Advertisement

Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Vi är fast i isen

Snön yr och vi sitter fast i isen, vi har stångat oss fram en liten bit men nu verkar det inte gå så bra längre. Ser att Quest kommer tillbaka från sin tur in till Monacobreen.

Hon kommer närmare och verkar ta sig fram lite bättre än vad vårt fartyg gör.

Isen är tjock och ligger tät, det finns inte många sprickor men vackert är det.

Kapten anropar ett ryskt fartyg Akademik Shokalsky som är ganska nära och frågar om de kan hjälpa oss, de vill inte säger de, men sedan förstår vi att det är språkförbistringar, de kan inte för de har motorhaveri och sitter också fast i isen.

Med Quests hjälp kommer vi en liten bit till, men sen är det stopp även för dem.

Inte så mycket att göra, vi är fast i isen få se om vi kommer loss innan våra flygbiljetter hem går ut. Det är vackert här, många fåglar och ljust dygnet runt, så det är lite svårt att gå och lägga sig.                                                          Hör att Stockholm har tagit sig lite längre norrut och sitter nu fast där i isen på sitt andra dygn.                                      Spännande resa det här.

Jag fotograferar fåglar ett tag till och ska sedan krypa till kojs.

 

 

Postat 2008-07-25 21:12 | Läst 9560 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vi mötte ett skepp.

Ett möte till havs är alltid trevligt, vi mötte Quest när de var på väg in till Monacobreen, och vi var på väg ut.

Alltid trevligt med möten, vi fotograferade och vinkade. undrar just vad Adam fotograferar för något.

Adam fortsätter att fotografera men Vera Simonsson ser något fundersam ut. Vera är en tuff tjej som har skidat tvärs över hela Spetsbergen och planerar en tur över Grönland nu. En länk till hennes hemsida http://www.jenterpalangs.com/index.php

Nu är det mycket is. Långt där borta i fjärran ser vi ett till fartyg, en rysk båt.

Sakta, sakta tar vi oss frammåt genom isen, det blir stopp ibland och vi får backa för att ta ny väg. Fåglarna har kalas i vår farväg eftersom de kommer åt fisken i rännan som bildas. En del flyger hit....

 ...och en del dit.

Andra jumpar mellan isflaken.

En del fryser om fötterna.

Några håller sig bara svävande.

Några jagar mat.

En och annan bara vilar sig

Eller tar sig ett bad.

Men någon lycklig lyckas stjäla fisken mitt framför näbben på sin rival och samtidigt nästan trycka ner den under vattnet.

Ett ejderpar kommer också för att se vad som står på.

 

Postat 2008-07-25 16:00 | Läst 9667 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Monacobreen och en strandad val

Regnet har övergått i snö nu och det är bra mycket trevligare. Vi är framme vid Monacobreen och det är dags för en zodiactur.

En mäktig glaciär

Nog såg det ut som en strandad val på håll, men vid närmare undersökning så var det en ö med rinnande chokladfärgat glaciärvatten. De små färgade prickarna är människor.

Utsikt från hytten på väg bort från galciären.

Postat 2008-07-25 11:19 | Läst 9475 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Packis, död räv och regn.

I dag har vi stångat oss fram genom packisen och in i Leidefjorden, isen ligger väldigt långt söderut i år;  så här mycket is  och så här långt söderut har det inte varit på många, många år.

Klimatet här i Svalbard är högarktiskt d.v.s det är kallt, blåsigt och torrt, vilket gör att Svalbard kan ses som en arktisk öken. I dag verkar Svalbard inte veta om att det ska vara så för det regnar och snöar hela dagen. Kallt och blåsigt stämmer men absolut inte torrt.

Vi tittar på en isbjörnsfilm som tröst och i väntan på bättre väder, men när det inte kommer så blir det en zodiactur ändå. Det mest spännade som vi ser på den turen är en död räv som flyter i vattnet, även några renar på håll och kameran är nedpackad i den vattentäta väskan mest hela tiden, fast när vi ser några praktejdrar så försöker jag snabbt få upp den lyckas med det just som de flyger iväg.

När den ändå är uppe så får genomblöta Martin agera modell, nej vi har inte slängt honom i vattnet han blev sådan ändå. Föreslår att PolarQuest ska ha den som ny profilbild i sina brochyrer men konstigt nog så håller han inte med. Det är ju så här verkligheten är.

Det var hela dagens skörd av bilder, men middagen var god. Kartan visar var vi är.

Mot Monacobreen i morgon.

Postat 2008-07-24 20:48 | Läst 9348 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

3.30 Isbjörn föröver

Bank, bank, bank på hyttdörren.ISBJÖRN föröver! På med skor och kläder i en rasande fart, sliter åt mig kameran och ut på däck. Där öser regnet ner och det blåser småspik.

- Var, var är den?

Där borta på ön i snön, syns en liten gulvit prick . Jo helt rätt en isbjörn är det och den första, tar en bild om det nu skulle vara den enda också.

Vi kan inte gå närmare p.g.a vädret och det blåser för mycket för gummibåtarna ska kunna sättas i vattnet. Kapten beslutar sig för att gå runt ön eftersom det var två isbjörnar där från början så jag står kvar i blötan. Relingen ger bra skydd för kameran och varmt klädd är jag. De flesta har gått in, vi är bara några få tappra kvar.

Då ser jag en konstig våg framför båten, vågskummet ser konstigt gulvitt ut och i nästa vågdal ser jag en simmande isbjörn, vi är nära på att köra på den. Hinner med några bilder innan den förvinner i vågorna.

Ser att den är märkt i båda öronen och att den även har halskrage med sändare.

Det är en liten ö som heter Risen.

Åter till värmen i kojen och sova vidare.

 

Postat 2008-07-24 08:13 | Läst 9165 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 289 290 291 ... 292 Nästa