En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Små fiskar i havet

Under vår dykhelg gjorde vi även ett par dyk i Gullmarn, men där var sikten tyvärr väldigt dålig. Lunch när vi dyker i egen regi är oftast en tjock grillad korv med bröd och kanske något snaskig tillbehör som t ex potatissallad eller räksallad. Vi hade även med oss en burk inlagda jalapenos som passade bra till. Det är ganska kallt både i vattnet och på land så den varma grillade korven smakar extra gott. Min sambo sköter grillningen iförd sitt tjocka dykunderställ.

Ett givet motiv i Gullmarn är förstås den vackra gullmarsanemonen.

Det fanns också en hel del småtorskar som gärna simmade i skenet av våra lampor och passade på att jaga i skenet av lamporna. 

Smörbultar fanns det i stora mängder och en del poserade vackert med sina skimrande fenor.

Vi badplatsen i Skår mötte vi en tejstefisk. Den var ovanligt liten och färglös. Antagligen en ung individ, nästan genomskinlig.

Plötsligt dök det upp en liten tejstefisk till och även om mötet gick fort så fick jag några bilder. Det här har vi inte sett förut men det två fiskarna möttes och "hälsade" genom att simma nära varandra.

Ibland är det små händelser som gör ett dyk minnesvärt. 

Jag följde den ena tejstefisken en stund till över den rätt trista och dyiga botten.

Vid Hamburgeö var det mer snäckskalsbotten och det är betydligt ljusare. Där mötte vi en liten knot. Det är en fisk som rör sej på botten genom att "gå" på bröstfenorna. 

Simpor kan verkligen konsten att smälta in på en snäckskalsbotten men ögat avslöjar dem ofta.

En simpa i en mörkare miljö smälter inte in fullt så bra, men det spräckliga mönstret gör dem ändå rätt svåra att upptäcka om de inte rör på sej.

Bland de grova grässtråna simmar ett annat grönt "strå" som jag antar är en mindre havsnål. Tunna och smala fiskar som det är svårt att sätta fokuspunkten på, i synnerhet som det är ögat man vill träffa först och främst. Vi såg många men det blev knappt några skarpa bilder alls. 

Den här fisken är något större men den ville absolut inte komma ut från den skyddande växtligheten. Det är en liten tånglake som låg hoprullad på botten på ca tre meters djup. 

Avrundar med vad som förhoppningsvis kommer att bli yngel så småning om. Det är sjuryggsägg och de vaktades av en stor sjuryggshanne som låg med huvudet i mörker och inte gick att fota med 60 mm makro.  

När vi kom upp efter sista mörkerdyket regnade det. Vi öste in alla våra blöta grejer i bilen och blev förstås blöta då vi fick stå ute och dra av oss torrdräkterna. Så här såg det ut då vi väntade på linfärjan från Hamburgeö till Hamburgsund. Vi hade en timmes bilresa till stugan vi hyrde i Jordfall och middag. Det var allt för denna dyksäsong. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-11-16 18:42 | Läst 1166 ggr. | Permalink

"Mycket bra, intressant och helt nytt för mig! Jag tycker att det är mer spännande med fiskar i våra vatten än de som finns i Söderhavet. Men för en dykare är det kanske mer angenämt att dyka i klara och varma vatten. Hälsningar Wolfgang"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant och lärorikt samt med många fina bilder, även om det var dålig sikt så blev det tillräckligt för ett makro, snyggt. Många spännande fiskar det finns
Svar från Lena Holm 2021-11-18 17:34
Tack Peter,
makro fungerar nästan alltid och med 60 mm kan man även fota små fiskar. Skulle vi mot förmodan möta något stort så skulle det ändå inte bli bra bilder när sikten är så här pass dålig, så det är lätt att välja objektiv innan man går i.
Hälsningar Lena
Mycket bra, intressant och helt nytt för mig! Jag tycker att det är mer spännande med fiskar i våra vatten än de som finns i Söderhavet. Men för en dykare är det kanske mer angenämt att dyka i klara och varma vatten. Hälsningar
Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-11-18 17:32
Tack Wolfgang,
vi dyker mest i kalla vatten och det är bilder från vår egen kust och ibland insjöar som är bland de roligaste att visa. Men det blir ofta lite mer spännande att åka någon annan stans, dock så räcker det bra med Norge.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det var smart av den lilla torsken att du kunde hjälpa den med att lysa upp lite så den lättare kunde hitta mat :-)
Trevlig meny för jer själv, som passar perfekt för en sådan dag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-11-18 17:30
Tack Erik,
det händer ibland då man dyker i mörkret med lampor att man kan se hur vissa fiskar drar nytta av ljuset. Jag har under ett nattdyk i en insjö haft en stor gädda som simmade bredvid mej en lång stund. Jag skymtade huvudet i kanten av ljuset flera gånger och den gjorde även ett par jaktförsök utan att lyckas.
Hälsningar Lena
Mycket fin serie om världen under ytan du visar igen. Smörbulten är vacker och havsnålen var häftig.
Alla fiskäggen var en väldigt läcker bild.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-11-18 17:28
Tack Johnny,
jag önskar att jag ska simma på fiskägg som är så pass nära kläckning att man kan se ynglen i dem. Det har jag inte hittat ännu. Havsnålar är coola fiskar tycker jag men knepiga att fota.
Hälsningar Lena
Fin serie under ytan i våra vatten som iaf jag tycker är intressant. Vi har ju ganska många fisk som färger syns bra på med uv lampa eller ficklampa.
Smörbult och tångnål och äggsamlingen var ju cool ..gjorde sig bra på bild
Svar från Lena Holm 2021-11-18 17:26
Tack Nini,
jag gillar också att se vad som finns här hemma men det är oftast lite mer spännande att dyka utomlands. Det räcker dock att åka till Norge. Det finns lite mer av allt där och en del arter som man sällan ser här hemma är vanligare där.
Hälsningar Lena
Trots dålig sikt så blev det ändå mycket fina bilder och kul att få ta del av lite ovanliga vattendjur så här i novembermörkret gullmarsanemonen och sjuryggsäggen är mina favoriter.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-11-18 17:24
Tack Stig,
sjuryggens ägg satt i hörnet av en stor rostig järnlåda som låg på botten. Det kändes nog som en sold och bra plats för dem och hannen som vaktade fyllde ut halva lådan med sin kropp. Det gick dock inte att få på bild pga den dåliga sikten och valet av objektiv.
Hälsningar Lena
Upphör aldrig att förvånas över vad mycket det finns under ytan. Och så många former sen! Vackrast är nog gullmarsanemonen, häftigast simpan, märkvärdigast havsnålen. Varför så långsmal? Står den lodrätt inne bland tång och sjögräs ibland? Mycket intressant och spännande bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-11-18 17:22
Tack Björn,
man tror att det finns väldigt många arter i både sjöar och hav som inte ens är artbestämda ännu, kanske dubbelt så många fler än vi känner till. Det finns mycket kvar ännu att se. Ibland står de där små havsnålarna nästan lodrätt i gräset och då är de väldigt svåra att se.
Hälsningar Lena
Kul och vackra bilder, Tejstefisken har jag dock aldrig hört talas om. Värre är det med Simporna som ofta blev en "bifångst" på metetävlingar. Taggiga och mästare på att trassla in sig i det mesta och fick oftast gå tillbaka i vattnet.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-11-18 17:19
Tack Gunte,
när min pappa la nät fick jag ofta vara med och pilla loss simporna. Jag minns hur taggiga de var.
Hälsningar Lena