En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Svartvitt under ytan - fungerar det?

Sista dykdagen under midsommarhelgen drog det förbi ett rejält regnväder under första dyket dvs vi som dök märkte inte något alls. Vår skeppare fick dra på regnkläderna och vittnade om både åska och ösregn. Det fortsatte regna lite på lunchen så vi dukade upp mat och sockerkakor under tak ombord på den större båten.

När vi dök hade också vår skeppare lagat dörrlåset på toaletten så man skulle kunna låsa om sej då man var därinne. Han hade gjort det så bra att det första som hände var att det gick i baklås. Ingen var därinne men det var flera som ville in...Hur många dykare behövs det för att skruva av toadörren kan man fråga sej?

Så där, nu var det i alla fall öppet. Låset fixades igen och dörren skruvades tillbaka. Bäst att inte låsa in sej. Det pratades om en hasp som ett alternativ.

Vi fick i alla fall mat och så här kan det se ut om man väljer att inte ta av sej sin torrdräkt (för att det regnar) och har en variant med fasta handskar som sitter fast i dräkten, tumvantar i detta fall. Det är en finsk dräkt i tjock gummi där också huvan sitter fast. Äta med tjocka tumvantar...det var inte så lätt även om han hade en liten sked att sleva in maten med.

Regnet lättade en aning och han fick ge sej och öppna dräkten. 

Så till frågan. Svartvitt under ytan, fungerar det? Jag testar några makromotiv först. Dessa små sjöpungar ser inte så värst mycket ut i färg kan jag intyga. Bilden är då mest brun som bakgrunden. Sjöpungarna är genomskinliga.

En sjöhare. Ni har sett en liknande bild. Brunfläckig på mörkbrun botten blir så här.

En liten anemon.

En liten blå brännmanet tagen med 60 mm makro. Bakgrunden var grön på färgbilden och manetens klockan blå.

Röd brännmanet med en liten vitling som söker skydd i de brännande trådarna. Fisken är i stort sett genomskinlig. De är väldigt snabba annars hade jag försökt komma närmare. 

Med vidvinkel så bjuder jag på några öronmaneter i sol. De kändes som det mest givna motivet att göra i svartvitt. 

Ibland kommer man lite för nära, men närgränsen på objektivet är bara 14 cm så det finns möjligheter att det kan bli skarpt ändå.

 

En blå brännmanet kan kanske också fungera. Bakgrunden var grön på denna bild och jag har gjort den avsevärt mörkare. Det fungerar inte i färg.

Avslutar med en öronmanet igen. Jag har haft en gädda i svartvitt med i Fotosidan masters som knep första plasten den gången så ibland fungerar det i alla fall. Tyck gärna till om dessa.  

Om ni vill se någon som verkligen kunde föreviga undervattensvärlden i svart vitt så kolla in Ernie Brooks t ex på länken nedan:

https://www.divephotoguide.com/underwater-photography-special-features/article/memoriam-tribute-ernie-brooks/ 

Hälsningar Lena, som nu har semester

Inlagt 2022-07-05 11:22 | Läst 3687 ggr. | Permalink

"Jättelycklig bilder en annan värld som visar sig. Mvh Bengt"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker det fungerar alldeles utmärkt. Själv tycker jag det är svårt att fota svart-vitt. Nu har jag inte gjort några ”ordentliga” försök, mest bara testat att konvertera bilder jag har, men de ser aldrig bra ut. Så om jag ska få det bra så skulle jag behöva träna på vilka motiv som fungerar, och hittills har jag inte varit tillräckligt intresserad. Vilket inte är detsamma som att jag inte uppskattar att titta på svart-vita bilder.
Svar från Lena Holm 2022-07-05 21:27
Tack Susan,
jag kan bara hålla med för jag tänker sällan svartvitt när jag fotar. Nu hade jag en viss typ av bilder som jag insåg kanske skulle bli bra att konvertera till svartvitt, men de krävde också ganska hård bearbetning. Jag ville få fram struktur och kontrast, vilket bara fungerar på en viss typ av undervattensbilder. Precis som du skriver måste man träna sej på att se dessa motiv. Jag tror absolut att de finns där även bland dina "favoritmotiv" men man måste se med lite andra ögon :-)
Hälsningar Lena
Visst kan det fungera, iaf på anemonen och maneterna, fina bilder. Kan tänka mig att det kan vara svårt att äta med en gummerad tumvante. Men det kan väl vara lite knepigt med de tjocka torrdräktshandskarna också gissar jag. Man ska nog inte förringa de enklaste lösningarna, en hasp kan vara en utmärkt lösning
Svar från Lena Holm 2022-07-05 21:19
Tack Peter,
de tjocka handskarna som vi bär är lätta att ta av sej men inte om de sitter ihop med dräkten som i detta fall. Enkla lösningar är ibland de bästa. Jag tror det är en hasp nu eller så får man knacka.
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-07-05 21:28
Jag menade egentligen under vattnet, är det inte svårt att hantera kameran med de tjocka handskarna?
Svar från Lena Holm 2022-07-06 22:31
Hej Peter,
det är egentligen bara tid och bländare som man ändrar och den ena knappen är lätt att styra även med handskar. Den andra var svårare med min sambo gjorde en ny knapp på 3D skrivaren så nu är den inte ett problem längre.
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-07-07 07:47
Jag trodde nog att det var avstånd du ändrade hela tiden och att du hade bländare och tid ganska fast och lät autoISO justera exponeringen. Ljuset förresten är det blixt eller använder du fast LEDljus?
Såg fint ut detta! Sen tittade jag på bilderna i din länk och där fanns mästerverk!

Svartvitt var ju standard förr. Funkade ofta helt OK då hela infokedjan var inställd på svartvitt, även bildkonsumenterna hade ju sällan färgbilder att konsumera.

Hasp skulle lösa det akuta problemet.
Svar från Lena Holm 2022-07-05 21:16
Tack Måns,
Ernie Brooks var en mästare som också var väldigt kunnig om den miljö där han oftast dök. Jag har haft nöjet att möta några betydelsefulla dykare från den sidan av Nordamerika dock inte Brooks. Nu förväntar sej alla att undervattensbilder är väldigt spektakulära i färgerna men det finns absolut motiv som gör sej bra i svartvitt som t ex de Ernie fotograferade och de som finns längs vår egen kust samt i Norge.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Det var första gången man fick ett gott skratt när man såg erat dykarvedemödor.
Den första svartvita bilen är förvirrande bra.
De andra är mycket bra.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2022-07-05 21:06
Tack Bob,
det är ganska sällan man ser de gedigna gummidräkterna med fasta handskar men ibland är det någon som har en, ofta en finsk dykare. Det finns t o m modeller som inte har dragkedja utan som bygger på att man rullar ihop materialet i midjan för att få tätt. Kul att du gillar sjöpungarna, de var ett givet motiv för svartvitt.
Hälsningar Lena
Jo, det går ju utmärkt! Men ger ett helt annat uttryck när jag ser objektet, strukturen är det som blir viktigt, den blir så tydlig. Och ljuset så klart, som i allt svartvitfoto. Men här är strukturen det centrala, den är lika intressant, men på ett annat sätt. Länken visar bilder på en hög nivå, väldigt hög.
Svar från Lena Holm 2022-07-05 21:02
Tack Stefan,
jag tycker också att det funkar för vissa motiv och då blir bearbetningen helt annorlunda. Ganska mycket hårdare för många bilder för man vill få fram kontraster och struktur. Ernie Brooks var en mästare och jag tycker det är extra kul att han mest fotade i kalla vatten utanför Nordamerikas västkust. Han hade en säl som han kallade "Spot" som gillade att posera framför kameran.
Hälsningar Lena
Å wow gillas mycket, precis som dina övriga undervatten bilder. Tycker blå brännmaneten var otrolig fin men även sjöpungen ;).
Bra det löste sig med toaproblemet relativt snabbt
Skönt med sem må gott å njut
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-07-05 20:54
Tack Nini,
ibland måste man ju testa lite andra sätt att bearbeta och se på sina bilder, även om de är färggranna så kanske det kan fungera även i svartvitt. Det finns ingenting som är så jobbigt som att stå på en båt i torrdräkt och vara kissnödig. Killarna löser det alltid lätt och till slut finner man väl råd på något sätt men en fungerande toalett är guld värd.
Hälsningar Lena
Hej Lena - ja men det gorde det da i den grad - super.
Især s/v nummer 1 er magisk.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-07-05 20:51
Tack Erik,
sjöpungarna var mitt första val då jag konverterade några bilder till svartvitt. Den kändes helt given med de skarpa kontrasterna.
Hälsningar Lena
Svartvitt fungerar alldeles utmärkt men man märker att det svartvita i någon mån gör att bilderna övergår från ett helt beskrivande till ett något annorlunda. Inte nödvändigtvis bättre, utan helt enkelt ett annat tilltal. Vissa av dina bilder får lite grann av den där känslan som man kan uppnå när man arbetar baklänges med blyerts. Man raderar fram ljuset från en blyertssvart bakgrund. Mästaren på det maneret är väl Roj Friberg. https://www.pinterest.se/pin/353673376957945662/
Jag gillar alldeles särskilt bilden på sjöharen. Kul namn förresten.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2022-07-05 20:50
Tack Gunnar,
du har helt rätt i att bilderna bli annorlunda och jag ser på dem på ett annat sätt när jag bearbetar dem. Jag har inte dina kunskaper utan går mest på känsla men det blir en betydligt tuffare bearbetning när jag gör svartvitt än när jag låter bilderna vara i färg. Då vill jag ju helst att de ska se ut som det gjorde när jag tog dem. Sjöharen är en intressant gynnare med "stora öron".
Hälsningar Lena
Hej Lena! Det blir en grafisk effekt som fungerar väldigt bra. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2022-07-05 20:55
Tack Mats,
jag tycker att det funkar för vissa motiv och kommer att fortsätta testa när det verkar lämpligt.
Hälsningar Lena
Jättelycklig bilder en annan värld som visar sig.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-07-06 22:32
Tack Bengt,
lite svårt att tolka din kommentar men jag antar att den är positiv :-)
Hälsningar Lena
begust 2022-07-07 07:39
Kom ihåg för mig, läs alltid innan jag trycker på sänd. 😁
Ja jag gillar det svartvita mycket.
De sista bilderna på maneterna , speciellt den andra och fjärde från slutet, blev väldigt bra i svartvitt. Ofta kan abstraktioner vara bättre än det exakt avbildade.
Svar från Lena Holm 2022-07-06 22:34
Tack Torbjörn,
jag visste vilka bilder jag ville göra svartvita för detta inlägg och maneterna var givna. Jag ska tänka lite mer på detta i framtiden, om tillfälle ges.
Hälsningar Lena
Svartvitt under ytan, på ditt sätt; väldigt vackert tycker jag!
Svar från Lena Holm 2022-07-06 22:35
Tack Lena,
jag testar mej fram men Ernie Brooks visade att det verkligen går att få till fantastiska undervattensbilder i svartvitt. Något att jobba efter kanske?
Hälsningar Lena