En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vårdyk med nakensnäckor

 

Om man dyker den här tiden på året i Svandinaviska kustvatten kan man hitta mängder med nakensnäckor. Det är små snigellika djur utan skal som oftast är från ca en halv till ca 3 cm stora. De är ganska svåra att artbestämma men jag har försökt göra mitt bästa genom att titta i boken "Svenska nakensnäckor" av Malmberg och Lundin (2015). De två på bilden tror jag är rödbrun kamnuding.

Det här tippar jag är en linjebortsnuding pga den längsgående vita linjen. Nakensnäckorna är ofta färggranna och en del har lysande vita utskott. Färgen kommer från de organismer de äter och det vita i toppen är en nässelsäck som innehåller nässelkapslar från de djur de ätit. Nässelkapslarna bränns (som en brännmanet) och fungerar som nakensnäckans försvar.

Detta är ganska säkert en vårtborstnuding som lägger ägg i form av tunn sträng i spiral. Den sitter tyvärr på väldigt brokig botten och inte alls som man "vill ha den" om man strävar efter mer konstnärliga bilder.

Två till vårtborstnudingar. Nakensnäckorna är hermafroditer och under parningen, som ofta sker under senvinter eller vår, byter idividerna sperma som befrukatar de ägg som båda individerna bär på. Äggen lägger de sedan i spiral- eller rosettliknande mönster som det till höger på bilden.  

Här ett exempel på en annan äggsamling från en nakensnäcka där man t o m kan se de individuella äggen.

Eller så kan de ringla äggsträngen runt växtligheten som på bilden ovan.

Den här är verkligen pytteliten och jag chansar på en ryggfotsnuding, men de går att förväxla med ett par andra arter och man kan inte se huvudet på denna.

De här två är betydligt större och jag tror att de är snigelkottar. De kan bli 120 mm långa. Ett passande namn eller vad tycker ni?

Här är det nog två knottriga gurknudingar som verkar ha det lite mysigt tillsammans.

Mest troligt en signalnuding. Den har huvudet till vänster och där kan man se två huvudtentakler (rhinoforer, ser ut som horn med en spiral i änden). Det är nakensnäckans sinnesorgan för smak och lukt. Mitt på ryggen sitter gälbusken samt på denna art två utskott som är gula i toppen.  

Signalnudingen lägger ägg i form att ett böjt band som inte bildar en hel cirkel så det kanske är exempel på den snäckans ägg som vi ser på denna bilden + en signalnuding och fyra storbubbliga sköldnudingar (eller möjligen äggbubbliga....).

Signalnudingens huvudtentakler samt fyra utskott på munfliken.

Liten och brun.,.... kanske en långhornad sköldnuding. De kan variera i färg men ska ha små guldfärgade pigment på kroppen (förstora och bedöm själva). Huvudtentaklerna ska vara påfallande långa enligt boken.

Det här är i alla fall en fransträdnuding. Det är den största och vanligaste nakensnäckan i svenska vatten. Bilden är tagen på grunt vatten och det gick en del vågor så vi gungade fram och tillbaka tillsammans. Inte helt lätt att få en skarp makrobild kan jag intyga, men vi gungade i alla fall i takt.

Fransträdnudingen kan har olika färg och den här hittade min sambo när jag fotade den brunspräckliga. Tyvärr fick jag inte till hela huvudet i bra skärpa men jag är ändå tämligen säker att det är samma art. Det var allt för denna gång, nu är det fredag !

Hälsningar Lena

PS. Alla bilderna är tagna under dyk vid Väderöarna förra helgen.  

Inlagt 2017-04-07 17:08 | Läst 3796 ggr. | Permalink

"Fina små varelse som finns i havet härliga bilder alla men de två sista gillar jag för de är lite finare på ett vis Ha en skön kväll Gert"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Signalnudingen och den bruna fransträdsnudingen är riktigt snygga. Länge tyckt nakensnäckor är fina, kul du visar dem här.
Svar från Lena Holm 2017-04-08 09:43
Tack Stefan,
jag har nog visat en del förut också, men dyker man nu finns det ju mycket större variation. Det finns heller inga fiskar på dykbart djup så då blir det nakensnäckor för hela slanten.
Hälsningar Lena
Fina små varelse som finns i havet härliga bilder alla men de två sista gillar jag för de är lite finare på ett vis Ha en skön kväll Gert
Svar från Lena Holm 2017-04-08 09:44
Tack Gert,
de är stora och ser lite annorlunda ut de två sista. jag är nog mer förtjust i de som är orangeröda som på de första bilderna.
Hälsningar Lena
Signalnudlingen är min nya favorit
tack för en fantastiskt vacker och spännande resa bland dom djuren jag aldrig ser
/inger
Svar från Lena Holm 2017-04-08 09:46
Varsågod Inger,
kul at du tittar in på de udda djuren. Det är spännande att leta efter dessa små varelser i vattnet och mycket tacksamt så här års. Tyvärr blir det väldigt kallt efter en timme i 4 grader.
Hälsningar Lena
Så många homoäktenskap det är nu för tiden kanske vi är hermafroditer vi också om några årtusenden. Fina bilder och mycket information om havens hemligheter. Kul att du kan så mycket om det du fotar.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-04-08 09:55
Tack Sten,
för detta inlägg använde jag mej av den trevliga boken Svenska nakensnäckor. Innan den kom fanns det i stort sett bara latinska namn på dessa djur men i denna bok har man namngett alla de vanligaste nakensnäckorna i våra vatten och några till.
Hälsningar Lena
Grymma bilder Lena och man kan ju undra om namntillkomsten i vissa fall skett i sällskap med en flaska rött? Snigelkotte hihihi...
Hoppas du får fota nån snuspjatt snart ;)
Mv Gunte
Svar från Lena Holm 2017-04-09 10:43
Tack Gunte,
jag känner den ena av författarna och han har definitivt humor. Namngivningen av dessa djur har dock skett tillsammans med Kommittén för svenska djurnamn vid Artdatabanken så det ligger seriöst arbete bakom. Jag tyckte själv att snigelkotte var ett alldeles förträffligt namn på det djuret.
Hälsningar Lena