Skördetid
Nu mognar tomaterna i ett rasande tempo och jag försöker hitta olika sätt att bevara dem eller rätter där ingår så vi kan äta upp dem. På köksbordet står en stor skål som alltid är full med mogna tomater som man kan äta av när man vill.
Gurkorna mognar också och hittills har jag lagt in både ättiksgurka och saltgurka vartefter de mognat. Men hur mycket kan man egentligen ta hand om? Svärföräldrarna vill gärna ha både saltgurka och ättiksgurka och vi äter ju själva en del men nu börjar det kännas som att jag kanske har nått gränsen för nästkommande årskonsumtion (+ lite till).
Plantorna är dock jättefina och fortsätter att producera gurkor.
Det här är sista omgången ättiksgurka som jag lägger in för i år. De gurkor som tillväxer nu kommer en av våra grannar att ta hand om och lägga in. Vi kan ha dem kvar i växthuset och ge bort skörden. Det känns bättre än att bara riva ner plantorna och städa.
Tomaterna mognar i drivor och den 5 augusti postade jag ett inlägg då över två kilo Brandywine bifftomater fick bli tomatsoppa. Just då kände jag att jag hade koll på tomaterna. Nu var det dock dax igen och alla plantor behövde plockas.
Super sweet, chocolate sherry och Balkong zauber + några övermogna Brandywine. Jag gav bort hälften till grannarna,... men resten fick bli tomatsås.
Det blev en stor gryta och våra egna bladkryddor kommer väl till pass + vitlöken som vi skördade tidigare i år.
Man kan också torka tomater i ugn, vilket jag provade för några dagar sedan. En hel plåt full med tomater...
...fick stå i 120 grader (varmluft) i ca 4 timmar. Jag saltade lite på dem innan torkning. Smaken var fantastiskt efter torkning och jag plockade ner tomaterna i två burkar och fyllde dem med rapsolja.
Inte soltorkade men bra nära i alla fall :-) Återstår att se om de håller sej i kylen utan att mögla. I helgen blev det en burk till.
Vi har också en hel vägg i växthuset som är täckt med olika chiliplantor. Här är det en smakrik ganska mild Poblano som mognar. Det går att göra en fantastiskt god sås på dessa chili.
Gulorangefärgade milda habanero blir en fantastisk chilimarmelad som vi nu har önskemål från London att leverera fler burkar av.
Mina favoritchili hackar jag i matberedaren och fryser tillsammans med vitlökshack i iskubsformat. Annars är det väldigt lätt att torka chili i ugn och sedan slå sönder dem i en mortel eller köra sönder dem med en stavmixer. Hemodlade "chiliflakes" med olika styrka och smak beroende på chilisort.
En del av årets skörd bestående av dagens kok av tomatsås. Ättiksgurka och saltgurka skördade och processade denna säsong (minus de som jag redan har gett bort) samt tre burkar torkade tomater i olja.
Hälsningar Lena
Med stor respekt ser vi dina bilder av läckerheter.
Hälsningar
Ninni och Bob
det är fascinerande att allt kommer från de små fröna vi började så i mars och april. Min sambo pysslar mycket med plantorna men det är jag som skördar och tar hand om godsakerna.
Hälsningar Lena
den tårtan vill jag verkligen se bilder på och läsa mer om. Sås i påsar har jag aldrig testat, men om jag hittar kantareller så småningom kommer de att hamna i påsarna. Visst kan man spä ut pastasåsen och äta som soppa. Det har jag också provat i vintras med sås från förra året.
Hälsningar Lena
min sambo är väldigt duktig med plantorna och sedan sköter jag om skörden. Just nu är det en del pyssel men eftersom jag nu börjat jobba funkar det att göra sånt på kvällar och helger.
Hälsningar Lena
Synd att jag inte bor granne med dig :-) Då tänker jag främst på gurkorna. Men jag har inhandlat gurkor hos vår ekoodlare. ( hon som har tomaterna som jag troligtvis förätit mig på ) En burk är redan uppäten, jag längtar så efter denna smörgåsgurka när tiden kommer så det blir lätt lite extra mycket äta i början. Ett jättegott recept som jag kört med i många år nu, med dillkronor och senaspsfrön.
Förr lade jag alltid in saltgurka, men tycker den inte blir lika bra nu när det inte finns vinsten att få tag i så den hoppar jag över.
vi äter inte saltgurka mer än vid något enstaka tillfälle, men svärfar är väldigt förtjust i dem så jag lägger in till honom (utan vinsten). Jag har inte köpt smörgåsgurka eller bostongurka sedan vi skaffade växthuset och det har blivit en del presenter också. TYvärr fick jag inte några dillkronor i år för dillen fick löss och dillkronor dök inte upp i affären förrän till kräftpremiären dvs i senaste laget för mej.
Hälsningar Lena
jag tror att vi har nio chiliplantor + ett träd med Jamaica Bell som vi övervintrat i åtta år. Den ger hundratals frukter och dessa hackar jag i matberedaren, ofta med vitlök, och fryser i kuber. Väldigt användbart i matlagning. Det var ett nytt sätt att frysa basilika på. Jag stoppar bladen i en påse och när de frusit plattar jag till påsen och får basilikasmulor. VI har ett par tomatplantor på altanen samt en aubergine och de har gett en riklig skörd i år men vi har aldrig testat chili utanför växthuset men grannen har lyckats rätt bra med det.
Hälsningar Lena
Måste säga att det är väldigt snyggt fotat också.
MvH
Johnny
just de torkade tomaterna hoppas jag mycket på för de blev väldigt goda. Hoppas bara att de håller i olja utan att mögla. Grönsakerna är ju fina så det är kul att testa lite olika vinklar och ljus i växthuset ibland.
Hälsningar Lena
Blir mer och mer sugen på att skaffa ett växthus, ett litet skulle få plats på vår tomt, utan att skymma utsikten för grannen dessutom.
En helt fantastisk skörd du får och i läckra bilder dessutom.
Kanske ska ta och göra ett inlägg om min skörd. hade inte sått några tomatfrön i år, men fick en liten planta som vi fått några små tomater på. köpte en påse habanerofrön, alla tre fröna tog sig och där har vi skördat en liten och väntar med spänning på om resten av blommorna ska ge frukt.
jag tycker absolut att du ska fundera ordentligt på växthuset för det är ett mysigt pyssel som är ganska lågintensivt (om man drar in automatbevattning som är ett måste) och det ger mycket goda grönsaker. Men det finns kritiska perioder då det kan bli en djungel om man är borta för länge. Jag såg din skörd och det kan ju bara gå framåt och bli bättre:-)
Hälsningar Lena
Fina bilder läckra bilder som vanligt! Härligt!
Hälsar
Eva
Fina bilder läckra bilder som vanligt! Härligt!
Hälsar
Eva
man kan faktiskt komma ganska långt med en södervägg. Tomatsorten Balkong Zauber har vi ute på altanen och den ger plommonstora röda tomater på en planta som blir ca 1 m hög och ganska stabil. De godaste tomaterna vi har i växthuset är Super sweet (röda cocktailtomater) och de stora bifftomaterna Brandy wine (som kan väga 500 g). Dessa plantor blir väldigt höga och behöver mycket stöd. Bästa chilin tycker jag är Jamaica Bell, den är mild till medelstark och passar till väldigt mycket. VI har ett planta som är ett träd och som vi övervintrat inomhus i 8 år.
Hälsningar Lena
/Eva
Hälsningar Lena
för din trevliga kommentar. Nej, jag tycker inte att du ska tänka om, möjligen tänka annorlunda. Växthuset är ett trivsamt pyssel som egentligen är ganska lågintensivt. Man ska anpassa sina odlingar till det man vill ha. Man kan ju t ex ha några blommor på hyllorna. En gurka eller två, ett par tomatplantor och en paprika/eller chili. Eller varför inte en exotisk frukt som bara blir lagom stor. Man kan ha en mysig stol att sitta i eller kafémöbler så man kan sitta där ett par stycken och fika eller äta. Det enda som är hårt arbete är att anlägga grunden :-)
Hälsningar Lena
Har dessvärre inte gröna fingrar eller så men tror du en helt novis växtufo skulle fixa nån planta. Älskar ju tomater. Måste dom nypas? Går det åka bort?
Pastasås torkade tomater och basilika mums... Lika lätt med oregano?
Ska läsa på till våren :)
det är inte så svårt att ha några tomatplantor men de kräver förstås lite passning. Jag tycker du kan testa med t ex Balkong zauber som man kan odla i hinkar. Så frön i mitten av mars och pyssla om dem inomhus, det är lätt. Plantera dem i hink tidigt i början av sommaren så de kan få växa till sej i det fina vårljuset. Blir det frostrisk kanske du bara kan bära in hinkarna i hallen. Du kommer att få småtomater runt midsommar och om de står soligt blir de röda ett par veckor senare. Den här sorten ska inte tjuvas (nypas) men man får gallra lite för att det inte ska bli för tätt. Basilika är superlätt att odla i kruka och likaså oregano. Oregano ska man inte sätta på friland för den sprider sej helt sanslöst.
Hälsningar Lena