En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Revansch hos nötkråkan

När jag fick möjlighet att åka ut en morgon då vädret såg någorlunda hoppfullt ut drog jag tillbaka till nötkråkornas tillhåll. Jag kom dit innan solen gått upp och det var mörkt inne bland träden och blött, men miljön är fantastiskt fin.

Det var en del moln men solen var på väg upp över träden och småfåglarna flög i skytteltrafik till mataren med frön. De svischade bakom min rygg och prasslade lätt i buskarna. För övrigt var det vindstilla och helt tyst.  

OJ, jag var inte ens riktigt med när den första nötkråkan landade och jag stod inte på den plats jag först hade planerat att fota från. Jag insåg också att småfåglarna antagligen hade plockat åt sej det mesta av den första omgången hasselnötter som jag placerat ut. 

Mycket riktigt. Här får jag en uppfodrande blick från kråkan som med bestämdhet anser att det ska ligga godsaker här. 

Den flög upp och satte sej på en gren med bra överblick över matställena och jag kunde fylla på med nötter på några fina platser. Johnny hade ju varnat och sagt att de var glupska och jag kunde ju inte mata slut på min nötpåse innan solen gått upp. Bättre än ISO 5000 ville jag ju ha. 

Nötkråkan var snabbt nere igen och jag tog några bilder från den mörka vinkeln bakom ett stort träd. Fågelns vita mönster i fjäderdräkten blir trots allt rätt fint i lite halvdåligt ljus tycker jag.

Jag placerade ut hasselnötter på några olika ställen och det var hårt konkurrens om godsakerna. Eftersom jag bjuder på skalade nötter kan också småfåglarna njuta av dem. 

Solen gick upp och en del strålar började bryta igenom molnen. Det är ju en väldigt stilig fågel, eller hur?

Jag stannade hos nötkråkorna cirka en och en halv timme och de kom på täta besök till matningen. Ofta flög de in och satte sej på en gren i närheten, innan de flög ner och tog för sej av nötterna. Jag vet inte om det var samma fågel som kom tillbaka eller om det finns flera individer. Med tanke på hur mycket nötter det gick åt borde det vara mer än en.

De var väldigt glupska och "skottade in" så mycket de bara kunde få plats med + en i näbben innan de drog iväg för att smälta maten. Eller den kanske lägger upp ett förråd någonstans? Jag har faktiskt inte en aning om nötkråkornas beteende. Jag har sett andra kråkfåglar gömma mat t ex stoppar skatorna undan godsaker under takpannorna på grannens tak (när vi har lagt ut något gott och de inte kan äta upp det på en gång). 

Den är väl kanske inte som snyggast med mat i näbben men jag gillar den här bilden ändå.

Det finaste solljuset var över när jag lämnade nötkråkorna och alla småfåglar för att hinna med en del andra saker den dagen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-11-13 10:29 | Läst 788 ggr. | Permalink

"Mycket vackra bilder på mycket vackra fåglar, även om de är glupska :-) Hälsningar Halina"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vad roligt att dom var så ivriga å ville visa upp sig när du återkom.
Var är det någonstans?
Många blev fina i dunkel och mossa. Riktigt känner doft av blöt skog
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:28
Tack Nini,
denna gång var det full fart på kråkorna. Det är mycket fin skog runt denna matning som ligger utanför en liten ort som heter Salbohed. Det är Daniel Greens matning.
Hälsningar Lena
Den turen lönade sig! En imponerande samling bilder på nötkråka.
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:33
Tack Christer,
nötkråka har jag bara fotat vid ett par tillfällen förut så det här var en kul tillfälle.
Hälsningar Lena
Grymma bilder kort sagt :)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:34
Tack Gunte,
nötkråkorna var med på noterna denna gång.
Hälsningar Lena
Jättefin bildserie! Man tackar! Det där med "uppfordrande blick" hade nog avfärdats som nonsens för några decienner sen, då var det bara människor som kunde tänka och handla så. Trodde man, men är nog mer öppen nu.

Jomenvisst måste väl även nötkråkor lagra mat tänkte jag. Dom här arterna är jui mästare på att stoppa unden nötter och komma ihåg de flesta ställena. Kollade på engelske Wikipedia.

"Surplus seed is always stored for later use and it is this species that is responsible for the sowing of new trees of their favoured pines, including the re-establishment of the Swiss pine (Pinus cembra) over large areas in the Alps of central Europe formerly cleared by man.[citationneeded]"
Måns H 2022-11-14 09:29
PS. Nu kom jag på att Scientific American hade en artikel för några år sen om dessa fåglars närmast obegripliga förmåga att gömma nötter (eller ollon eller vad de nu är specialiserade på) och komma ihåg stället. De stoppar ned nöten, tittar snabbt åt ens hållet snett uppåt, sen åt andra hållet snett uppåt. Och kommer ihåg tusentals ställen. Dessa fåglars hjärnor är ju små men extremt effektiva. Att de inte hittar alla nötterna medför att de träden sprids till fler ställen.
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:38
Tack Måns,
så kul med all information som du plockat fram. Jag misstänkte att de måste gömma nötterna någonstans för många arter gör ju det. Jag har läst om vissa fåglar som klarar av att gömma tusentals nötter, som du beskriver, och sedan hitta tillbaka till dem. Jag har läst en del om fågelhjärnan som man har fått "omvärdera" när man fått mer kunskap om hur den ser ut. De riktigt smarta fåglarna har väldigt hög densitet av nervceller och mycket färre av de stödceller/serviceceller som kallas glia. Då kan man vara smart fast hjärnan är liten.
Hälsningar Lena
Hej,
Underbart fint reportage. Det är en stilren fågel. Evolutionen måste ha ett skönhetsråd.
I många fall tycker jag färgbilder blir bättre i dunkelt grått ljus. Du några här. Solsken ger ibland hårda bilder.
Blev sugen på en hasselnöt av dina bilder..
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:40
Tack Bob,
du har rätt om ljuset och en bra kamera kan ju hantera höga ISO tal. Jag ville dock gärna ha kortare slutartider för att eventuellt kunna fånga fågeln i rörelse och då måste man ha lite sol så här års.
Hälsningar Lena
Det blev fina bilder på den/dem trots ljuset, ser de får in flera nötter i näbben som ser ut som en typisk kråkfågelnäbb. De två första bilderna är riktigt läckra skogsbilder, de gillar jag definitivt.
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:42
Tack Stefan,
det är väldigt fin skog runt denna matning och jag försökte få med några bilder på miljön. Det kommer några till i en annan blogg. De kunde plocka åt sej en rejäl laddning med nötter och fyllde antagligen foderstrupen och/eller krävan innan den drog iväg.
Hälsningar Lena
Väldigt stilig fågel, jag har sett den några gånger vid stugan men jag har inte ens försökt att locka fram den. Det får bli ett framtida projekt. Riktigt fina bilder grattis till dom och tack för att du visar dom här.
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:43
Tack Morgan,
om du har nötkråkor i stugan borde du definitivt se om de vill komma fram och äta lite hasselnötter. De är både roliga och läckra att fotografera. Dessutom inte så vanliga.
Hälsningar Lena
Trevligt! En vacker fågel som jag bara sett några få gånger tyvärr, dom är sällan i stan.. Får hålla till godo med Nötskrikor, dom finns i närområdet och är ganska orädda.. Synd att du inte har några 'översiktsbilder', det är alltid kul med en bild som visar omgivningen.. Mobilen funkar ju fint till det har jag ju själv testat nyligen!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:46
Tack Jan,
jag har ju inte möjlighet att fota nötkråkor om jag inte reser en bra bit så det lär inte bli så ofta. Jag tog några andra bilder av omgivningen men inte några vidvinkelbilder. Min mobil är för gammal men jag brukar ha åtminstone 24-105 eller 15-35 med när jag åker ut så här pass långt, men jag använde dem inte denna gång.
Hälsningar Lena
Så fint, kul med nötkråkorna, en fågel jag aldrig har sett. Jo den ser lite sur ut i början när det saknades nötter, men den blev ju kompenserad
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:48
Tack Peter,
den visade precis var det brukar ligga nötter när jag stod och tittade på den. Sedan flög den upp på grenen och inväntade att jag skulle fylla på. Då visste jag att jag nog skulle få fota den så länge jag ville om den inte blev skrämd av något/någon.
Hälsningar Lena
Toppenbilder Lena! Vilken revansch. Gillar de lite halvdunkla bilderna men riktigt fint blev det med det bra ljuset. Nötkråkan är en samlare. Den flyger och gömmer nötterna i sitt revir. Framför allt inför vintern så fyller den "förråden".

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:50
Tack Johnny,
jag har förstått att de gömmer maten och Måns har också bidragit med fakta om dessa fåglar. Jag provade också att fota i direkt motljus och det kommer några sådana bilder i en annan blogg.
Hälsningar Lena
Kul att du fick träffa på den här mysiga fågeln. Tycker de mörka bilderna blev fina men den är ju vacker i solljuset också.
Fick ju se deras beteende rätt bra under dom veckor jag hade min "Ivan" här. Glupsk, ja, jag kom på honom med att äta direkt ur nötskålen på altantrappen då han tyckte att det gick för långsamt med påfyllningen vid matningen. Och det skulle varit kul att veta hur många nötter som "planterades" i gräsmattan, alla nötter skulle tömmas från matningen och gömmas.
Men skatorna hade koll, när han stucket så kom dom och smaskade i sig det han gömt.
Ing-Marie

Blev ju nyfiken på mina egna bloggar nu så jag var tvungen att leta på dom. Och som vanligt blir man lite chockad över hur länge sedan det var, Oktober 2016 !

https://www.fotosidan.se/blogs/imse59/nar-man-far-ovantat-besok-3.htm
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:54
Tack Ing-Marie,
den gjorde sej rätt bra i mörkret men jag ville ju gärna få lite kortare slutartider och möjligen fånga den i rörelse. Då behövs det sol så här års. Din Ivan var ju en fantastisk gäst att få ha så nära så länge. Tänk att det var så länge sedan. Vi hade ju en på jobbet några dagar, men det är också flera år sedan. Den blev inte matad men hittade ju de fina prydnadstallarna i kunskapsträdgården och plockade sej igenom alla kottarna där innan den drog vidare.
Hälsningar Lena
Läckra bilder! Jag tycker att den i bild 9 påminner mycket om en kungsfiskare, men det är väl bara posen som gör det. Eller är de besläktade?

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:56
Tack Thomas,
nej de är inte besläktade, men jag förstår vad du menar med posen. Det är ju en lite annorlunda fågel som inte är så vanlig och det är alltid kul.
Hälsningar Lena
Mycket vackra bilder på mycket vackra fåglar, även om de är glupska :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:58
Tack Halina,
de var mycket glupska men förklaringen är att de flyger iväg och gömmer nötterna inför vintern. De fyller på förråden när tillfälle ges helt enkelt.
Hälsningar Lena
Imponerande serie med många vackra bilder. Fin inledning med skägglav och vattendroppar, sen blev nr 6 min favorit. Spännande fågel, ytterligare en jag aldrig sett. Grattis till bra bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-11-14 21:59
Tack Björn,
det är en fågel som jag bara har sett vid enstaka tillfällen, två gånger förut närmare bestämt. Det är en bit att åka till detta ställe så även om det var en vacker plats i skogen lär det inte bli så många resor dit.
Hälsningar Lena
Imponerande serie med många vackra bilder. Fin inledning med skägglav och vattendroppar, sen blev nr 6 min favorit. Spännande fågel, ytterligare en jag aldrig sett. Grattis till bra bilder! Hälsningar/ Björn
Vackra bilder på nötkråkan. Den ser riktig tuff och stolt ut på vissa bilder :)
Svar från Lena Holm 2022-11-15 18:10
Tack Joakim,
som alla kråkfåglar så är den lite kaxig. Det här är ju också hemmaplan för den så den kanske har extra bra självförtroende på "sin" matplats.
Hälsningar Lena