En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

On Location Natur - Örenäs slott

Från semesterresan i Nordnorge blev det en tur till Skåne, närmare bestämt till Helsingborgstrakten och evenemanget On Location Natur. Så här vackert var det vid Örenäs slott när solen trängde genom dimman vid åttatiden på söndags morgon. Många fotografer åt frukost i godan ro men jag hade inte hunnit dit ännu.

Örenäs slott i morgonljus och lättande dimma. 

Evenemanget startade redan på lördagen med såväl föredrag som workshops. Min första workshop var drönarfoto med Lisa Sihlberg och en representant från Cyberphoto

Jag är mycket sällan med på mina egna bilder men här är jag i alla fall, tillsammans med tre andra deltagare som just provflugit vår lilla drönare och nu var väldigt sugna på att skaffa en egen.

Jag hade hört från de som varit med på workshopen "vilda djur" att det fanns sälar nere vid vattnet. Innan det var dax för portfolio-review med Staffan Widstrand skyndade jag iväg för att spana efter dem. Först hittade jag några välkända fåglar. Den här blev blöt precis ögonblicket efter.

Jag hittade en säl som låg och njöt på en sten. Antagligen samma säl som Peter fotograferat. Den poserade vackert för många fotografer denna helg. Här kom det några större vågor svepande och svalkade av sälen i det sena eftermiddagsljuset. Det var minst 20 grader i solen och alldeles strålande vackert.

Söndag morgon började redan 06:30 för de som ville ta en fototur före frukost. Det var dimmigt, väldigt dimmigt.

Här kommer FS David Elmfeldt (till höger) med några fotografer. Jag fortsatte längs vägen för att spana efter säl eller kanske någon intressant fågel ute i det vita. 

Våra vanligaste sjöfåglar var förstås på plats och jag slog mej ner på en sten för att kolla lite vad de höll på med.

Lugnt och stilla ena stunden...

...full kakafoni i nästa ögonblick. Man kan inte vara för många på samma sten.

Det var väldigt fridfullt att sitta där och titta på dem. Stilla och tyst så när som på fåglarna som ju snackade en del.

Jag blev sittande en stund men måste gå tillbaka till slottet för att hinna äta frukost. Man kan ju inte missa en förstklassig slottsfrukost.

Det var då solen äntligen kom fram och jag hade svårt att slita mej från gårdsplanen, men jag hann äta och plocka ihop mina saker till första workshop.

Efter ett inspirerande föredrag av Jan Pedersen om att fota i regnskog var det dax för makro-workshop med samma person.

Jag fastnade bland spindeltrådarna.

När jag skulle vara med på workshopen om att fota vilda djur hade sälen tröttnat på att posera och det fanns bara en skarv. Men finessen med låg vinkel fungerade ändå.

Så här kan man göra för att få lite mjuk inramning på lejonen eller gnuerna om man nu råkar få se några sådana på nästa resa. 

Tack för ett fullspäckat program och två mycket givande dagar, roliga möten med andra fotografer och representanter för utrustning och annat som kan intressera en naturfotograf.  Jag stannade sedan en natt till för att se mej omkring lite mer i trakten kring Helsingborg men det får bli ett annat inlägg.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-09-24 22:49 | Läst 4219 ggr. | Permalink

"Gillar blicken på trut innan dusch och tre vise måsar på rad..Flyt med dimman som kryddade bilderna lite extra..Annars är jag inte mycket för den typen av folkvandringar, tär på inspirationen att trängas..Skulle förmodligen inte få fram en enda godkänd ruta under sådana event.. Mvh/Gunte.."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fint inlägg. Ser ut som att sälen har fått ett isblock över sig. Det måste ha varit perfekt att ha makro i dimman med alla spindelnäten med droppar, fina färger också i bakgrunden. Ja man kanske skulle börja ha gräs eller grenar även vid djurfotografering och inte bara vid makro, objektivtillverkaren försöker få till så bra kantskärpa som möjligt och vi stoppar in gräs för att minska den :). Det är ju svårt att handhållna ett tele samtidigt som man håller något framför, men enligt tips kunde man testa att lägga det i motljusskyddet. Skarven i siluett fungerar också fint. Morgonstrålarna är alltid snyggt
Svar från Lena Holm 2019-09-26 21:52
Tack Peter,
ja det var en del tips om hur man kan ludda till miljön och det kan nog funka vid rätt tillfälle. Att lägga växter i motljusskyddet har jag testat men då var det naturdetaljer jag fotade med tele och inte djur. Jag fick tre bilder på sälen med vågen över sej men de är rätt snarlika, det ser ut som is på alla tre.
Hälsningar Lena
Väldigt trevligt bloggreportage med dessa blandade bilder och allt!
Svar från Lena Holm 2019-09-26 21:48
Tack Ragnar,
jag planerade inte för en blogg när jag tog bilderna så det blev lite övervikt på bilder i dimma och kanske inte så många som visade deltagare som jobbade ute. Jag är väl sån i mitt val av motiv.
Hälsningar Lena
Hej,
Du är en driven fotograf. Även det enkla blir bra.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2019-09-26 21:47
Tack Bob,
för den fina kommentaren.
Hälsningar Lena
Det verkar ha varit en givande workshop och många fina bilder, det verkar ju kul med drönare. Men är det inte mycket restriktioner förknippade med att flyga drönare? Bilden med Måsen och vågskvalpet blev effektfull.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-09-26 21:46
Tack Stig,
det finns en del regler man måste hålla sej till när man flyger drönare men det handlar egentligen bara om att planera var man ska flyga dagen innan och kolla upp om man får flyga på den platsen t ex på Naturvårdsverkets eller Lantmäteriets hemsida, polisen har också information på sin hemsida enligt Lisa. Men visst är det kul att flyga med den.
Hälsningar Lena
Var ett intressant inlägg, som lockar till att åka på workshop. Borde varit med på det med drönarfoto. Blir för lite träning med min, känner mig lite osäker med den än.
Fina bilder i reportaget.
Svar från Lena Holm 2019-09-26 21:43
Tack Margareta,
hon gjorde en bra nybörjarworkshop för drönarpiloter och alla fick prova på att flyga. jag är inte heller så bra på den men eftersom jag skulle på workshopen så övade jag en del hemma innan.
Hälsningar Lena
Verkligen kul med ett bra reportage från On Location. Tänk att det finns säl där, hade jag ingen aning om! Sedan kommer din paradgren (ja, ihop med undervattensfoto då), fåglar i olika positioner och här mycket snyggt fotat i dimman. Jätteläckra bilder på spindelnätet också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-09-26 21:41
Tack Bjarne,
kul att du gillar reportaget för det var inte så genomtänkta bilder för en blogg, och lite för stor övervikt på dimma. Spindelnät med dagg kan man ju inte motstå.
Hälsningar Lena
Gillar blicken på trut innan dusch och tre vise måsar på rad..Flyt med dimman som kryddade bilderna lite extra..Annars är jag inte mycket för den typen av folkvandringar, tär på inspirationen att trängas..Skulle förmodligen inte få fram en enda godkänd ruta under sådana event..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-09-26 21:40
Tack Gunte,
både trut innan dusch och tre vise måsar tog jag när jag hade gått ifrån gruppen och satt ensam så jag fungerar nog också lite så. Samtidigt testar man sådant som man kanske inte skulle göra när man möts på det här sättet. Man går utanför sin komfortzon en del, även om det gäller naturbilder.
Hälsningar Lena
Vilken kul workshop och fint ställe! Väldigt fina bilder. Kan tänka mig att det var inspirerande och nya erfarenheter.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-09-26 21:37
Tack Johnny,
absolut, dessutom kul att möta en del nya och gamla fotokompisar.
Hälsningar Lena