En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ringduvorna

Vi har ett par ringduvor som kommer på besök i det lilla som återstår av vår fågelmatning och så dricker de vatten. Jag vill tro att det är samma duvor som var hos oss förra året, men det finns ju inga garantier för det.

Jag vet inte om några av er fågelfantaster här på sidan tänkt på hur duvor dricker vatten. De sänker ner hela näbben och suger i sej vatten. Till skillnad från de flesta andra fåglar som skopar upp vatten med "undernäbben" och lyfter huvudet för att svälja.  

Lite för trångt för att bada men de har försökt. 

Just nu är det bara en duva som kommer till oss. Jag antar att den andra ligger på ägg någonstans i närheten. 

Blev lite överrumplad av den här badgästen och kameran var inte optimalt inställd, men ni ser säkert vad det är ändå.

Det är inte ofta vi har badande rödhake och den här satt bara stilla för en bild. Sedan drog den. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2020-05-10 20:22 | Läst 2073 ggr. | Permalink

"Trevliga bilder, Lena..och det där med "samma duvor", tja jag vill gärna tro det eller möjligtvis ättlingar efter.. Ska försöka göra en lång historia kort... 1990 bodde vi i radhus i lund. En unge kom hem med en duvunge som hittades på gångbanan, troligtvis misslyckat första flygförsök. Den fick bo på altanen en tid medan en förälder hela tiden satt på en lyktstolpe utanför och kom och matade. En dag bortflugen. Flytt till gård på landet där det dök upp märkligt närgångna duvor..Senare flytt till annat hus i byn där duvorna slog sig ner i en gran utanför fönstret och fick ungar. Dom var inte speciellt skygga dom vuxna. Nu på en sista adress och här promenerar det runt ett duvpar då och då... Tillfälligheter, ja visst men man kan ju undra ibland..."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder, duvor är Jans favoriter har jag hört hehe :)

Hehe nä ser trångt ut för att bada där för dem båda...

Rödhaken var också väldigt grann.
Svar från Lena Holm 2020-05-11 18:28
Tack Joakim,
tack och lov badar inte de stora fåglarna som kommer ibland. Vi har både skator och kråkor som kommer för att dricka när det är torrt. En och annan koltrast har badat och då blir det nästan tomt i badet.
Hälsningar Lena
Joakim88 2020-05-11 18:54
Hehe okej ja då förstår jag. Kan bli jobbigt att behöva fylla på "skålen" stup i kvarten :)
Trevliga bilder, Lena..och det där med "samma duvor", tja jag vill gärna tro det
eller möjligtvis ättlingar efter.. Ska försöka göra en lång historia kort...
1990 bodde vi i radhus i lund. En unge kom hem med en duvunge som hittades på gångbanan, troligtvis misslyckat första flygförsök. Den fick bo på altanen en tid medan en förälder hela tiden satt på en lyktstolpe utanför och kom och matade. En dag bortflugen. Flytt till gård på landet där det dök upp märkligt närgångna duvor..Senare flytt till annat hus i byn där duvorna slog sig ner i en gran utanför fönstret och fick ungar. Dom var inte speciellt skygga dom vuxna.
Nu på en sista adress och här promenerar det runt ett duvpar då och då...
Tillfälligheter, ja visst men man kan ju undra ibland...
Svar från Lena Holm 2020-05-11 18:26
Tack Gunte,
vilken historia. Jag skulle absolut kunna tänka mej att den där första duvungen kom tillbaka till samma altan men att dess avkomma sedan fortsatte leta reda på er när ni flyttat känns rätt otroligt. Men man kan ju undra och ibland gör djur oanade saker :-)
Hälsningar Lena
Har aldrig sett duvor dricka! Lite roligt att de sänker hela näbben. Duvor är vackra, det visar du med dina bilder, men något underskattade. Kanske beror det på att man fått höra att de sprider sjukdomar? Rödhaken alltid en sötis! Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2020-05-11 18:23
Tack Yvonne,
många vilda fåglar sprider sjukdomar som t ex kan drabba våra husdjur. Rödhaken är alltid söt, håller med om det.
Hälsningar Lena
Håller med alla om att duvor är vackra, min egen favorit är turkduvan. Blev naturligtvis nyfiken på hur dom dricker och var tvungen att söka. Dom suger i sig vattnet ungefär som vi skulle göra om vi drack i vatten i ett stort kärl. "Sörple " som Emil skulle sagt.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-05-11 18:21
Tack Sten,
turkduvan är en vacker fågel. Jag har också läst någonstans för länge sedan hur de dricker och när jag sedan har dem på första parkett framför köksfönstret så ser man tydligt hur det går till. De skvätter inte alls med vattnet som andra fåglar gör.
Hälsningar Lena
Vad fint! Jag gillar duvor bara dom inte häckar på min balkong.. :-) Dom har fortsatt hållit sig borta här.. Just Ringduvor känns så lugna, dom står/sitter mest och tittar på en utan att 'överreagera'.. Europas största duva är det också! Fint med Rödhaken också, har inte sett någon på ett tag nu, men har hört den..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-05-11 18:19
Tack Jan,
just ja, duvorna på din balkong, de bilderna minns jag :-) Ringduvorna hos oss är lite skygga när vi är ute men om jag står i köket och tittar genom fönstret strosar de mest omkring och pickar i sej frön innan de tar en slurk vatten.
Hälsningar Lena
Vackert och trevligt besök! Ser lite liten ut badet. Du får bygga en större.
https://www.youtube.com/watch?v=YAer4rDnA6I

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-05-11 18:17
Tack Johnny,
tack och lov badar inte de stora fåglarna. Vi har skator och ibland även kråkor som dricker vatten när det är torrt.
Vilken underbar filmsnutt :-) Kolibrier är ju så otroligt fina. Det borde vara ungfåglar som kan samsas så.
Hälsningar Lena
Kul att se närmare på ringduvorna! Jättefin ögonkontakt i första och rödhaken är som alltid vacker att se på.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-05-12 18:56
Tack Bjarne,
jag tror duvan hörde mej bakom fönstret men jag uppfattades inte som tillräckligt hotfull så den satt kvar. Rödhaken satt precis i automaten men jag hann inte få det på bild. De brukar bara äta från marken men den här har lärt sej att det finns bättre mat om man sitter på en liten pinne.
Hälsningar Lena