En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skåne - samlade glimtar

Jag steg upp tidigt och så här vackert var det när morgonen grydde utanför vandrarhemmet i Blentarp där jag valt att bo.

Jag körde mot Äspet vid Åhus men det blev ett och annat stopp längs vägen. Enkelt när man kan bestämma själv, det var dessutom väldigt lite trafik vid sextiden på söndagsmorgonen.

Här blev det tvärnit på en landsväg. Det var magiskt och går inte riktigt fram på bild tyvärr.

När jag såg den här storken fick jag vända och köra tillbaka. En stork i morgonljuset kunde jag bara inte passera och det fanns en p-fick att stanna på.

Upptäckte dessa när jag släppte storken med blicken. Det var oerhört mycket som blommade i Skåne och jag hann inte med allt, men dessa backsippor kunde jag inte motstå.

De som varit till Äspet känner kanske igen den här kurvan. Det var oerhört vackert med solen som strilade ner mellan träden och jag stannade helt kort på vägen.

Havet låg nästan blankt och solen hade gått upp vilket gjorde det helt omöjligt att fotografera åt det hållet.

Jag gick över gräsbevuxna sanddyner till fågeltornet och spanade ut över våtmarken. Brushanarna var minsann på gång.

Två gravänder som inte riktigt kunde hålla sams i samma pöl.

Det här är jag ganska säker på att det är bergänder, för honorna låg en bit ifrån. Till höger skymtar också en skärfläcka, en av de fåglar som jag gärna ville se. Dock var avståndet väl långt här. Speglingen på vattnet är från något slags torn i bakgrunden.

Man kunde höra de bisarra lätena från denna tärna ute på vattnet med det gick inte att fota åt det hållet pga solen. Plötsligt kom en tärna farande förbi tornet och jag lyckades få fyra skarpa bilder. En Kentsk tärna, mitt första möte i Sverige.

Större och mindre strandpipare, hussvala, gluttsnäppa och en del annat fanns också på plats. Till Stefan kan jag meddela att jag fick se rödspov vid Håslövs ängar, men det blev inga bilder som duger att visa.

En glimt från Åhus på väg därifrån.

Det blev mycket småvägar och jag vet inte riktigt var jag varit. Här var det raden med träd som fick mej att stanna.

Den här fantastiska allén känner kanske några av er igen. Jag har nog inte åkt genom en så lång allé någonsin. Hit skulle jag gärna åka vid olika årstider om det låg lite närmare.

En av otaliga vackra gamla byggnader som kändes typiska för Skåne. På många ställen var det helt enkelt för smalt för att stanna men här fanns det en liten vändplan och jag tvärnitade. Kajan hade koll...

Jag avslutade vid Vombs ängar denna dag men det har visats mängder med bilder därifrån så jag nöjer mej med de fina spovarna som gick utanför bilfönstret. Här fanns det mängder med vadare, gravänder, tofsvipor och ljuvliga gulärlor, bara för att nämna några. Skåne visade sig från sin bästa sida och jag kommer definitivt att åka tillbaka. Där finns mycket vackert att se.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-05-07 21:58 | Läst 1482 ggr. | Permalink

"Fantastiskt fin bildserie! Vilken händelserik resa du gjort. Skärfläcka står högt på önskelistan. MvH Johnny"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Väldigt mycket vackert visar du och allra bäst tycker jag om dom tre första morgonbilderna. Men storspovarna, storken och......oj, så fint. Vilken tur du gjort, och viket fint resultat!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-05-08 19:30
Tack Björn,
det blev mycket bilder på resan och Skåne visade verkligen upp sej från sin bästa sida.
Hälsningar Lena
Fint ljus i många bilder. Har inte varit vid Äspet än, men det kommer nog. Fina speglingar av gravänder o stork. Storspoven fick du fint i Vomb, så nära har jag nog inte haft dem. Spännande berättelse, ja du får gärna lägga ut mer :)
Svar från Lena Holm 2018-05-08 19:31
Tack Peter,
nu blir det nog inte mer från Skåne för vi har en annan tur på lut. Men jag kommer nog att åka tillbaka vid något annat tillfälle. Det finns mycket att se och jag bara snuddade lite på ytan känns det som.
Hälsningar Lena
pdahlen 2018-05-08 20:18
Falsterbo på hösten när flyttfåglarna är på väg syd på är riktigt spännande, var nog där 5 gånger i höstas
Mycket fint i bilderna här! Skåne är ett fantastiskt vackert landskap, kanske det finaste, rent subjektivt så klart.. Har alltid gillat Skåne, kan bara rekommendera Falsterbonäset i rovfågelsflyttider på hösten.. jisses vad mycket rovfåglar det kan vara bara i en enda skruv när vädret är gynnsamt nån gång i september..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-05-08 19:32
Tack Jan,
jag har förstått att det finns väldigt mycke vacker natur i Skåne och djurliv därtill. Nu kändes det som att jag bara snuddade lite på ytan.
Hälsningar Lena
Välkommen tillbaka, som tur var lovade jag dig inget bestämt möte, för jag var i usel form den helgen. Men du fick se mycket fint har jag sett, det är jag glad för.
Svar från Lena Holm 2018-05-08 19:33
Tack Stefan,
jag gick efter Artportalen och råd från olika läsare här på FS bloggen. Jag kom inte så nära rödspoven som du gör mej jag fick i alla fall se den. Skåne har oerhört mycket att bjuda på och jag kommer säkert tillbaka.
Hälsningar Lena
Bild 3 - magiskt nog för mig! Underbart med ljuset från sidan och rådjur i lagom dunkelt snår!
Svar från Lena Holm 2018-05-08 19:35
Tack Ragnar,
just där jag tog den tredje bilden var det helt magiskt men rådjuren drog ju ganska snart och jag fick bara några skott genom den öppna sidorutan.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fin bildserie! Vilken händelserik resa du gjort. Skärfläcka står högt på önskelistan.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-05-08 19:39
Tack Johnny,
jag såg bara skärfläckorna på håll men det är otroligt fina fåglar. Jag har sett dem betydligt närmare i Spanien, men det finns i södra Sverige och borde inte vara något problem att hitta.
Hälsningar Lena
Vilken härlig resa du har varit på. Många fototillfällen med många vackra bilder. Det jag kan tycka är lite jobbigt när man är ute själv på sina turer är att man skall titta både på vägen och efter motiv. Lättast är det naturligtvis tidigt innan alla andra har gett sig ut på vägen.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2018-05-08 19:41
Tack Ing-Marie,
jag åkte förbi mängder med fina ställen, men man kan inte stanna överallt så vissa miljöer gav jag upp från början. Man måste också titta på vägen har jag märkt och jag var väl utanför de vita strecken några gånger. Då varnar nämligen vår nya bil och gör man det flera gånger föreslår den att man ska ta paus.
Hälsningar Lena
Hej,
Det är härliga bilder från ett härligt landskap. Du fångar ett fint rent ljus i dina bilder. Jag förstår att att du väljer ditt ljus med känsla.
Där är vi olika för jag plåtar i alla ljusförhållande och fokuserar på udda händelser.
På något sätt känner jag igen de två storspovarna. När jag plåtade dem satt en dam lågt i en mindre mörk bild och tog bilder med ett ganska långt tele. Vi passerade med en Land Rover och vågade inte stanna och störa. Kan du kolla datum och tid på din bild så skall jag kolla mina EXIF på de vi tog. Vi kan ha korsat väg?
Nästa gång du är i Skåne får du höra av dig, när som helst.
Ha det gott
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2018-05-08 19:50
Tack Bob,
jag valde nog en del bilder med finare ljus att visa i bloggen, för jag har ganska blandat. Jag minns att jag såg en ljus Land Rover vid Vomb när jag vände. Jag kör en brun Volvo XC70 så det var inte jag i den mindre mörka bilen. Bilden på storspovarana är tagen den 28 april 20:01. De gick på vallen på vänster sida som man passerade på väg mot Vomb och ut ur området. Jag kommer garanterat tillbaka till Skåne och då ska jag höra av mej.
Hälsningar Lena
Bob Bovin 2018-05-08 20:37
Hej,
Mina storspovar var plåtade den 29 vid klockan 15.30. Så vi korsade inte väg, men nästa gång möts vi.
Ha det gott
Bob och Ninni
Vilka härliga bilder från ett Skåne som är så vackert! Min yngsta tös bodde i Skåne under några år så jag brukade fira påsk därnere. Det var en härlig känsla att lämna vinter, snö och kyla för att möta våren i Skåne. Hade en bild sedan tidigare av ett platt landskap utan större artrikedom, mer av monokultur vad gällde det mesta. Fick verkligen tänka om när jag lärde känna landskapet och här på fotosidan blir man påmind allt som oftast av vad Skåne har att erbjuda vad gäller flora och fauna! Som nu ditt inlägg! Vilken fantastisk resa du verkar haft! Ha en fin dag! Yvonne
Svar från Lena Holm 2018-05-08 19:51
Tack Yvonne,
ja det är ett otroligt växlande landskap och väldigt vackert även där det är odlingar. Jag kommer garanterat att åka tillbaka.
Hälsningar Lena
Oj många härliga bilder ..storken är ju väldigt fin I passande miljö. Har vid något tillfälle sett ett gäng stork gå bakom en traktor som plöjde...Märklig syn när man är van med måsar som det brukar vara.
Slingervägen var härlig liksom udden med strandskatan, häftig mönster I vattnet..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2018-05-08 19:52
Tack Gunte,
det fanns så mycket vackert och spännande att fota i Skåne och jag måste komma tillbaka. Jag har ju bara snuddat på ytan känns det som.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder Lena.
Nu har jag turen att resa till Skåne både denna helg och nästa.
Så kul med inspiration från dina bilder.
/Bengt
Svar från Lena Holm 2018-05-08 21:00
Tack Bengt,
det ska bli intressant att se vad du fastnar för i dina motivval.
Hälsningar Lena
Härliga bilder från Skåne :)
Kul att du fick se och fota kentsk tärnan, den har jag själv aldrig fått se, har heller inte fått se den vita storken som ju är lite mer vanlig i södra delarna av landet :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2018-05-14 09:51
TAck Fredrik,
tärnan var en fullständig lyckträff men man ska ju ha lite tur ibland. Storkarna var garanti.
Hälsningar Lena