och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Angkor Wat

 I dag har vi tänkt oss att besöka ruinstaden Angkor Wat, det ska vi också göra, men först samlas vi i hotellfoajén för att få lite information om det berömda området Angkor och templen som finns där. Tur var det, för den här misslyckade bilden räddade min dag. Satt på huk, eftersom alla stolar var upptagna. Fick syn på en fotograf, som på det lite typiska sättet för nutidens digitala värld, sträcker upp armarna för att ta sin bild. Då upptäcker jag att jag har fel objektiv på kameran. Full rusch tillbaka till rummet för objektivbyte. Missade lite av informationen men dagen var räddad.

Angkor var huvudstad i Kambodja för ungefär tusen år sedan. Det mest berömda templet där är Angkor Wat som kung Suryavarman II lät bygga på 1100-talet. Det tog 40 år att bygga Angkor Wat. Det var från början ett hinduiskt tempel tillägnad guden Vishnu men på 1400-talet omvandlades det till ett theravada-buddhistiskt kloster.

Det här är bron över vallgraven. Fast innan vi kommer hit har vi stannat vid biljettkontoret för att fotograferas, bilden får vi sedan på vår inträdesbiljett.

Biljetterna var vi tvungna att ha med och visa på flera ställen.

Av någon anledning föll området med tempel i glömska och först i mitten av 1800-talet  då fransmannen Henri Mouhot kom med sina reseskildringar fick omvärlden upp intresset för området. Tyvärr plundrades templet under den franska kolonisationen, en del av föremålen finns i dag på museum i Paris.

Bron över vallgraven kantas av ormar, en symbol för den orm som finns med i sägnen om drottning Sita som blev bortförd och hölls i fångenskap av kung Ravana. Här sticker ormen upp sitt huvud i slutet av bron.

De här svarvade stolparna som finns i fönstren är typisk khmerstil.

Inne i den yttre muren träffar vi på den åttaarmade Buddhan.

Vi fortsätter in i tempelområdet.

Alla vill bli fotograferade.

Vill man ha ett lite spektakulärt fotografi kan man sätta sig på en mager häst, låna ett träsvärd och cowboyhatt.

Vi har tur vid vårt besök här för det finns lite moln som ger en aning svalka i den gassande solen. Som synes (om man förstorar bilden) så  är det reparationer på  gång. Tidens tand har gått hårt  åt den mjuka sandstenen.

Överallt finns det reliefer och vackra mönster i sandstenen.

Långa berättelser finns det i relieferna och Magnus berättar med inlevelse om sägnerna bakom dem.

De barbröstade apsaradansarna är speciellt intressanta tycker många.

Undrar vad det är Magnus spanat in på den här pelaren?

 Vi stöter också på berättelsen hur apguden Hanuman befriar Sita genom att med sin styrka hålla i svansen på den otäcka ormen.

Många gångar och prång finns det i templet och det skulle vara lätt att gå vilse här.

 Vi lyckas i alla fall ta oss ut på den inre gården.

Det högsta och centrala tornet, symboliserar det heliga berget Meru, där fick förr bara kungen och översteprästen gå upp i. Numera får vi också gå upp dit bara vi har kläder på oss som täcker knäna. Trappan upp dit är brant och hög.

Det är dock mödan värt att klättra dit upp, här har man utsikt över hela området runt omkring. Jag ser ända bort till ingången där luftallongen finns. Med den kan man åka upp och se på utsikten.

Det fotograferas flitigt här uppifrån.

Man ser att Angkor Wat är populärt, det strömmar hela tiden in en mängd besökare.

Har man gått upp så måste man även gå ner. Nu känns tappen ännu högre och brantare. Se bara på människorna som sitter där nere, så små de ser ut.

 Vi fortsätter vår vandring och tittar storögt på allt fint.

Lite resevdelar.

 Vi kommer till ännu en brant trappa.

Det här huset ligger lite i utkanten av området.

 Jag antar att det ingår i någon form av yttre mur på baksidan av templet. Ser man de här två bilderna ihop så syns det att man kan gå rakt igenom huset.

 

 En liten filosof.

På vägen till bussen träffar vi på den här lilla apan. Kan det vara en ättling till Hanuman kanske?

 Jaha! Ska ni gå härifrån nu. Ja hej då!

 

Inlagt 2011-12-07 13:42 | Läst 4558 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ja...det är nog det närmaste jag kommer att komma till Angkor Wat, så gissa om jag har scrollat upp och ner i detta inlägg..:-) Vi var på väg dit för några år sedan, men det stöp på att vi inte hann med det. Skulle ju beta av Malaysia också....
Som jag har fått det berättats, så funderar de på att stänga Angkor Wat för besökande. Stämmer det?

Följer din resa "slaviskt"...:-)
/Kram!
Svar från Margareta Cortés 2011-12-07 15:15
Jag tror inte att det är aktuellt att stänga Angkor Wat för besökare. Vi hörde inget om det då vi var där och vår guide som var mycket kunnig och välinformerad sa inte heller något om det. Angkor Wat var intressant men personligen så uppskattade jag Angkor Thom mer. Blogg om det kommer snart..;)
Jag var där för ett år sedan i 9 dagar. Stanna inte vid bara Ankor wat, utan fortsätt in i området! Angkor Thom, Elefantterassen Bantey Srey, Ta Phrom Phrea Khan o.s.v. Det är där skönheten finns. Stanna upp vid portarana till Angkor Thom.
Mvh
Bengt
P.s Tonle Sap och Silk factory plus Nationalmuseet är även de super.
Ds
Svar från Margareta Cortés 2011-12-07 22:21
Önskar jag också hade nio dagar här, men tyvärr så.... Men lite mer hinner vi med än "bara" Angkor Wat.