En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Orange vägglocke eller åtminstone en långbenslocke

Jag tror att det här kan vara en orange vägglocke, om inte hör den i alla fall till familjen långbenslocke. Utseende, men även att de trivs i stadsmiljö t ex i trädgårdar, på murar, i blomrabatter etc upp till ungefär Dalälven. Om någon har andra förslag tar jag tacksamt emot dessa. Det är antagligen en hona då de har något större kropp och är mer bruna än orange som är typiskt för hannarna. 

Vi har gott om dessa i trädgården just nu och det var mängder av dem i mina pelargoner som fick flytta in i helgen. Det är inte äkta spindlar men de hör till spindeldjuren och har fyra benpar och två pedipalper. Den här har dock bara sju ben men det är inte ovanligt att de har tappat ett eller två. Till skillnad från spindlar har de bara två ögon och kroppen är mer sammaväxt till en enhet än hos spindlar, som har ett tydligt huvud och en bakkropp. 

Titta på ögonen (förstora gärna), på denna som är fotad bakifrån. Som de är placerade ser det ut som att de även kan se bakåt. Lockespindlar har inget gift och kan inte spinna silke. De springer ikapp sina byten och då är det nog bra att kunna se även bakåt. De är dock allätare och drygar ut bytesdjuren med växter och as.  

Det mellersta benparet på orange vägglocke är 60-70 mm långa och jag undrar om de inte använder dessa som antenner och "smakar av" sina omgivningar. Om man tittar en stund på dem ser man att de ofta drar just ett av dessa extralånga ben mellan pedipalperna. Kanske kan de då bilda sej en uppfattning om vad benet har rört vid. Man ser också att de långa benen berör ytor t ex under blad, där spindeln rimligtvis inte kan se.

Den mest troliga tiden att stöta på dessa långbenta djur är just nu, från sensommar till sen höst och man behöver inte gå långt, närmsta blomrabatt eller kruka torde räcka.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-10-17 08:18 | Läst 793 ggr. | Permalink

"Det är som Erik säger lite högre upp, man lär sig alltid något nytt i dina bloggar. Lockespindlar har sett många gånger men inte vetat något om dem. Nu vet jag lite mera./Sten"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Nu har jag läst ifatt i dina blogginlägg, var mycket där som jag missat då jag ägnat mig åt annat.
Fått se björnar, järv, örnar flygande ekorrar och en massa annat.
Intressant läsning och en massa fina bilder. Även lärt mig var brandljud är, vi har en tall på landet som har en liknande skada men den går som i en spiral och vi tror att det är ett gammalt blixtnedslag. Var nog det som gjorde att den första stugan där brann upp, fast det var före vår tid.
Svar från Lena Holm 2023-10-17 19:37
Tack Margareta,
ja, det har varit fin utdelning på djurupplevelserna denna höst. Inte så konstigt kanske när man sitter i gömsle fem dagar. Däremot inte så många dyk. Vi kunde inte åka både på höstdykresa till Norge och fototuren till Finland. Det fick bli Finland denna höst.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Tack för intressant och informativ text samt fina bilder. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2023-10-17 19:33
Tack Mats,
jag hade så många som jag flyttade ut efter att de följt med krukväxterna in, så jag kunde inte motstå en fotosession med dem.
Hälsningar Lena
Fin närstudie på långbeningen som jag kallar dom, är det samma eller släkting till dom som flyger?
I år verkar det finnas mindre av dom men många ändå men förra året fick jag slänga ut flera nästan dagligen,
ville gärna hålla till inne på fönsterrutorna ( vad dom nu skulle in att göra)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-10-17 19:32
Tack Gunte,
nej de här är inte släkt med de som flyger om du menar harkrankar. Det är insekter med sex ben som kan vara mycket långa. De är närmare släkt med myggor. Jag har inte märkt någon skillnad på hur många de är för det var mängder i mina krukor som jag tog in och sedan fick bära ut en i taget.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Förutom att du visar fantastiska bilder får man/jag också alltid ny kunskap från dina blogginlägg. Som jag kanske inte alltid visste att jag saknade :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-10-17 19:26
Tack Erik,
det är väl läraren i mej som inte kan låta bli att slå upp och läsa om allt möjligt som jag råkar fotografera. Jag blir ju nyfiken när jag ser annorlunda former. Vi blir allmänbildade på lite olika sätt här på bloggen för jag har ju lärt mej om filmsimulering av dej.
Hälsningar Lena
Du har rätt, de är lite här och var, en satt på kaklet ovanför toan några dagar förra veckan. Tror som du om benen, har sett beteendet och det kan knappast vara annat, liksom bläckfiskarna. Du har rätt i deras bakåtseende, har inte tänkt på det. En bra och fin bildsamlig på en av de små vännerna, det gillas.
Svar från Lena Holm 2023-10-17 19:24
Tack Stefan,
jag har ju fotad dem tidigare men inte tänkt på hur ögonen ser ut bakifrån förrän nu. Däremot hur de använder de långa benen. Vi har nog inte haft några inne (ännu), eller så kom det någon in med blommorna som jag inte har upptäckt ännu.
Hälsningar Lena
Intressant, jag fotograferade en del sådana i somras/höst. Upplevde att det var fler i år än tidigare år eller så har jag bara missat dem tidigare. Fina bilder, jag hade svårt att sätta skärpa för de var väldigt snabba när de sprang runt i blommorna
Svar från Lena Holm 2023-10-17 19:21
Tack Peter,
det brukar vara gott om dem när jag ska ta in mina pelargoner, eller så trivs de bara otroligt bra i blommorna. De rörde sej ganska snabbt, men det var kanske kallare nu när jag hittade dessa än det var när du fotade dem. Men det är inte helt lätt att sätta skärpan på de små ögonen och jag växlade mellan autofokus och manuell.
Hälsningar Lena
Det är som Erik säger lite högre upp, man lär sig alltid något nytt i dina bloggar. Lockespindlar har sett många gånger men inte vetat något om dem. Nu vet jag lite mera./Sten
Svar från Lena Holm 2023-10-18 20:27
Tack Sten,
jag blir så nyfiken när jag tittar på vissa djur att jag bara måste ta reda på lite mer om dem.
Hälsningar Lena
Hua. De vidrigaste av vidriga.
Jag har obotlig fobi och dessa förstör mina höstar. Kollar alltid i sovrummet, toaletten, dörrkarmar och utemöbler innan jag beträder rummet eller möbeln.
Medger att jag skrollade snabbt ner hit och det är stort nog av mig. Läste bara slarvigt. Får ha lite terapi senare och försöka titta och läsa noggrannare på bloggen.
Men det lilla jag kisade mig till så var det fina bilder även om motivet inte tilltalar mig. ;-)

/Lena :)
Svar från Lena Holm 2023-10-21 19:09
Tack Lena,
jag kan inte annat än le då jag läser din kommentar. Kanske mest för att dessa spindlar är så oförargliga, men jag vet att det är andra orsaker till att man har fobi för något. Det var ju ändå roligt att du öppnade inlägget och dessutom scrollade igenom hela. Välkommen att titta igen när du är redo för lite terapi.
Hälsningar Lena