.
Förutom att man tvättar kläder och sig själva så används den till att tvätta ullen.
Den mörka lite smutsiga ullen blir vit och mjuk.
Under tiden vi får se hela den proceduren så stickas det flitigt.
Så här ser de gifta männens mössa ut, jag fick känna på den och den var väldigt tätt och hårt stickad. Kändes nästan som om den var vävd.
Så ska vi få lite dansuppvisning också, en av de äldre kvinnorna kommer med sitt lilla lamm.
Hon börjar byta om till danskläderna, tar på sig kjol...
Tills hon har hela dräkten på sig och börjar dansa.
Efter att ha beundrat alla fina handarbeten och naturligtvis köpt med oss lite minnen hem så är det dags att åka vidare. Vi får en fin promenad i solen genom byn och kan beundra alla blommor och växter, som passionsfrukt...
Återvinning är bra och gamla skor kan man använda till gångjärn på grinden.
Vi ska tillbaka till vår båt och nu är det lättare väg när det bär nedför.
Vi kommer ner på en helt otrolig sandstrand. Inte många som badar här för vattnet i sjön är ganska kallt.
Men bada fötterna kan man ju alltid göra bara för att ha doppat något i Tittikaka.
Till och med fåglarna tyckte det var för kallt i vattnet.
Vi hoppar ombord på vår båt och far till en annan ö för lunch. Ön äldste man står där och tar emot oss. Han är 89 år.
Han visar mig att han har fått en fripassagerare, på hans jacka sitter en neonfärgad liten varelse.
På lunchstället är det några studenter som håller på med ett projekt och de ber att få filma oss. Vet inte vad de skulle ha sina filmer till.
Mätta och belåtna efter att ha fått smaka på en del specialiteter åker vi vidare mot nästa ö, men först hälsar jag på gårdens lilla gris.
Vitt
Tänk om vi här i stockholmstrakten fick uppleva en ren och vit vinter, en vinter utan saltade vägar och slask.
Bilderna här under är tagna i Kiruna, nästan alla i närheten av Luossavaarabacken. Vita vidder med lite blåtoner, det var min längtan och önskan att få åka upp dit i vinter som gjorde att jag letade fram dem. Få se om jag kommer iväg.
Kiruna 2004
Satt och letade i bildarkivet efter en gammal bild och ramlade in på året 2004, vi var på besök i Kiruna. Det var januari och kvicksilvret hade sjunkit ner till under -30 grader, tur att långkalsongerna var med fast det var lite kyligt innan de kom på.
Första morgonen vaknade vi till ett soligt men svalt väder. Man behöver inte vara så morgonpigg där uppe för att vara med om soluppgången.
Efter frukost var det dags att åka ut och njuta av allt det vackra.
Så fint när det är vitt, vitt och vitt.
En del dagar var inte sikten så klar.
Culloden, Balnuaran of clava, Corgarff Castle
Slaget vid Culloden var det sista fältslag som utkämpades under det jakobitska upproret. Fältslaget inträffade den 16 april 1746 vid Culloden som ligger inte så långt ifrån Inverness och Loch Ness. Vi stannar inte vid det historiska slagfältet men ser det från bilen.
Inga bilder att skryta över, men som minnesanteckning kan de duga.
Däremot så stannar vi vid "Balnuaran of clava" som är ett bronsåldersgravfält. Vår guide tycker tydligen att det är mer intressant än slagfältet.
Här finns tre cirkelformade rösen och visst är det fascinerande att det för tre-fyra tusen år sedan var människor här och byggde dessa rösen, men lika intressant är det att vi i Sverige har liknande rösen. Kom att tänka på Kungagraven utanför Kivik som liknar de här fast mycket större. De här är öppna och jag går in och kikar.
När jag kommer ut igen så har det kommit en fransk grupp som står utanför den största gravkammaren och nästan alla tar upp sina kameror och ska fota. Då kan jag inte låta bli utan tar en bild på de fotograferande, blev många skratt i den gruppen då.
De här två ser ut att ha det bra.
Vi lämnar gravfältet och inte långt därifrån finns den här pampiga järnvägsbron.
Sedan fortsätter vi upp till högländerna och de stora vidderna.
Men vill man idka lite skidåkning så går det bra här. Det finns både backar och lift.
Vill man vandra ifred så är det hit man ska bege sig, drar man ut i dessa vidder så kan man gå i tre dagar utan att träffa på någon bebyggelse.
Vi tar en liten bensträckare vid en utsiktspunkt
Vi lyder uppmaningen och tar en titt på utsikten.
Blåser det så kan man söka lä i konstverket.
Nedanför backen ligger Corgarff Castle, det slottet byggdes i mitten av 1500-talet av Forbes of Towie men brändes ner av deras fiende och lady Forbes och barnen dog. Det är på den händelsen som balladen Edom o' Gordon bygger på.
Efter jakobitupproren byggdes det om som en kasern och en avdelning regeringstrupper var stationerade där. kikar man genom de borrade hålen i stenen så ser man att ett av dem är riktade mot slottet.
Det andra hålet ut mot naturen.
Här kan vi också se hur liten floden Don är här uppe i bergen.
...och vi åkte tillbaka till Aberdeen.
Loch Ness
Dags att fortsätta på utflykten i Skottland. Vi har mer eller mindre nått målet för dagens utfärd, men nu var vi hungriga och ett pubbesök satt inte i vägen. Vi lämnade av vårt ressällskap som ville åka båt.
Och begav oss till den lilla byn Drumnadrochit och den mysiga puben Fiddler’s Highland. Här kan man även övernatta om man vill.
Var man sugen på en whisky till lunch så hade man kommit rätt.
Nu var det inte whisky vi var ute efter men fick en rejäl och mycket god lunch.
Sedan kunde vi fortsätta färden mot dagens mål.
Fast jag fastnade en stund på parkeringen, Att de har mycket får i Skottland visste jag och det är klart att det inte bara är ullen som de föds upp för, men det känns inte lika kul att se hur de transporteras på sin sista färd.
Jag och fåren hade en liten pratstund, fast det här är kanske baggar. Vet inte om tamfårhonor kan ha horn, fast baggar är ju också får.
Sedan kunde vi fara vidare. Karl var beredd.
Som de flesta har förstått så var målet för vår resa Loch Ness och vid ruinen efter slottet Urquhart skulle vi plocka upp båtresenärerna. Vår guide Karl visste var bästa utsikten över det gamla slottet Urquhart var så vi fick några fotostopp på vägen. Det första var där vi kunde se slottet på håll även en bra plats att spana efter sjöodjuret Nessie.
Men det är tveksamt om det där odjuret verkligen finns.
Vill man fördjupa sig i Nessies historia så finns det en artikel om det här.
Sjön Loch Ness är vacker och välbesökt, också tack vare historierna om Nessie.
Fast med det här slottet ute på udden så undrar jag om det hade behövts något odjur, slottet är intressant bara det.
Vi vandrar ner, förbi Trebuchet en enorm stenkastare, för att ta oss en närmare titt på det som en gång var ett av Skottlands största slott.
Det kommer mer om slottet.