En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Triveni sangam och att bada i heligt vatten

Nästa morgon var vi åter ute på promenad längs Ganges. Vi funderade vad folk gjorde ute i det grunda vattnet och insåg efter ett tag att de fyllde säckar med sand. 

Längs vägen pågick morgonförsäljningen av grönsaker för fullt. Under natten hade det också tippats stora mängder grus som nu plattades till och avsevärt förbättrade vägen längs floden. Staden förbereddes för en gigantisk helig sammankomst (Kumbh Mela), som vi fick höra mer om senare.  Kanske sandsäckarna också skulle användas till något i samband med den högtiden.

Barn som tvättar sej vid en kran precis vid vägkanten. 

När jag tog den här bilden suckade sambon och sa att nu skulle dessa män garanterat försöka övertala oss att åka med minitaxin. Men det räckte med att jag med handsignal visade att vi inte ville åka. Så bemöttes vi överallt. Det räckte med ett "no" eller att man visade med händerna att vi inte var intresserade. Hur lugnt som helst och inte vad jag förväntat mej. 

De här var också på väg ner mot floden.

Vi passerade platsen där likbålen fortfarande brann eller i alla fall pyrde och fortsatte under bron. Här var det rikligt med dekorationer.

När vi passerat bron vände jag mej om och fick syn på kamelerna. Det var en överraskande syn i förmiddagsrusningen, men det fick sin förklaring då vi stötte på dem senare. Det var mycket trafik på bron, dock inte tunga lastbilar för de fick bara köra in i staden efter klockan 10 på kvällen. Det skapade en trafikstockning som vi senare fick uppleva två sena kvällar i rad då vi varit på festligheter på andra sidan Ganges.

Vid bron satt även dessa kvinnor och gjorde enkla lerkrukor. Det kan vara krukor som skulle användas i samband med att man tände likbålen. Då ska ett lerkärl fyllas med vatten som man bär runt bålen, för att sedan tippa över axeln så den går sönder.  

Vi vandrade vidare ytterligare en dryg kilometer och började närma oss platsen där Ganges rinner samman med floden Yamuna och den mytiska Sarasvati-floden. Platsen är känd som Triveni Sangam och drar till sej stora mängder hängivna människor som badar i dessa heliga vatten. Notera att det här är nedströms från stället där man sprider askan och resterna från sina döda. Här mötte vi kamelerna på nära håll. Det fanns också mängder med stånd som sålde snacks, dricksvatten, sjalar, kransar av gula tagetes mm. Kamelerna hade egen QR kod så det skulle vara lätt att betala om man ville rida på dem (dock enbart med indiska betalsystem). 

Ett dopp i detta vatten ska rena personen från synder, befria både individer och deras förfäder från återfödelsens cykel och slutligen vägleda dem mot Moksha, eller andlig befrielse. En kallsup var antagligen förenad med livsfara, åtminstone för en västerlänning.

Men här badade man och det fanns t o m badhytter där kvinnor kunde byta om. De klädde sej i vackra saris efter badet. Dessa kvinnor viker de veck som sarin ska ha framtill. Klädesplagget är egentligen bara ett sex meter långt tygstycke som draperas runt kroppen, samt att man bär en topp med korta ärmar och bar mage. 

Det var människor från alla samhällsklasser som badade. En del hade kört ner med stora SUVar, andra kom på motorcykel, ibland en hel familj på samma hoj. Få gick till fots som vi gjorde, men när vi kommit så här långt spelade det ingen roll, här kunde ingen köra. En annan begivenhet var att ge sej ut med roddbåt för att nå exakt den plats där floderna möttes. Vi avstod även från båtarna, för säkerhets skull.

Efter badet var det finkläder som gällde, även för små pojkar. Han har också målats med svart kajal runt ögonen. Notera även att kvinnan till vänster har röd färg i mittbenan på huvudet. 

Männen badade i kalsonger och kvinnorna i enklare saris eller klänningar. Kvinnan till höger har också röd färg i mittbenan och det var en form av utsmyckning. 

På den här platsen inträffar vart 12:e år en gigantiskt helig sammankomst mellan den 13 januari till den 26 februari. Under Kumbh Mela 2025 förväntas ca 5 miljoner pilgrimer anlända till Prayagraj. De flesta kommer att bo i tält på delar av Ganges som då är uppdämd och torrlagd. Det kändes helt otroligt då vi fick det beskrivet för oss, men jag är samtidigt glad att vi inte behövde uppleva det. Det var full tillräckligt med den dryga miljon människor som bodde i staden nu. 

Den här killen bad mej att fotografera honom. 

Annars var det oftast det omvända som var aktuellt. Dessa grabbar rörde sej i närheten av oss en stund tills en av dem tog mod till sej och frågade om han kunde få ta en selfie med oss. Sedan blev det många selfies. De ville veta var vi kom ifrån och ville gärna prata lite engelska, men de var inte påträngande utan snarare försynta. De blev mycket nöjda då jag bad dem om att få ta en bild på dem alla tillsammans med min sambo. 

Det gick inte bra för alla som hade kört ner på stranden och på en del ställen var sanden som gelé. Pojkarna som jag fotat på bilden ovan erbjöd sej också att hjälpa till, men det behövdes mer krafter för att få loss denna. Vid det här laget var vi svettiga, dammiga och hade gått tillräckligt. Nu skulle vi försöka få tag i en minitaxi som kunde ta oss tillbaka till hotellet. 

Mannen pratade inte ett ord engelska men en ung kille i ett av stånden vid vägkanten kunde förklara vilket hotell vi ville åka till. För 100 rupier (ca 12 kronor) tog han oss ända fram till entrén i sin elektriska trehjuliga minitaxi. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2024-11-19 18:09 | Läst 187 ggr. | Permalink

"Väldigt bra bilder! Jag får lite feeling av Lars Tunbjörk i dem, kan det bero på tonerna kanske? Jag vet inte. Favoritbilden blir den på grönsaksförsäljaren, jag imponeras av den stora mängden grönsaker! Bara att samla ihop den mängden måste ta en inte obetydlig tid. Och som vanligt, en informativ text till allting. Trevligt! /Thomas"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilken upplevelse och nya intryck, fint dokumenterat. Det blev mycket Indien idag, har också sett Jorden runt på 80 dagar som går bl.a i kanal 5, de hade också kommit till Indien.
Svar från Lena Holm 2024-11-20 07:47
Tack Peter,
jag har inte tid att titta på TV nu, ligger efter med allt. Att bada i heligt vatten kände jag till innan vi kom men jag trodde inte att vi skulle hamna mitt i det som vi gjorde här.
Hälsningar Lena
Väldigt bra bilder! Jag får lite feeling av Lars Tunbjörk i dem, kan det bero på tonerna kanske? Jag vet inte.
Favoritbilden blir den på grönsaksförsäljaren, jag imponeras av den stora mängden grönsaker! Bara att samla ihop den mängden måste ta en inte obetydlig tid.
Och som vanligt, en informativ text till allting. Trevligt!

/Thomas
Svar från Lena Holm 2024-11-20 07:45
Tack Thomas,
det var ju ett väldigt fint omdöme att du får sådan feeling :-) Många grönsakshandlare dukade upp på detta sätt. Det kan nog komma någon mer bild på det. Blomkål hade många stora lass av. Den här mannen har inte plockat fram sin blomkål än. Man kan ju lägga enbart bilder i bloggen men jag vill gärna ge lite mer information om vad det är på bilderna. I synnerhet om det är något som var person inte upplever till vardags.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder och trevlig text. Du har kommit nära människorna med dina bilder.
Diset i bakgrunden är typiskt Indien tycker jag. Det är helt klart en miljövinst att de små trehjuliga fordonen går på el även om elen genereras i kol- och oljekraftverk. Förr hade de tvåtaktsmotorer och då var diset värre.
Svar från Lena Holm 2024-11-20 07:41
Tack Sten,
eftersom jag inte är en hängiven gatufotograf har jag använt 24-105 mm genomgående. Om man dessutom går till fots kommer man ju nära på ett naturligt sätt. Diset var värre i New Dehli och där var luften ännu tjockare. Förutom elfordonen var den många taxi som gick på gas. Det gjorde att de bara kunde ta en liten resväska i bagageutrymmet. En stor väska slängde de upp på takräcket (utan att binda fast den).
Hälsningar Lena
Jätteroligt att få ta del av er resa. Bilder och text med hög klass.
Mvh Bengt
Väldigt intressant och fint att få ta del av er resa på det här sättet. Vilken upplevelse att komma till och få vara med om heliga bad cermonierna.
Tack
/N
Återigen ett intressant och bra reportage som visar indisk vardag mycket bra! Mvh Wolfgang