En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tustna del II och andra udda djur

Så här får det gärna se ut när man är på väg ut med en dykbåt, dvs vindstilla och en blank vattenyta. Tyvärr hann jag bara få med hägrarna ute på kanten när de kom flygande mot oss.  

Det var lite småkallt på morgonen men vi har rätt mycket  kläder på oss under torrdräkten.

Halsafjorden visade sig från sin bästa sida i morgonljuset och molnen började redan spricka upp.

Under dagens första dyk plockade några dykare pilgrimsmusslor. Här hänger en säck med musslor i en uppblåsbar säkerhetsboj. Bojen används normalt när en dykare ligger på säkerhetsstopp och vill visa båtförare var hen är någonstans, både för att senare bli upplockad men även för att förhindra att bli överkörd av en främmande båt.   

Carl  hör till en av musseplockarna och han verkar nöjd med sitt dyk. Om ni funderar vad han har för konstig utrustning så dyker han med en sk "rebreather". Han har en reservflaska hängande under ena armen om hans andningsapparat skulle sluta fungera.  

Solen är på väg att komma fram och vi ska leta oss till ett lämpligt lunchställe.

Nöjda dykare som gjort minst en timme i vattnet...men vad såg vi då ?

Jag hade 60 mm makro på kameran denna dag så det blev bara "små" motiv. Här en anemon i närbild.

En praktfull virvelmask som tyvärr satt på lite trist bakgrund.

Det här är ett besynnerligt djur som jag bara kan visa delar av. Jag tror att det är en rörmanet men väntar på att få det bekräftat från en expert. Om det är rätt består även denna organism av en mängd idivider med olika uppgifter, inte helt olik salpen som jag visade för några dagar sedan. Detta djur påminde om en tunn slinga julgransbelysning när man lyste på den med lampan.

Jag tror att dessa blåsor fungerar som en slags flytkroppar. Hela varelsen var ca 1 m lång och det fanns en framåtdrivande del i ena änden. Den var dock så genomskinlig att jag inte lyckades få en skarp bild.

Dessa delar kan ha med fortplantning eller möjligen matspjälkning att göra. Hoppas jag får veta mer snart. Jag har inte lyckats hitta en liknande organism i någon bok eller på internet.

Den här vackra varelsen är i alla fall en bägarmanet. Dessa hittar man på tareblad eller i annan växtlighet på grunt vatten (ca 1-5 m), men trots det är det många dykare som aldrig ett dem. De är ganska små (ca 3-5 cm) och man måste se sej om ordentligt för att lägga märke till dem när de vajar fram och tillbaka på bladen.  

Vackra men en utmaning att fotografera för även när det är stilla som denna dag rör sej vattnet förvånansvärt mycket precis under ytan och allt rör sej då med det. Ungefär som att fota makro på land när det blåser. Vi mötte även en del fiskar men de får komma i ett senare inlägg.

En toppenfin dag på Halsafjorden.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-10-04 17:53 | Läst 2702 ggr. | Permalink

"Mycket intressan! Fin hobby. Under åren i Söderhavet gick de flesta ex-pats på scubadiving-kurs. Jag valde att lära mig flyga (Private Pilot Licence) och tittade på korallreven från ovan. Oxå det vackert. - hawk"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Mycket vackra bilder och intressanta strukturer.
Svar från Lena Holm 2016-10-05 21:16
Tack Stefan,
undervattensvärlden har mycket att bjuda på.
Hälsningar Lena
Hej,
Strålande vackert i den undre världen.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2016-10-05 21:18
Tack Bob,
det är en ynnest att få besöka den undre världen ibland.
Hälsningar Lena
Spännande att få inblick i vad som döljer sig under vattenytan. Den där vackra bägarmaneten tycks ha börjat julförberedelserna :-)
Svar från Lena Holm 2016-10-05 21:19
Tack Sture,
jag har inte tänkt på det förut men jag kan hålla med om att bägarmaneterna är lite julinspirerande.
Hälsningar Lena
Mycket intressan! Fin hobby. Under åren i Söderhavet gick de flesta ex-pats på scubadiving-kurs. Jag valde att lära mig flyga (Private Pilot Licence) och tittade på korallreven från ovan. Oxå det vackert.
- hawk
Svar från Lena Holm 2016-10-05 21:21
Tack Håkan,
jag kan absolut förstå att det kan vara vackert även från ovan även om mina erfarenheter från små flygplan är begränsade.
Hälsningar Lena
Riktigt intressant och många av dessa små varelser under ytan ser ut som dyrbara smycken. Bilder som säkert skulle inspirera en silversmed.
Tänk att de redan börjat med juldekorationerna där under ytan. Kommer ihåg när jag var en jul i Florida då hade några placerat en klädd julgran på havsbotten, inte för att hag såg den men dottern var och dök och dessutom var den med i tidningen.
Svar från Lena Holm 2016-10-05 21:23
Tack Margareta,
du är inte den första som associerar till smycken när jag visat makrobilder från undervattensvärlden. Kan hålla med om att en del ser ut lite som juldekorationer.
Hälsningar Lena
Fantastiskt spännande värld att upptäcka, kul att få möjlighet till det via dina bilder för en "landkrabba" ;-).
Var övriga deltagare också fotografer? För en annan känns det ju som ett måste att man vill ha bilder men så kanske inte alla tänker....
Svar från Lena Holm 2016-10-05 21:27
Tack Sirpa,
det är alltid lika kul att få visa nya undervattensbilder i bloggen. Denna vecka var det en undervattensfotoworkshop och de flesta av dykarna var också fotografer, på lite olika erfarenhetsnivå, men det gör det bara extra kul. Jonna Bergström höll i workshopen och gav oss olika teman att jobba med under veckan. Det kommer kanske några sådana bilder i ett senare inlägg.
Hälsningar Lena
Vackra bilder från en våt värld som jag njuter av. Tack för att du delar med dig.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2016-10-05 21:29
Tack Stig,
det är undervattensbilderna som jag tycker är roligast att visa, men vi dyker ju inte så ofta så ibland blir det långt mellan gångerna.
Hälsningar Lena
Vilken fantastisk vacker värld du fångat i mörkret!!! Får känslan av utsökta smycken...
Och bilderna på vattenytan och de blå bergen och den blå himlen är bedårande också! (Du får mej att längta bort igen till vacker natur!)
Mvh Lena
Svar från Lena Holm 2016-10-05 21:31
Tack Lena,
man fångar faktiskt "glimtar i mörkret" när man dyker i skandinaviska vatten för hade man inte stora blixtar och skarpa fokusljus med sej skulle det inte bli så mycket på bilderna. Naturen runt Tustna är vacker som så många platser i Norge och om vattnet är blankt är det verkligen en njutning.
Hälsningar Lena