Budapest – En pärla vid Donau
Budapest består av två delar, Buda och Pest, som ligger på var sin sida om floden, Buda på västra sidan och Pest på östra sidan. Tidigare var de två separata städer, men under åren växte de samman allt mer och 1873 slogs Buda, Pest samt den mindre staden Óbuda samman till en stad.
Om man tycker det är svårt att hålla isär vilken stadsdel som är vad så kan man komma ihåg, Buda börjar på B som i berg och Pest med P som i platt. På den platta sidan ligger det stora parlamentshuset. Fina sidan ut mot floden, så man förstår att det var den viktigaste vägen in till staden.
Det är Ungerns största byggnad och säte för den ungerska regeringen och även den ungerska premiärministern har sitt kontor i byggnaden. Den kommunistiska regimen i Ungern satte upp en stor röd stjärna på utsidan av byggnaden, men efter deras fall plockades den ner igen. I parlamentet finns idag de ungerska kronjuvelerna och man förvarar även den heliga Stefanskronan här.
Numera finns det bara en enda av alla de kommunistiska stjärnorna kvar fast den här är gul.
Den sitter på ett monument som hedrar sovjetiska soldater som dog i strid i Budapest. Vi gick inte fram till den men med tanke på diskussioner som är nu om att ta bort en massa statyer och minnesmärken på sådant som är obekvämt så är det intressant att det minnesmärke fått stå kvar. Man vill inte radera all historia och vi kommer väl aldrig sluta diskutera om vi ska radera spåren av från det förflutna eller ej.
Budaslottet är också en viktig byggnad med historia från 1200 talet då Kung Béla IV byggde det första slottet. Kung Sigismund byggde senare ut slottet rejält under sin tid och gjorde det troligen till sin tids största Gotiska palats. Sedan dess har slottet förstörts och byggts upp igen tre gånger och de äldsta delarna av dagens slott härstammar från 1400-talet. Stora delar av slottet förstördes i en brand under andra världskriget. Efter återuppbyggnaden har slottet blivit ett kulturområde.
Mattiaskyrkan ligger på Slottshöjden.
Officiellt heter kyrkan "Vår frus kyrka" men kallas för Mattiaskyrkan eftersom kung Mattias Corvinus höll bägge sina bröllop i kyrkan.
Kyrkan användes också som stadens centrala moské under turkarnas belägring av Ungern under 1500-talet. Det så kallade "Maria miraklet" skedde år 1686 då Buda återigen blev fritt och samma dag som detta hände trädde en igenmurad madonnastaty fram ur en av kyrkans kollapsade väggar, på grund av trycket från en kanonsalva. Staden var inte längre under turkisk ockupation och Maria kom att symboliserade detta.
Frihetsstatyn står på Gellertberget. Efter andra världskriget var ungrarna tacksamma för stödet som Sovjet hade gett och som gjorde att de kunde befria sig från den nazistiska ockupationen. Statyn håller ett stort palmblad över huvudet. Den ursprungliga inskriptionen lydde ungefär så här: Till minne av de sovjetiska frihetshjältarna restes av det tacksamma ungerska folket 1945. Inom några år började dock de sovjetiska befriarna betraktas som ytterliga en ockupationsmakt. I oktober 1956 ledde studentprotester till ett regelrätt uppror. Under upproret sköt Sovjetsoldater på Budapests invånare från Citadella. Över 20000 människor dog i ett tidigt skede och ytterligare tusentals fick sätta livet till under de två decennier som konflikten varade. 1988 släppte Sovjet slutligen greppen och ungrarna kunde ta kontroll över staden och landet igen. Snabbt ändrades inskriptionen för att den skulle stämma bättre överens med den nya verkligheten. Den nya inskription kan översättas så här: Till minnet av alla de som offrade livet för Ungerns oberoende, frihet och välgång. Så här kändes det viktigt att inte hylla de forna ockupanterna.
Vi åkern en busstur genom stan och på paradgatan Andrassyboulevarden, som numera är ett världsarv. Där framför Terrorhuset står en bit av berlinmuren, min fot klarar inga långa promenader så jag får nöja mig med att försöka få en bild genom fönstret. Gick inte så bra.
Men när vi kommer till Hjältarnas torg blir det en promenad ändå, på torget är det full fart med basketturneringar. Massor med ungdomar och högmusik. de flesta håller till bakom den gröna raden av "major". En viktig match är på gång.
Högt över allt vakar ärkeängeln Gabriel med kröningskronan i handen.
Vi tar en promenad i stadsparken i stället, rundar båtsjön/skridskobanan. Fast skridskobanan ser lite blöt ut, inte mycket skridskoåkande så här års men traktorn som plogar isen står redan beredd.
Här i parken finns ett riktigt törnrosaslott, Vajdahunyad Castle.
Slottet är trots sitt utseende byggt 1896 och är i själva verket en fantasipastisch som visar upp den arkitektoniska utvecklingen genom århundraden och stilar i Ungern.
På ett hörn på slottet finns en staty av Béla Lugosi, en ungersk-amerikansk skådespelare känd för att ha porträtterat greve Dracula i den ursprungliga filmen från 1931.
Även en staty av krönikören Anonymus finns här i trädgården. Anonymus levde på 1100-talet (hans sanna identitet är okänd, men han var notarie hos Béla III av Ungern), som skrev krönikan Gesta Hungarorum.
Visst får man lite törnrosakänsla när man går runt här. "Häcken växte kämpahög".
Stefanskyrkan får man inte missa i Budapest, men för att komma in måste man köpa biljetter och stå i kö så vi tar en promenad stället.
Trodde först den här skylten var ämnad för mig med käpp, men förstod av tilläggskylten att det var en pilgrimsled som gick där.
Vi träffar i alla fall på ett modernt lejon, en man visar var vi ska stå för att det ska se ut som ett lejon.
En godmodig polis råkar vi också på.
Den här filuren vill ha lite sällskap, och texten på fönstret säger att om man rör vid handtaget på hans piska så ska man snart hitta sig en partner. Den berättar också att hans fina pulihund heter "Fellow".
På den här promenaden har vi också kommit till ett av de minnesplatser för judeutrotningen under andra världskriget. Men det tar vi sen.
Nu ska vi åka lite spårvagn, här i Budapest får alla över 65 år åka gratis och det gäller även EU-medborgare.
På helgerna kör de med de gamla fina vagnarna.
Budapest har även världens näst äldsta tunnelbana, bara den i London är äldre.
Med spårvagnen kommer förbi Valen.
En modern byggnad inklämd mellan två äldre hus.
Jag har varit i Budapest en gång tidigare, 1968 och minnet har förstås bleknat på 54 år, men den här platsen kommer jag ihåg. Då gick jag, en sen kväll en romantiskt promenad över bron och upp till det där monumentet.
Kommer också ihåg att vi då var till ett av de termetiska badhusen, Széchenyibadet. Där de ungerska männen spelad schack med varandra samtidigt som man tar ett dopp i 38-gradigt vatten.
Den här plaketten på en husvägg upptäckte jag inte då.
Budapest har många broar över Donau, den vackraste är nog Kedjebron.
Inte så långt från Kedjebron finns den här statyn, som blev min favorit.
Óbuda fick nöja sig med att bara vara kvar.
Mycket med politiken som man inte märker av som turist i landet.
Du gjorde mig sugen på ett besök
//LG
Jag har mycket kvar att se där om jag skulle komma tillbaka.
Hälsningar Lena
Törnrosaslottet var en överraskning och statyn med flickan och hunden var charmig.
Ha det gott/Stig
Polisen såg verkligen ut att ha blivit klappad på magen.