En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rött under vatten

För dykare och undervattensfotografer är artificiellt ljus helt avgörande för upplevelsen och resultatet. När det naturliga ljuset färdas genom vatten absorberas ljuset och färgerna i takt med att vattendjupet blir större. Färgerna försvinner i följande ordning: rött, gult, orange, grönt och slutligen blått. Redan efter några få meter försvinner den röda färgen, men om man lyser med en ficklampa eller slår med blixt upptäcker man snart att det finns mängder med röda djur under vatten.

Jag tror att detta är en "red trumpet tube worm" dvs en typ av mask som har vackert röda mundelar som den visar på bilden.

Det här är en "crimson anemone" med en "candy stripe shrimp" . Anemonens färger kan variera men en del är mycket kraftigt röda och de små genomskinliga räkorna är vackert randiga i blått, gult och rött.

 

En "orange hermitcrab" lyser verkligen upp på den brunaktiga botten. Den använder sin stora högra klo till att sluta för öppningen på skalet när den kryper in och gömmer sej.

Den här orangeröda eremitkräftan hade gjort sej extra spektakulär genom att klä sej med en röd svamp istället för ett vanligt skal. Det kan möjligen vara så att svampdjuret växer på skalet. Den håller också en liten tjej i sin ena klo som inte ville vara med på bild.

Nakensnäckorna har ofta spektakulära färger och ser nästan ut som smycken då man finner dem på stenar eller tareblad. Denna "Opalescent nudibranch" sitter på en sten som är klädd med en typ av rosa korall.

 

Sjöstjärnor finns i många olika färger och former. Just denna ser lite annorlunda ut och heter "cookie star", vilket känns passande för den ser verkligen ut som en liten fin kaka. Stor som en handflata ungefär. Tyvärr så var underlaget orange vilket inte var helt optimalt.

Puget sound king crab är stor och färggrann och dess småttingar ser ut som stora ädelstenar när de traskar fram på botten. Den här juvenila krabban var stor som en tennisboll ungefär.

Ibland är hela miljön väldigt röd och orange och det kan vara bra om man kan byta färg för att smälta in bättre. Bläckfisken på bilden kan växla mellan knallröd till nästan helt vit eller brunspräcklig på mycket kort tid. Genom att även ändra struktur på huden kan den se ut som sten eller mjukkorall. Om ni tycker färgerna ser kraftiga ut på denna bild lägg då märke till att det är grönt vatten i hörnet. Det såg ut så här.

Alla bilderna är tagna i vattnen längs Alaskas södra kust och med dubbla blixtar. Utan blixt hade alla dessa bilder bara visat olika toner av blågrönt.

 

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-10-27 11:41 | Läst 13145 ggr. | Permalink

"Vad härligt. Höstfärger även i vattnet Marianne"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Landkrabba som man är så får man aldrig se något sådant fint som du får göra .Men det finns ju mycket ovan där också så man får finna saker där istället Mycket fina bilder du tagit
Ken(/
Svar från Lena Holm 2013-10-27 12:18
Tack Ken,
ja det finns mycket på land i Alaska och ett fantastiskt ställe att resa runt i även om det måste ske med båt eller sjöplan.
Hälsningar Lena
Mycket fina o spännande bilder! LO
Svar från Lena Holm 2013-10-27 12:18
Tack LO,
det fanns oändligt mycket att titta på där nere.
Hälsningar Lena
Som vanligt kul att läsa och få ta del av dina fantastiska bilder. Det slog mig var många glaskonstnärer får sin inspiration. /Frode
Svar från Lena Holm 2013-10-27 12:19
Tack Frode,
det har jag tänkt på några gånger för det finns en hel del små djur där nere som direkt får mej att tänka på glaskonst.
Hälsningar Lena
Hej Lena, väldans intressant och fina bilder och krabban var ju urgullig :-))
Svar från Lena Holm 2013-10-27 12:20
Tack Birgitta,
de där krabborna är bedårande och du skulle se dem när de är riktigt små.
Hälsningar Lena
Fantastisk miljö och fantastiskt fina bilder!!! Detta borde du ju göra en utställning av.... och designers, borde ljubla av lycka och inspiration... Mycket fint!! //Peter
Svar från Lena Holm 2013-10-28 22:30
Tack Peter,
en del designers blir nog inspirerade av undervattensvärlden, jag skulle bli det om jag hade det som yrke. Utställningar är mycket jobb och kostar en hel del, blir det något sådant får framtiden utvisa.
Hälsningar Lena
Intressant inlägg med störtsköna färger! Vackert fångat som alltid! =)
Svar från Lena Holm 2013-10-28 22:31
Tack Heléne,
det finns mycket vackert där nere att föreviga.
Hälsningar Lena
Intressant och vackert! Det behövs en bra fotoutrustning och belysning under vattnet. Alternativ är väl att plåta i svartvitt, men det är kanske ingen höjdare :-)
Svar från Lena Holm 2013-10-28 22:33
Tack Wolfgang,
svartvitt kan det bli om blixtarnas ljus inte räcker till t ex vid vidvinkelfotografering. Vrak och stora djur kan bli riktigt bra i svartvitt.
Hälsningar Lena
Vad du är duktig Lena - viken färgprakt, underbart vackert - tack för att du delar med dig av dina alsrer! // Sören
Svar från Lena Holm 2013-10-28 22:34
Tack Sören,
jag delar gärna med mej.
Hälsningar Lena
Vad härligt. Höstfärger även i vattnet
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-10-28 22:35
Ja, här kan man stöta på höstfärger året om :-) Men det var kanske hösten som gjorde mej lite inspirerad att visa just detta urval.
Hälsningar Lena
Vad härligt. Höstfärger även i vattnet
Marianne
Underbart fina färger och former!
Alltid lika spännande att få läsa och se dina bilder Lena!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-10-28 22:36
Tack Ewa,
det finns en del udda djur där nere.
Hälsningar Lena
Detta var mycket intressanta fantastiska spännande sköna bilder att få se. Vad spännande med ljuset. Blir det så när man fotograferar i vattnet på akvarium också. Jag tyckte det blev ovanligt blått när jag var på Blå Planeten i Köpenhamns akvarium.

Så spännande det måste vara att ge sig ner i vattnet med dykarutrustning för det måste du väl alltid ha eller kan man snorkla sig fram.

Jag känner i magen denna spänning när jag tänker på att jag skulle ge mig ner bland alla dessa skönheter.

Hua vad mysigt det var se dessa bilder och läsa din text.
Ha gosig söndagskväll
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2013-10-28 22:46
Hej Gun-Inger,
ljuset är olika i olika typer av vatten. Tropiska varma vatten med bra sikt blir ofta mer blå. Jag har t ex bilder från vattnen kring Malta som är mycket blå. I våra kalla vatten och även utanför Kanada och Alaska blir vattnet mer grönt för det innehåller mer partiklar. I akvarium tror jag det varierar mer beroende på hur de är inredda.
Jag har nästan alltid dykutrustning på mej men ibland tar jag bilder då jag snorklar. Att fotografera nära ytan kan ge fina effekter, för då kan man utnyttja det naturliga ljuset. För mej är dykningen avslappnande när man väl kommit i vattnet (innan är det oftast ganska tungt) och istället för spänning skulle jag kanske kalla det en cool känsla, ibland mycket cool.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2013-10-29 11:49
Cool det kan jag tänka mig. Hade jag varit ung skulle jag prövat detta samt lärt mig klättra i berg. När vi vandrat i fjällen har jag alltid tyckt det ser så härligt ut kunna ta sig upp på detta sätt.
Det är säkert mycket krävande så man bör var ung och vältränad som du är.

Jag såg programmet om de som hittade Jättebläckfisken och där var alla bilderna just blå. Då tänkte jag på det du lärt skrivit om färger i vatten.
Tack för det.
Ha en riktigt bra dag vi har vaknat upp efter stormen Jasmine som var hygglig mot oss denna gången.
Gia
Som att blicka in i en godisbutik :-)
Slutar aldrig förvånas över vad mycket vackert du ser och fångar där nere !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-10-28 22:39
Tack Ing-Marie,
vilken skön jämförelse du gav. Kanske därför jag tycker det är så fantastiskt att få sjunka ner under ytan med jämna mellanrum.
Hälsningar Lena