Maggan mellan isbjörnar och pingviner
Snubblar runt i Kiev.
Första dagen i Kiev tog vi en promenad upp till Friendship of Nations Arch. Den platsen ligger högt upp med utsikt över floden Dnepr. Den stora bågen där uppe byggdes för att fira 60-årsjubileet för Sovjetunionen och firandet av 1500-årsdagen av Kiev. 2016 tillkännagav den ukrainska regeringen planer på att demontera bågen och istället placera ett minnesmärke över krigsveteraner där. Men bågen står fortfarande kvar och inför Eurovision Song Contest 2017 målades bågen tillfälligt i regnbågens färger. Nu ser den ut så här.
Fast så var det, det här med att snubbla omkring. Inte för att jag har för vana att snubbla runt i tillvaron, utan brukar med mitt synfel försöka hålla koll på var jag sätter ner fötterna. Men blev lite för ouppmärksam när jag gick över det stora torget med den hägrande utsikten framför mig. Såg inte att de lagt ett metallrör rakt över torget. Snubblade till och tappade totalt kontrollen över balansen. Naturligtvis så prickade jag in landningen i den enda stora vattenpölen på hela torget. Blöt, blodig och något tilltuffsad i värdigheten kravlade jag mig upp igen. Tur var så klarade sig kameran med bara lite blöta och kantstötning. Blir liksom inga filter påskruvade på det objektivet mer och jag lär nog inte tappa linsskyddet heller.
Några unga tjejer kom till min undsättning med både våtservetter och putsduk. För kameran var både sandig och blöt, men till min förvåning hel och fungerande efter smällen i asfalten och vattenpölen. Canon har rediga grejer. Fick ju bild på utsikten.
Lite sämre gick det med mig, blöt med trasiga byxor var det bara att återvända till hotellet för klädtvätt och omplåstring.
I Kiev behöver man inte så ofta korsa över gatorna, för det finns gott om undergångar.
Flera av dem är rikligt dekorerade.
Sestry Feldman är en känd street art-artist.
Åter vid Självständighetstorget där vårt hotell ligger.
Snabbt klädbyte och så ut på stan igen.
Det är varmt här så varför inte passa på att bada i fontänerna.
Lite gångträning i trapporna är ju bra.
Kiev
Efter att fixat tvätten och landat i verkligheten igen efter Mongoliet så började det rycka lite resenerven igen, dags att besöka ett land inte så långt bort. Vi styrde kosan till Kiev i Ukraina. Fast ska jag vara riktigt ärlig så hade vi flygpoäng som var på väg att gå ut som vi passade på att utnyttja. Vi åkte i slutet på juli och även i Kiev var det värmebölja.
Där i Kiev blev vi ganska omgående påminda om en händelse för fyra år sedan. Euromajdan som var en politisk protest, det började med en demonstration mot ett uteblivet samarbetsavtal mellan Ukraina och EU. Det avtalet skulle ge Ukraina ett större oberoende från Ryssland. Under januari och februari 2014 utvecklades protesterna till en revolt mot de sittande regeringen, det blev våldsamma sammandrabbningar i Kiev och framförallt vid Självständighetstorget med ett stort antal döda.
När vi åkte till Kiev tänkte jag inte så mycket på den händelsen, minns visserligen de krigsliknande scener som visades på TV då, men tiden går och minnet bleknar. Men när vi kom hit så är det tydligt att minnet lever kvar här och jag kan verkligen förstå de som mist en närstående att de vill hylla den som mist livet. Fyra år är inte så lång tid.
På Självständighetstorget finns det en stor utställning om händelsen. Tyvärr var all text på ukrainska så jag fick nöja mig med att titta på bilderna.
På flera ställen finns det minnesmärken över de stupade.
Trots det dystra minnet som staden bär på så upplevde jag den som en ljus och vänlig stad.
Grande Finale Mongoliet med Prezewalskis vildhästar.
Det sista äventyret i Mongoliet var att leta efter Prezewalskis vildhästar. Vi beger oss till Hustai nationalpark.
I Mongoliet finns det alltså en hästras som kallas för Prezewalskis vildhäst och den är den enda äkta vildhästrasen. Hästrasen upptäcktes av Nikolaj Prezewalskis 1879, därav namnet på dem. Fast det finns dokument om hästarna redan på 1400-talet. Hästrasen finns inte med i Linnés "systema natura" och var länge okänd i västvärlden. Under 1897-1903 kom det utländska expeditioner till Mongoliet och de fångade in 88 föl som sedan transporterades till Europa, 54 stycken överlevde transporten. Men det var bara 12 som hade den rätta avelslinjen. På grund av jakt så dog hästarna ut i Mongoliet, men tack vare de som fraktats till Europa så kunde man sedan återbörda dessa vildhästar till Mongoliet.
På vägen dit träffar vi på några jungfrutranor (Grus virgo) som är den minsta i familjen tranor. De här har två ungar.
Men undrar just om de är tvåhövdade.
Hallå, barna vart tog ni vägen.
När vi kommer fram till nationalparken får vi först en föreläsning om vildhästarna och tittar även på en utställning om vad vi kan se i nationalparken. Här får jag även ta en närmare titt på hur den där flygande gräshoppan ser ut, den som jag försökte fotografera flygande tidigare under resan, utan att den bara flyger iväg.
Sedan beger vi oss iväg ut i nationalparken, jag har berättat att om jag får en bild på Prezewalskis vildhästar så ska den bilden vara med på en utställning i Finland. De på nationalparken tycker att det är så viktigt att vi får en ranger med oss som hjälp för att hitta hästarna.
Vi stannar och spejar av området med jämna mellanrum, rangern med sin kikare och jag med telet på min kamera. Men vår ranger berättar att det finns ingen garanti att få se dem för de håller sällan till nära vägen och här får man inte köra ute i terrängen.
År 1992 återfördes 15 hästar till Mongoliet och genom noggrann avel så finns det nu ungefär 350 stycken, en del av dem lever i Hustai Nationalpark. Vi kuskar runt och letar men hästarna lyser med sin frånvaro, fast på långt håll ser vi en flock gaseller.
På vår jakt efter vildhästarna kommer vi till Ungutstenarna, som är från 600-800 talet.
Vi stannar där en stund och begrundar dessa stenar och vilka som en gång i tiden placerade dem där.
Det finns dessutom en lång rad av stenar som leder fram hit, eller om det är bort, som är flera kilometer lång.
Vi fortsätter leta vildhästar, stannar då och då och spejar, Titta på området ovanför de mörkgröna träden.
Där långt borta upptäcker jag tack vare kameran och telet att det går några hästar. Jag zoomar in och vår ranger bekräftar att den bakre hästen är en vildhäst. Den har slagit följe med några mustanger.
De är alldeles för långt borta för att få någon vettig bild. Den här är kraftigt beskuren från en bild tagen med 400 mm.
Vi fortsätter kuska runt och hoppet om att få se dessa hästar på lite närmare håll börjar ge vika, en steppörn seglar ganska nära oss så den får vara med på bild.
Men vår ranger ger inte upp så lätt, han vet en plats där det brukar kunna finnas hästar, så vi lämnar bilen och beger oss på väg fotledes upp i bergen. Hoppas, hoppas!
Uppför och uppför drar han iväg, jag pustar och kämpar på för att hänga med.
Hade nog gett upp, om det inte visade sig att man kunde se spår av att hästar varit i området för inte så länge sedan.
Ulaanbaatar
För att få en överblick över staden kan man bege sig upp till Zaisan memorial. Monumentet ligger högt uppe på ett berg och även om man kör bil upp till övre nivån...
...så har man 300 trappsteg att gå upp till själva monumentet.
Det här är ett minnesmärke som hedrar de allierade mongoliska och sovjetiska soldater som dödades under andra världskriget.
Byggnadsstilen på det här monumentet ser väldigt ryskt ut.
Här uppe får man en panoramautsikt över staden och man ser hur UB brer ut sig på kullarna runt omkring.
Vi är inte ensamma om att titta på utsikten.
En jättestor Buddhastaty ståtar där nere.
Fåglarna ser ut att undra om det inte är dags att göra något all rök där nere.
För de uppskattar inte all rök som de stora koleldade kraftverken spyr ur sig.
Vi går in och tittar på den cirkelformade minnestavlan som visar scener om vänskapen mellan folket i Sovjetunionen och Mongoliet.
När vi tittat på alla bilder och utsikten tillräckligt går vi ner igen, men väljer nu att gå ner hela vägen till botten av kullen och dit där klättringen upp började innan bilvägen byggdes. Solongo berättar att hit går man för att fira sin examen och då hon var klar med sin fanns inte vägen upp utan de fick gå alla 612 trappstegen uppför.
Jag räknade stegen ner och fick det bara till 608, undrar var de 4 som jag missade var. Här nere står ett tanksminnesmärke. Det är en sovjetisk tanks från en brigad som betalades av det mongoliska folket, på sockeln finns en karta över den väg som brigaden tog från Moskva 1943 fram till Berlins fall 1945.
föregående --- nästa
Bogd Khan och Vinterpalatset.
Bogd Khan var en tibetansk lama. Han kröntes till Khan av Mongoliet 1911 efter landets självständighet från det kollapsade kinesiska riket. En Khan är landets politiska och religiösa ledare.
Envåldshärskare hann han inte med att vara så länge, för 1919 invaderades Mongoliet av kinesiska styrkor som försökte säkra Kinas anspråk på landet. Man påstod att uppdraget var att försvara Mongoliet från bolsjevikerna och Bogd Khans makt försvann helt.
Men under Bogd Khans tid svängde det snabbt, för 1921 besegrades de kinesiska styrkorna av ryska vita gardet. Då återinsattes Bogd Khan som absolut monark, men han fick ingen makt. 1921 var det dags igen då besegrades vita gardet av mongoliska kommunister, med understöd av ryska Röda armën. Kommunisterna införde en konstitutionell monarki och Bogd Khans inflytande fortsatte vara inskränkt till hans död 1924, då monarkin avskaffades och Mongoliska folkrepubliken utropades. Den revolutionära regeringen proklamerade att inga fler reinkarnationer skulle få hittas för att förhindra en religiöst utsedd efterträdare till Bogd Khan.
Men hans vinterpalats finns kvar och det passade vi på att besöka. Det här är stora porten in till palatset.
Den porten används inte längre och framför själva infarten har den här muren ställts upp.
Vinterpalatset byggdes 1893 och hade sex tempel och en mängd konstverk som skulpturer och thangkas.
Fast när vi kommit så här långt så dök det upp en vakt som påpekade att man inte fick fotografera här, hon bad oss radera bilderna. Men skrivs de inte över så finns de kvar ändå.
Här utanför boningshuset var det tillåtet att fota. Där inne var nu samlingar av leksaker, uppstoppade djur som Bogd Khan fått under sin levnad och en mängd olika prylar.
Här utanför satt det en fjäril av bekant sort.
Den gamla sidenvägen gick rakt genom stan och det är klart att vi måste besöka monumentet över den.
Utanför väderlektjänsts kontor hittar jag några pingviner.
föregående --- nästa